Головна » 2009 » Травень » 25 » витяг з переліку міжнародних освітніх програм і проектів для використання членськими організаціями УАСС
21:14
витяг з переліку міжнародних освітніх програм і проектів для використання членськими організаціями УАСС

Шановні Голови та представники ОСС! У доданому до данного листа файлі знаходиться витяг з переліку міжнародних освітніх програм і проектів для використання членськими організаціями УАСС. Програми зазначені у переліку надають можливість студентам ВНЗ України отримати досвід навчання за кордоном.
Даний витяг було зроблено з загального переліку міжнародних освітніх програм і проектів наданих відділом міжнародного співробітництва МОН

За додатковою інформацією звертайтесь:

--
Єлизавета Щепетильникова
+380937105193
skype: lady_hornet
 
ВИТЯГ З ПЕРЕЛІКУ МІЖНАРОДНИХ ОСВІТНІХ ПРОГРАМ І ПРОЕКТІВ для використання членськими організаціями УАСС


РОЗДІЛ 3: Міжнародні освітні програми і проекти у вищій освіті України
 а) бакалаврські програми і проекти
 б) магістерські програми і проекти
РОЗДІЛ 4: Міжнародні освітні програми і проекти у післядипломній освіті України
 
РОЗДІЛ 3
Міжнародні освітні програми і проекти у вищій освіті України
Бакалаврські програми і проекти
1. IREX - Представництво ради міжнародних наукових досліджень та обмінів
Фінансується урядом США. Директор програми в Україні: Андре Калан.
IREX – міжнародна неприбуткова організація, була заснована у 1968 році, пропонує інноваційні освітні програми з метою покращення якості освіти, укріплення незалежних медіа ресурсів та сприяння громадянському розвиткові суспільства. Програма зареєстрована в Україні в 1995 році.
 UGRAD (Програма обміну для студентів 1-3 курсу ВНЗ України).
Мета програми: надати можливість студентам протягом 1 року навчатися в коледжах та університетах США та пройти практику за спеціалізацією.
2. Еразмус Мундус (програма співпраці та мобільності у сфері вищої освіти)
В рамках нового компоненту Європейської Комісії буде фінансувати програму обміну студентами 1-3 курсів як різновид мобільності між європейськими університетами, що охоплені програмою Erasmus Mundus, та університетами третіх країн, в тому числі і України.
3. Стипендії Вільного університету м. Берлін
Міжнародний літній університет Вільного університету м. Берлін (FUBiS) пропонує 10 стипендій для участі у своїй програмі студентам Центральної та Східної Європи. Претендент має закінчити принаймні 1 курс ВНЗ.

4. Навчання у Віадріні
Європейський університет Віадріна, Франкфурт (Одер), оголошує конкурс на здобуття стипендій для українських студентів різних фахів, які дуже добре володіють німецькою мовою.
Міжнародні освітні програми і проекти у вищій освіті України
Магістерські програми і проекти

