Головна » 2008 » Червень » 24 » Україна інтегрується до Пан-Європейського Союзу
22:25
Україна інтегрується до Пан-Європейського Союзу

Пан-Європейський Союз (PanEuropean Union) – надзвичайно цікава міжнародна громадська організація. Вона була зансована у 1922 році з метою побудови потужної та єдиної Європи як геополітичної спільноти та світового актора. Власне саме тоді зародилося сучасна ідея, яку з плином десятиліть, організаційно оформилася у сучасний Європейський Союз.

У 1923 році  австрійський граф Рихард Николас фон Куденхове-Калерги, один з ідеологів Пан-Європейсмького Руху сказав: “Поки у ідею пан-Європи вірять тисячі людей – це утопія, коли у неї повірять мільйони – вона стане політичною програмою, і лише коли у неї повірять сто мільйонів – вона стане реальністю.”

Ці слова фактично чітко відтворюють хронологію становлення сучасного Євросоюзу – спільноти що обднала майже півмільярда мешканців Землі. Ідея єдиного європейського просторау набуває поширення і у численних країнах-сусідах Європи, Магрибу, Азії.

Протягом десятиліть Пан-Європейський Союз активно сприяв поширенню та утвердженню ідей Єдиної Європи, толерантності, успіху, внутрішньоєвропейського співробітництва, який можливий за прагматичної співпраці європейських народів.

Сьогодні у численних країнах діють національні організації Пан-Європейського руху, що поділяють спільні ідеї та цінності. Всі вони обєднані у міжнародну структуру. Доречі, до 2004 року її очільником був сам спадкоємець престолу австро-угорської імперії – відомий європейський політик Отто фон Габсбург.

Оскільки в Україні ідеї обєднаної Європи досягли значного поширення, виникла потреба обєднати прихильників проєвропейського розвитку у національній Всеукраїнській організації “Пан-Європа”. На разі почалася робота з її організаційного оформлення.

Згодом планується долучення Пан-Європи-Україна і до загальноєвропейського руху - Пан-Європейського Союзу.

З метою організаційного сприяння оформленню українського осередку Пан-Європейського Союзу в Україні 23-25 червня перебуває прес-секретар цієї організації Райнхард Кльочек.

Зокрема, сьогодні він провів зустріч з громадськими організаціями, що займаютьмся міжнародним співробіитництвом та євроінтеграційними роектами, як-от: Демократичний Альянс, Клуб молодих дипломатів України, Ліга “ДИПКОРПУС”.

Австрійська сторона запросила представниками українського громадського сектору долучитися до ініціативної групи із заснування українського осередку Пан-Європейського Союзу та запропонувала долучитися до цього шляхетного процесу через організацію заходів з популяризації пан-європейських ідей серед широкого українського загалу.

Делегація Ліги політологів-міжнародників “ДИПКОРПУС” винесла дуже позитивні враження від спілкування з австрійськими гостями та колегами, а також напрацювала численні ідеї, які сприятимуть як популяризації діяльності Пан-Європейського Союзу в Україні, так і загальній політичній просвіті українців.

Також особлива подяка учасників Володимирові Жалобі, який невтомо відкриває нові обрії співпраці між Україною та Австрією для української молоді.

Незабаром ми маємо надію повідомити і чергові вісті щодо организаційного оформлення українського осередку Пан-Європейського Союзу.

 

Павло Бабенко, директор київського територіального департаменту Ліги “ДИПКОРПУС” (dipcorpus-mdgu@ukr.net)

 

Джерело: Ліга політологів-міжнародників “ДИПКОРПУС” (www.dipcorpus.at.ua)
Категорія: Новини Ліги "ДИПКОРПУС" | Переглядів: 1057 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0