Головна » 2009 » Березень » 25 » Україна - Греція: спільні перемоги-спільні свята. Роздуми на День незалежності Еллади
14:17
Україна - Греція: спільні перемоги-спільні свята. Роздуми на День незалежності Еллади
"Радійте, греки, ми перемогли!" - саме цими простими але й величними словами марафонського вісника хочеться розпочати сьогодняшні святкові роздуми з нагоди Дня незалежності Греції. І це невипадково, адже православні віряни саме 25 березня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці (Еладська церква прийняла Новий стиль).
Чому це славне свято, якщо розібратися ретельніше, так хвилюючи близьке усьому українському народові? Причин настільки багато, що однозначно відповісти просто неможливо.
По-перше, саме стародавні елліни - перша сучасна нація, що безперервно мешкає на теренах сучасної України від 7 століття до Різдва Христового. Тоді їхні пращури у пошуках щастя примандрували та вкрили щільним мереживом колоній та факторій узбережжя Чорного та Азовського морів.
По-друге, нас єднає унікальна цивілізаційна близькість - ложка, кириличний шрифт, таблиця Піфагора, філософія Арістотеля, а за деякими даними - і сам гордий Герб-Тризуб - це щедрий дар через греків для усіх нас.
По-третє, абсолютна більшість з нас визнає свою причетність до православної слов'яно-візантійської цивілізації - світло віри Христової просвітило наших прабатьків 1020 років саме з Візантійського Сходу.
По-четверте - сучасна незалежна Україна є батьківщиною кількох хвиль міграції грецького населення від прадавніх до найближчих часів. Наш край завжди був відкритий до наших друзів та братів у вірі. Чи не найбільша у світі грецька діаспора мешкає на теренах нашої Вітчизни.
Історично склалося, що найчисельніша громада оселилася у Північно-Східному Приазов'ї, зберегла культурну спадщину, примножила на невтомно розвиває здобутки у науці, виробництві, творчості.
У столиці грецької діаспори України - місті Маріуполі - повстав центр відродження духовності та культури еллінів України - Маріупольський державний гуманітарний університет. У цьому просвітницькому центрі, доречі, і народилась ідея Ліги політологів-міжнародників "ДИПКОРПУС", яка сьогодні успішно втілена у реальності.
Ім'я першого президента Греції Іоанніса Каподістрії, видатного вітчизняного та грецького політика та дипломата, носить унікальна олімпіада для молодих українських фахівців з міжнародних відносин, яку ось  уже шостий рік готує Ліга "ДИПКОРПУС".
Проте, у свою чергу, і внесок України у незалежність сучасної Греції неможливо переоцінити - у 1814 році грецькі патріоти сформували в Одесі секретну організацію  «Φιλική Εταιρεία» («Дружнє товариство»). При підтримці багатих грецьких громад з Великобританії та США, за сприяння співчуваючих у західній Європі та таємної допомоги Російської імперії вони планували визвольне повстання супроти Османської імперії.
Масове повстання 25 березня 1821 року, до якого під орудою братів Іпсіланті долучилося чимало офіцерів російської царської армії грецького походження, принесло очікувану перемогу. Стародавня Еллада, батьківщина демократії, знову здобула свободу.
Ось таким чином ми, українці, можемо сьогодні повноправно пишатися, радіти та святкувати цей день разом із народом Греції та Всесвітньою грецькою діаспорою.
 
Олена Іванців, виконавчий секретар Ліги "ДИПКОРПУС".
25.03.2009, м. Маріуполь
Категорія: Новини Ліги "ДИПКОРПУС" | Переглядів: 781 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0