1. Інститут міжнародної освіти.  Програма «Стипендії ім. Фулбрайта» в Україні
 СТИПЕНДІЇ ІМ. ФУЛБРАЙТА ДЛЯ НАВЧАННЯ В УНІВЕРСИТЕТАХ США
Програма спрямована на випускників українських ВНЗ та студентів 4-5 курсів. Фіналісти отримують стипендії на навчання на магістерському рівні від одного до двох років або для наукового стажування в американському університеті впродовж 1 року. Перевага надається аплікантам віком до 35 років.
2. Еразмус Мундус (програма співпраці та мобільності у сфері вищої освіти)
Навчальна програма "Erasmus Mundus", розрахована на студентів ВНЗ та науковців, була започаткована Європейським Союзом для України, Молдови і Бєларусі, а також ряду інших країн, які не входять до ЄС. В рамках цієї програми студенти старших курсів і науковці з України, Молдови та Бєларусі можуть отримувати стипендії від Європейського Союзу для продовження свого навчання або проведення наукових досліджень у країнах ЄС.
Програма "Erasmus Mundus" охоплює близько 100 навчальних магістерських курсів найвищої академічної якості. Близько 5 тисяч студентів мають змогу отримувати гранти для навчання за цими магістерськими курсами і більше 4 тисяч студентів з країн ЄС, які беруть участь у цих курсах, зможуть поїхати на навчання до третіх країн.
В рамках програми "Erasmus Mundus" передбачається підтримка близько 100 партнерств між магістерськими курсами "Erasmus Mundus" та вищими навчальними закладами у третіх країнах.
Програма "Erasmus Mundus" спрямована на посилення співпраці у сфері вищої освіти на міжнародному рівні - через підтримку високоякісних європейських магістерських курсів, забезпечуючи студентів і науковців з усього світу можливістю отримати ступінь магістра у європейському університеті, а також через заохочення поїздок європейських студентів і науковців до третіх країн.
Першочерговим завданням програми є покращення якості та привабливості європейської вищої освіти у світі. Через підтримку міжнародної мобільності науковців і студентів програма "Erasmus Mundus" має на меті краще підготувати її учасників з європейських й партнерських країн до активної діяльності і співпраці у сучасному глобальному суспільстві, що ґрунтується на знаннях.
 Програма почала впроваджуватись у 2004−2005 навчальному році.
Програма "Erasmus Mundus" складається з чотирьох компонентів:

 1) Магістерські курси Erasmus Mundus: високоякісні інтегровані магістерські курси, що пропонуються об’єднанням (консорціумам) щонайменше трьох університетів у щонайменше трьох різних країнах Європи.
 
 2) Стипендії Erasmus Mundus: надання стипендій висококваліфікованим студентам старших курсів і науковцям з усього світу.
 
 3) Партнерство: Магістерські курси також передбачають можливість для встановлення партнерства з вищими навчальними закладами третіх країн, що покликане забезпечити високу мобільність студентів старших курсів і науковців з країн ЄС, які братимуть участь у магістерських курсах Erasmus Mundus.
 
 4) Підвищення привабливості європейської вищої освіти: підтримуються через заходи, що сприяють зростанню престижу, наочності та доступності європейської вищої освіти, а також її подальшої інтернаціоналізації, зокрема що стосується взаємного визнання кваліфікацій між країнами Європи та третіми країнами.
 Програма відкрита для:
 27 країн ЄС (1 категорія),
 країн-кандидатів на вступ до ЄС (2 категорія),
 країн Європейського економічного простору та Європейської асоціації вільної торгівлі (3 категорія країн),
 інших третіх країн.
 
Магістерські курси Erasmus Mundus розраховані на три перші категорії країн, тоді як стипендії пропонуються студентам і науковцям з усіх третіх країн.

З 2007 року Європейська Комісія запроваджує ще одну модальність програми Erasmus Mundus: Вікно для зовнішньої співпраці, ініційовану Офісом ЄвроДопомога – з метою посилення співробітництва у сфері вищої освіти між Європейським Союзом та третіми країнами через систему мобільності, направлену на обмін студентами та вченими, а відтак обміну знаннями і навичками на рівні вищої освіти.

