Головна » 2008 » Листопад » 7 » «Польська читальня»
22:12
«Польська читальня»
Посольство Республіки Польща в Україні та Книгарня Є запрошують на Спільний проект «Польська читальня»
 У четвер, 16 жовтня 2008 року о 18.30 у книгарні Є відбудеться зустріч із відомим журналістом «Ґазети Виборчої» Марціном Войцеховським та презентація книжки «Wołyń 1943-2008. Pojednanie» («Волинь 1943-2008. Примирення»), що побачила світ у видавничій серії «Бібліотека Ґазети Виборчої» (Варшава, 2008).
У презентації беруть участь професор Мирослав Попович, професор Ігор Іллюшин та канд.істор.наук, редактор «України Модерної» Андрій Портнов. Модератор зустрічі - професор Оля Гнатюк.

Про книжку:
У червні 2008 року напередодні 65-х роковин волинського протистояння у рамках видавничої серії «Бібліотека Ґазети Виборчої» вийшла книжка «Волинь 1943-2008. Примирення».
Видання є унікальною спробою представити основні етапи діалогу щодо трагічного минулого поляків та українців у часи Другої світової війни, а також сучасне осмислення цієї трагедії. Особлива цінність видання зокрема й у тому, що в ньому показано процес багатолітнього перекручування, замовчування, табуювання і, врешті, відкриття правди.

До видання ввійшли статті, інтерв'ю, офіційні виступи та програмні тексти, що друкувалися на сторінках щоденної польської газети «Ґазета Виборча» в 1990-х та 2000-х роках, зокрема в 2003 році, в 60-ті роковини волинських подій, коли про важкі сторінки українсько-польського минулого, причини конфліктів із десятками тисяч жертв уперше заговорили президенти обох країн, інтелектуали, публіцисти, журналісти. У численних матеріалах книжки відбито як польський, так і український погляд на волинські події. В ній читач ознайомиться із «волинськими коментарями» таких авторитетних осіб, як Папа Іван Павло ІІ та кардинал Любомир Гузар, Богдан Осадчук і Ярослав Грицак, Яцек Куронь і Мирослав Маринович.

Поміж численних інтерв'ю, статей і коментарів читач знайде матеріали відомих польських публіцистів-істориків Славоміра Сєраковського, Павла Махцевіча та Ґжеґожа Мотики, а також провідних польських журналістів, перших пер «Ґазети Виборчої» Павла Смоленського та Марціна Войцеховського.
Стаття Марціна Войцєховського «Немає єдиної пам'яті Волині» символічно завершує книжку, показуючи, що діалог поміж Польщею та Україною ще не завершений, а людей, що однобоко дивляться на минуле, ще доволі багато.

Категорія: Повідомлення | Переглядів: 787 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0