Головна » 2007 » Листопад » 27 » Записки подорожника
21:20
Записки подорожника

І Київський безпековий форум

 

14-15 листопада ц.р. відбувся I Київський безпековий форум, в рамках якого була проведена Міжнародна конференція на тему «Врегулювання «заморожених» конфліктів в контексті безпеки та стабільності Чорноморського регіону».

Доволі символічно започаткування такого форуму саме в Україні. Це пояснюється тим, що Україна не має «заморожених» конфліктів на своїй території. Окрім цього, Київ прагне позиціювати себе як стабільного гравця Чорноморського регіону.

Захід став можливим завдяки Фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну», Інституту зовнішньої політики, Фонду Віктора Пінчука та іншим партнерам. Участь у форумі взяли більше 250 учасників, серед яких високі офіційні особи, як-то посли іноземних держав, заступники міністрів закордонних справ, представники міжнародних організацій ОЧЕС, ГУАМ, ОБСЄ, ЄС, дипломатичного корпусу, неурядових організацій, знані експерти. Із анонсованих «високих» гостей не змогла бути присутньою лише Ніно Бурджанадзе, що було цілком зрозуміло з огляду на події в Грузії.

Відкриття конференції відбулося під головуванням Міністра закордонних справ України Арсенія Яценюка. В своєму привітальному слові Міністр подякував за увагу до форуму та висловив сподівання щодо ефективної співпраці в рамках конференції. Відкриття також супроводжувалось короткими промовами виступаючих із США, Грузії, Литви, Болгарії, Молдови, представників ЄС, ГУАМ, ОЧЕС.

Безпосередньо ж конференція була доволі насиченою і проходила в 4 сесії. Розглядались наступні питання: існуючі механізми врегулювання «заморожених» конфліктів, погляд США, Росії та ЄС на перспективи їх врегулювання, внесок глобальних та регіональних міжнародних організацій у зміцнення миру в Чорноморському регіоні та потенційна роль НАТО у цих процесах.

Виступи офіційних осіб були дуже дипломатичними та дублювали формальну позицію установ, які представляли виступаючі. З цього погляду промови представників неурядових організацій та наукових установ видавались значно цікавішими.

Значна увага була надана врегулюванню проблеми Нагорного Карабаху. Учасники конференції мали нагоду почути виступи представників Вірменії та Азербайджану і задати їм запитання. Розглядалися також питання Придністровського конфлікту та Грузино-абхазько-південно-осетинського вузлу.

Палкий діалог здійнявся навколо питання потенційної ролі НАТО у врегулюванні «заморожених» конфліктів Чорноморського регіону. Виступаючі Борис Тарасюк (Україна), Артем Мальгін (РФ) та Джеймс Шерр (Великобританія) палко відстоювали та аргументували свої переконання і таки не дійшли спільної думки щодо наведеного питання.

Слід зазначити, що протягом конференції учасники періодично звертались до питання Косово, хоча воно і не було виділено окремо для розгляду. Це було пов’язано із загальною увагою громадськості щодо винесення рішення відносно Косово, яке очікується найближчим часом. Ключовим моментом у цьому аспекті є питання, чи стане випадок Косово прецедентом у разі здобуття можливості на самовизначення. Протилежні думки, що лунали з цього приводу, розподілили аудиторію навпіл.

Недоліком конференції можна назвати лише те, що не було приділено значної уваги представникам із регіонів «заморожених» конфліктів. Наприклад, учасники форуму не мали змоги побачити виступи представників із Південної Осетії , Нагорного Карабаху. Зрозуміло, що будь-які механізми врегулювання, що розроблені без участі таких осіб, будуть неефективними.

Організатори Київського безпекового форуму запевнили, що він буде проводитись щорічно. Очікується, що форум надасть офіційним особам, експертам та представникам громадськості платформу для обговорення актуальних питань безпеки регіону. Можна впевнено констатувати, що форум стартував вдало. Залишається лише сподіватись, що із кожним наступним заходом питань навколо врегулювання «заморожених» конфліктів буде меншати.

 

Горбачова Ірина
Категорія: Новини Ліги "ДИПКОРПУС" | Переглядів: 1055 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0