 В рамках цього нового компоненту ЄК буде фінансувати програму обміну студентами як різновид мобільності між європейськими університетами, що охоплені програмою Erasmus Mundus, та університетами третіх країн, в тому числі і України:
Також в рамках цього компоненту будуть фінансуватись проекти по обміну за участю змішаних консорціумів з європейських університетів та університетів з третіх країн шляхом надання грантів на покриття:
- витрат на організацію мобільності студентів та викладацького персоналу вищих учбових закладів,
- витрат на індивідуальну мобільність окремих студентів та викладачів.
2. Вишеградський фонд
Починаючи з 2005/2006 навчального року відповідно до рішення Міжнародного Вишеградського фонду, заснованого у червні 2000 року, державами-членами якого є Чехія, Словаччина, Польща, Угорщина, з метою підтримки проектів в галузі культури, освіти і науки, було ухвалено “Вишеградську стипендіальну програму для України”.
 МАГІСТЕРСЬКІ СТИПЕНДІЇ
Магістерська стипендія Вишеградського фонду надається у відповідності з ст. 1 і 2 Уставу Міжнародного Вишеградського фонду та рішенням Конференції Міністрів країн коаліції. Стипендія надається з метою здійснення дослідницького/навчального проекту, зазначеного у заявці.
 Термін навчання: 5-10 місяців.
3. Стипендії фонду Конрада Аденауера (ФРН)
Фонд Конрада Аденауера надає стипендії молодим науковцям та студентам, які отримали ступінь бакалавра та хотіли б отримати подальшу освіту в Німеччині, і зайняті, насамперед, у сферах політики, економіки, права, журналістики.
4. DAAD – німецька академічна служба обмінів
DAAD пропонує наступні магістерські програми міжнародного спрямування:
 Бранденбурзький технічний університет м. Коттбус пропонує першу в Німеччині англомовну магістерську програму з електротехніки, яка надає ступінь Магістра.
 Програма MBA (Адміністрування бізнесу) Європейського інституту Університету Заарланду пропонує амбіційним випускникам ВНЗ та мотивованим спеціалістам з усього світу державно визнаний диплом. Орієнтований на практику післядипломний курс "Європейська економіка" готує економістів, а також кваліфікованих випускників інших напрямків займати керівні посади в міжнародних підприємствах та інституціях.
 ВНЗ прикладного напрямку м. Есслінген пропонує бакалаврам в галузі інженерії, математики та природничих наук англомовну магістерську програму MBA.
 Міжнародний центр післядипломного навчання Університету             м. Гамбург пропонує цілу низку магістерських програм в таких галузях як економіка та право, європейське економічне право та менеджмент, страхове право.
 ВНЗ прикладного напрямку м. Гоф вже багато років пропонує англомовну магістерську програму «Прикладне промислове програмування», яку було створено спеціально для іноземних студентів.
 Міжнародний центр інформаційних технологій Бонн-Аахен пропонує магістерську програму "Інформатика та наука", що знаходиться на межі біотехнологій, медицини, фармакології та комп’ютерних наук.
РОЗДІЛ 4
Міжнародні освітні програми і проекти у післядипломній освіті України

1. Інститут міжнародної освіти. Програма «Стипендії ім. Фулбрайта» в Україні
Фінансується урядом США. Директор програми в Україні: Мирон Стахів.
Програма діє у 140 країнах світу з 1946 року. В Україні Програма                  ім. Фулбрайта зареєстрована з 1992 року. Мета програми: обмін науковцями, викладачами, аспірантами та випускниками ВНЗ між США та Україною.
 ПРОГРАМА ІМ. ФУЛБРАЙТА ДЛЯ МОЛОДИХ НАУКОВЦІВ
Програма пропонує проведення дослідження або підвищення кваліфікації за спеціальностями (перелік додається). Стипендіати мають змогу вивчати дотичні до своєї спеціалізації предмети в якості вільних слухачів, без одержання наукового ступеню. Термін стажування – 9 місяців.
Галузі спеціалізації:
 Політичні та суспільні науки
 Правознавство
 Економіка та бізнес
 Педагогіка та управління в галузі освіти
 Інформаційні науки та бібліотечна справа
 Засоби масової комунікації та журналістика
 Образотворче мистецтво та управління в галузі мистецтва
 Гендерні студії
 Українські студії
 Американські студії
 Охорона довкілля
 ПРОГРАМА ГРАНТІВ ІМ. ФУЛБРАЙТА У ГАЛУЗІ ТЕХНІЧНИХ ТА ПРИРОДНИЧИХ НАУК
Програма спрямована на випускників українських ВНЗ та студентів 4-5 курсів, які навчатимуться в аспірантурі в найкращих університетах США у галузі науки, технології та інженерної справи. Приблизно 25 грантів надається по всьому світу. Вікових обмежень не має.
 ПРОГРАМА ІМ. ФУЛБРАЙТА У ГАЛУЗІ ПОЛІТИЧНИХ НАУК
Українським науковцям та фахівцям з політичних наук надається можливість проходження стажування в американському Конгресі.
За час існування програми понад 250 українських науковців провели рік наукового стажування у США та більше 170 американців займались дослідницькою та викладацькою діяльністю в Україні.
2. IREX - Представництво ради міжнародних наукових досліджень та обмінів 
 ПРОГРАМА СТИПЕНДІЙ ІМ. ЕДМУНДА С. МАСКІ
Мета програми: надати можливість випускникам ВНЗ та фахівцям протягом 1-2 років навчатися в університетах США з отримання або без отримання ступеню магістра за наступними спеціальностями:
 Адміністрування бізнесу (Business Administration)
 Економіка
 Освіта
 Менеджмент охорони навколишнього середовища
 Міжнародні відносини
 Журналістика та ЗМІ
 Право
 Бібліотечна справа
 Державне управління
 Охорона здоров’я
 Громадська політика
 
