Головна » 2009 » Лютий » 25 » В Таллінні пройшов курс з Євроатлантичної інтеграції
08:16
В Таллінні пройшов курс з Євроатлантичної інтеграції
З 16 по 20 січня столиця Естонії гостинно приймала провідних українських громадських діячів, працівників державних служб, журналістів. Всі вони завітали в Таллінн для участі у Курсі з Євроатлантичної інтеграції. Метою проекту було ознайомити українських спеціалістів з досвідом інтеграції Естонії в Північноатлантичний Альянс.
Організатор заходу – Естонська Північноатлантична Асоціація (Estonian Atlantic Treaty Association) за підтримки Інституту Євроатлантичного Співробітництва, Міжнародного Фонду "Відродження" та Естонського Відкритого Фонду(Estonian Open Foundation).    

Лігу політологів-міжнародників "Дипкорпус" на заході представляла Олена Іванців, Виконавчий секретар Ліги у м.Маріуполі.

Під час курсу низка представників естонських владних структур та неурядових організацій виступили спікерами на міні-лекціях, круглих столах, рольовій грі. Серед них Март Лаар, екс-прем’єр міністр Естонії; Агу Лайус, виконавчий директор Фонду Громадянського Суспільства; Свен Міксер, екс-міністр оборони Естонії; Март Вольмер, директор політичного департаменту Міністерства закордонних справ Естонії; Райво Варе,  підприємець, експерт в сфері економіки Естонії; Ханнес Румм, депутат від соціал-демократичної партії Естонії; Мерле Мегре, Міжнародний центр оборонних досліджень; Анна Тіідо, представник естонської делегації при НАТО. 

Зокрема, Март Лаар, обговорюючи євроатлантичну інтеграцію колишніх країн Радянського Союзу, зазначив, що нейтральності в цій частині світу, де ми живемо, не існує. Це ілюзія. Екс-прем’єр міністр Естонії також розповів про етапи розбудови Естонії після виходу з СРСР, кроки інтеграції до євроатлантичних структур. Серед перших етапів такі, як прийняття нової Конституції Естонії; перехід на реальні розрахунки за енергію, люди самі повинні платити за енергію, хоча цей крок і був надзвичайно непопулярним. Наступними кроком стала реформа уряду: зменшення кількості міністерств, ліквідація посад замміністрів, усунення комуністів з уряду, прихід нової генерації, поділ посад на політичні та неполітичні: міністр виносить політичні рішення, канцлер відповідає за апарат та є неполітичною посадою. Далі естонські владні структури провели адміністративну та судову реформи. Пан Лаар зазначив, що адміністративну систему слід зробити такою простою, щоб неможливим стало існування корупції.

Підсумовуючи, Март Лаар сказав, що коли в країни є пріоритети, то необхідно працювати саме над цими пріоритетами. І яка б критика не лунала з боку президента вбік прем’єра і навпаки, зовнішньополітичні цілі країни мають бути однаковими для обох!

Окрім зустрічей з провідними спеціалістами в сфері євроатлантичної інтеграції Естонії  учасники курсу відвідали Естонську військову базу в Палдіски. Цей візит допоміг своїми очима побачити, як функціонує естонська система оборони, які зміни відбулися у військовій сфері після вступу країни в НАТО, як естонські військові оцінюють ці зміни.  Учасники тренінгу також завітали в Будинок уряду Естонії, де ознайомилися зі здобутками Естонії у сфері електронного урядування, з нововведеннями після вступу країни в ЄС та почули основні напрямки діяльності естонської сторони в ЄС, які будуть посилені під час головування країни в ЄС в 2018р.

Ну і звісно, яке ж розуміння країни та її здобутків, без знайомства з культурою та жителями країни. Дякуючи організаторам надзвичайно насичена програма була доповнена також екскурсією Таллінном, відвідинами сучасного музею радянської окупації Естонії та естонських національних ресторанів.

Загалом всі учасники курсу з Євроатлантичної інтеграції ознайомилися з позитивним досвідом інтеграції Естонії в НАТО, шляхом реформ та необхідних трансформацій для наближення до стандартів Альянсу, роллю державних структур та неурядового сектору в підвищенні обізнаності про НАТО, естонсько-російських відносинах на всіх етапах інтеграції в Альянс та рівнем сьогоднішньої підтримки населенням членства Естонії в НАТО.

Категорія: Новини Ліги "ДИПКОРПУС" | Переглядів: 715 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0