Головна » 2008 » Грудень » 4 » Програма академічних обмінів імені Фулбрайта 2009-2010
23:08
Програма академічних обмінів імені Фулбрайта 2009-2010
Програма академічних обмінів імені Фулбрайта оголошує про початок подання документів на 2009-10 академічний рік.
 Програма iмені Фулбрайта - це найстарiша i найбiльш вiдома у свiтi програма наукових обмiнiв. Вона дiє з 1946 року, нинi - у 150 країнах свiту. Спільними зусиллями з науковими спiльнотами iнших країн США створили програму, за якою науковцi, студенти та громадськi дiячi мають змогу побувати в Америцi, а американцi - в iнших країнах свiту. Понад 400 українських стипендіатів провели рiк наукової працi в США та більше 300 американцiв займались дослiдницькою та викладацькою дiяльнiстю в Українi.

ПРОГРАМИ ІМ. ФУЛБРАЙТА В УКРАЇНI

ЩОРІЧНІ КОНКУРСИ ДЛЯ НАУКОВЦІВ, ВИКЛАДАЧІВ ТА ВИПУСКНИКІВ ВНЗ:

* Обмiн науковцями та дiячами культури. Fulbright Scholar Program.

Програма передбачає проведення досліджень в університетах США на період від чотирьох до дев’яти місяців. У програмі можуть взяти участь кандидати та доктори наук - співробітники та викладачі академічних інститутів, ВНЗ і наукових центрів, молоді дослідники без наукового ступеня, аспіранти останнього року навчання, діячі культури, фахівці з бібліотекарства та журналісти, які вільно володіють англійською мовою.

* У рамках спільної програми ім. Фулбрайта та Інституту Кеннана (Fulbright-Kennan Program) дослідники у галузі політології, державного управління, дослідження проблем розбудови демократії та громадянського суспільства, ролі США у світі та проблем партнерства проходитимуть наукове стажування у Центрі підтримки науковців ім. Вудро Вілсона у Вашінгтоні.
Анкети приймають до 15 жовтня 2009 року


* Обмiн студентами на рiвнi аспiрантури. Fulbright Graduate Student Program.

Випускники ВНЗ, аспіранти, студенти старших курсів можуть отримати стипендії для здобуття маґістерського ступеня в університетах США. Водночас українські університети щороку приймають на стажування 8-10 американських аспірантів.
Анкети приймають до 16 травня 2009 року

* Програма ім. Фулбрайта для молодих науковців. Fulbright Faculty Development Program. Дослідницька програма для молодих викладачів та науковців, журналістів, фахівців з бібліотечної, музейної, архівної справи та спеціалістів у галузі управління культури. У конкурсі можуть брати участь науковці та спеціалісти з дворічним професійним досвідом, віком до 35 років, які ще не мають наукового ступеня, та молоді кандидати наук (не пізніше 3-х років після захисту).
Анкети приймають до 16 травня 2009 року

* Стипендії для навчання в аспірантурі в університетах США. International Fulbright Science and Technology Ph.D. Program. Навчання у провідних американських університетах на рівні аспірантури протягом трьох років з правом захисту наукового ступеня Ph.D. Щороку Державним Департаментом США виділяється 25 - 27 стипендій для молодих науковців з різних країн світу.
Анкети приймають до 16 травня 2009 року

* Українськi вищi навчальнi заклади можуть запросити американських науковцiв на термiн вiд двох до шести тижнiв або від одного семестру до двох. Щороку близько 20 американських науковців упродовж 1-2 семестрів викладають або проводять дослідження, і 10 американських фахівців приїзджають на 2-6 тижнів читати лекції та надавати консультативно-методичну допомогу українським університетам.

Галузі спеціалізації: американознавство (мовознавство, література, мистецтво, історія); політичні та суспільні науки; правознавство; економіка; релігійні студії; педагогіка та управління в галузі освіти; інформаційні науки та бібліотечна справа; засоби масової комунікації та журналістика; музеєзнавство; архітектура; мистецтвознавство та управління в галузі мистецтва; ґендерні студії; охорона довкілля; охорона здоров’я; українські студії.

З 2007 року до пріоритетних галузей спеціалізації, крім гуманітарних та соціальних наук, включено точні, технічні та природничі дисципліни: астрономія, аеронавтика, біологія, біомедична інженерія, геологія, екологія, енергетика, інженерні дисципліни, комп’ютерні науки та інформаційні технології, матеріалознавство, математика, когнітивні науки/нейронауки, океанографія, охорона здоров’я, фізика, хімія.

Відбір учасників Програми: Конкурсний вiдбiр проводить Офiс Фулбрайта. Учасники Програми мають заповнити анкету та подати детальний проект дослiдження. Проекти оцiнюються рецензентами та комiсiєю, що складається з українських та американських науковцiв. Остаточне рiшення приймається Мiжнародною Фулбрайтiвською Радою у Вашінгтонi.

Діяльність випускників Програми: У 1999 році випускники Програми iм. Фулбрайта в Україні створили Фулбрайтівське товариство, яке стало невід’ємною частиною світової спільноти фулбрайтерів. Основні напрямки роботи товариства: поглиблення наукової діяльності; популяризація Програми ім. Фулбрайта; організація наукових конференцій та семінарів; впровадження фулбрайтівського досвіду в інтелектуальне життя України; розвиток зв’язків між американськими та українськими вченими.

В рамках X щорічної конференції випускників програм фулбрайтівці обговорювали етичні засади науково-освітньої діяльності та “Етичний кодекс членів Фулбрайтівського товариства”, який є відкритим для обговорення та підписання іншими науковцями (текст “Кодексу” розміщено на сайті: www.fulbright.org.ua).

Категорія: Стажування | Переглядів: 872 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0