Головна » 2007 » Листопад » 30 » ДОЛУЧАЙМОСЯ! Звернення громадських діячів, лідерів громадських організацій України та Європи щодо візової політики
15:51
ДОЛУЧАЙМОСЯ! Звернення громадських діячів, лідерів громадських організацій України та Європи щодо візової політики

Фонд Open Ukraine у співпраці з Центром миру, конверсії та зовнішньої політики України ініціює «Звернення громадських діячів, лідерів громадських організацій України та Європи  до держав країн-членів ЄС, інституцій ЄС, Уряду України та Верховної Ради України» щодо візової політики. Текст звернення у додатку. Наступного тижня ми підготуємо переклад цього документу англійською та німецькою мовами для поширення у Європі.

Звертаємось до Вас з проханням приєднатись до цього звернення та розповсюдити серед своїх партнерів. Ми плануємо передати це звернення Верховній Раді, МЗС, Секретаріату Кабінету Міністрів, представництвуЄК в Україні до 21 грудня 2007 року.

Що поставити свій підпис під зверненням, просимо надіслати Ларисі Сивак (тел. 044-235-52-98 чи ls@openukraine.org) електронний лист з прізвищем керівника та назвою організації. Тема листа «Visa appeal».

Якщо у Вас є запитання, прошу телефонувати чи писати.

Щиро дякуємо за підтримку!  

Орися Луцевич, виконавчий директор Фонду  Open Ukraine
 
 

Звернення громадських діячів, лідерів громадських організацій України та Європи  до держав країн-членів ЄС, інституцій ЄС, Уряду України та Верховної Ради України

 

 

Після падіння Берлінської стіни Європа доклала  багато зусиль  для економічної, культурної та політичної інтеграції та руйнування ліній поділу. Проте, для країн Східної Європи, і України зокрема, пересування у межах Європи щороку ускладнюється. Розширення Європейського Союзу за рахунок країн Центрально-Східної Європи у 2004 році, та, як наслідок, розширення Шенгенської зони у 2007 році – призвело до створення нових візових бар’єрів для громадян України.  Візові розмежування – нова реальність у розширеній Європі.  

 

У травні 2005 року Україна в односторонньому порядку скасувала візові вимоги для громадян країн-членів ЄС  заради посилення інтеграційних процесів, пожвавлення туризму та міжлюдських контактів. Проте, цей жест доброї волі  залишився без відповіді. Незалежний моніторинг візових процедур доводить систематичне приниження гідності українців у консульських інституціях та неповагу до прав людини.

 

Усвідомлюючи важливість візових питань у сприйнятті двосторонніх відносин між Україною та ЄС серед громадян України та розширення Шенгенської зони з 21 грудня 2007 року:

 

  1. Вітаємо рішення Ради ЄС ратифікувати Угоду про спрощення оформлення віз між Україною та ЄС та звертаємось до Верховної Ради України якнайшвидше ратифікувати дану угоду.

 

  1. Закликаємо Уряди України та держав країн-членів ЄС докласти максимум зусиль по імплементації нової візової угоди та забезпечити подальшу візову лібералізацію для всіх громадян України. Закликаємо держави країни-члени ЄС дотримуватись уніфікованих правил візової процедури та не вживати заходів на національному рівні, які ускладнюють візову процедуру, передбачену в Угоді для громадян України.

 

  1. Закликаємо делегації ЄС та України, що ведуть переговори про нову базову угоду між Україною та ЄС, зафіксувати в цій угоді перелік заходів, критеріїв та умов, виконання яких дозволить Україні отримати взаємний безвізовий режим у відносинах з ЄС.

 

  1. Вітаємо ініціативу по впровадженню нового всеосяжного Візового Кодексу для країн Європейської Спільноти, який сприятиме впровадженню прозорої візової політики. Закликаємо Європейську Спільноту запровадити принцип недискримінації та однакового візового режиму усіх держав країн-членів ЄС щодо України.

 

  1.  Звертаємось до МЗС України докласти всіх зусиль для активного діалогу з державами-членами ЄС та інституцій ЄС щодо усунення тих елементів візових процедур, які необґрунтовано обтяжують процес отримання віз українським громадянам.

 

  1. Звертаємось до посольств та консульських установ країн-членів ЄС в Україні до проведення регулярних консультацій з візових та міграційних питань за участю представників громадських організацій.  

 

  1. Закликаємо Верховну Раду та Кабінет міністрів України вживати наполегливих заходів з метою досягнення Україною у максимально короткій перспективі відповідності критеріям безвізової держави, посилити інформування українських громадян про легітимні умови перебування закордоном, та активізувати зусилля щодо розробки ефективної державної міграційної  політики та політики управління кордонів України.

 

 

 

Категорія: Повідомлення | Переглядів: 1255 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0