3. Освітні програми Британської Ради в Україні
 ПРОГРАМА СТИПЕНДІЙ ЧЕВЕНІНГ
Програма стипендій Чевенінг є світовою програмою, яка фінансується Королівством Великобританія та адмініструється Британською Радою.
Програма спрямована на випускників ВНЗ та науковців, якім надається можливість навчання в аспірантурі, проведення наукових досліджень та отримання наукового ступеню в Великобританії. Програма розрахована на академічно обдаровану молодь, яка має потенціал в майбутньому стати лідерами, видатними соціальними діячами в Україні.
Термін навчання за програмою: 12 місяців, але може бути й менше.
Галузі спеціалізації:
 Право
 Європейська інтеграція
 Економічна політика
 Енергетика та зміни клімату
 Екологія та сталий розвиток
 Запобігання СНІДу
 Програма покриває всі витрати.

1. ЕРАЗМУС МУНДУС (програма співпраці та мобільності у сфері вищої освіти)
В рамках програми "Erasmus Mundus" пропонуються стипендії більше ніж для 1 тис. науковців з метою навчання або проведення досліджень в ЄС. Водночас, приблизно така ж кількість науковців з ЄС мають змогу з такою ж метою поїхати до третіх країн.
 В рамках нового компоненту ЄК буде фінансувати програму обміну на рівні аспірантури та докторантури як види мобільності між європейськими університетами, що охоплені програмою Erasmus Mundus, та університетами третіх країн, в тому числі і України.
4. Фонд Герди Хенкель
Фонд Герди Хенкель надає стипендії аспірантам та молодим науковцям різних фахових напрямків для дослідницької роботи, а також започатковує короткотривалу програму сприяння новій генерації спеціалістів - істориків з Росії, України, Молдови та Білорусії.
5. Стипендіальна програма університетів „Коімбра груп"
Університети, які увійшли до так званої „Коімбра Груп", пропонують представникам з південно-східної Європи (в тому числі й з України) відвідати ці навчальні заклади для короткотривалого стажування. Метою відвідання є підтримка учасників проекту в їхній дослідницькій роботі, якою вони займаються у своїх університетах на батьківщині. Крім цього, проект покликаний допомогти науковцям встановити контакти у сфері своєї науково-дослідної діяльності.
 DAAD (німецька академічна служба обмінів) пропонує програму наукових досліджень:
 «IPP made in Germany» - це мережа з 50 аспірантських програм, які об’єднала загальна програма "Докторантура в університетах Німеччини". Після закінчення такої програми надається докторський науковий ступінь.

 

Категорія: Новини Ліги "ДИПКОРПУС" | Переглядів: 1868 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0