Головна » 2009 » Червень » 19 » Міжнародний фестиваль «Молодь і мистецтво проти стереотипів» пройде в Одесі 27 червня 2009 року
21:25
Міжнародний фестиваль «Молодь і мистецтво проти стереотипів» пройде в Одесі 27 червня 2009 року
Міжнародний фестиваль «Молодь і мистецтво проти стереотипів» пройде в Одесі 27 червня 2009 року. Фестиваль організовує Рада Європи в рамках кампанії «Доста!». Захід відбудеться у центрі Одеси на Катерининській площі, за підтримки Одеського міського голови Едуарда Гурвіца та управління молодіжної та сімейної політики Одеської міської ради.
«Фестиваль проводимо в Одесі, адже це одне зі знаних у Європі багатонаціональних міст України, на Одещині мешкають представники понад 100 національностей» - розповідає менеджер програми «Доста!» відділу ромів та кочових народів Ради Європи Земфіра Кондур.
Заходи фестивалю «Молодь і мистецтво проти стереотипів»: 26.06 - прес-конференція за участі організаторів і гостей Фестивалю (Одеса, Київ, Будапешт, Стразбург); 27.06 – виставка фотографій і малюнків, виставка робіт майстрів – молдовських та українських ромів, виставка представників національних громад і організацій України (експозиції з Самбору, Одеси, Мелітополя, Києва, Німеччини), презентації традиційного етнічного одягу; виступ народних колективів й музикантів; куточок казок для дітей, ромська поезія; мультимедійний куточок;  гала-концерт Фестивалю (початок о 19.00). Особливі гості Фестивалю – група «Rumbero’s» під керівництвом Амадора Лопеса.

 

Особлива подія Фестивалю: Церемонія вручення призів кампанії «Доста!». Оголошення переможців  конкурсу малюнків, музичного конкурсу і журналістів. Вручення винагород за участю представників властей з України і Молдови.

 

Одна з цілей Фестивалю – подолання упереджень щодо національних меншин, включаючи ромів, які мешкають в Україні та Молдові, просування міжетнічного порозуміння. «Доста», що мовою ромів означає „досить”, є інформаційною кампанією, яка здійснюється з метою зближення громадян неромської та ромської національності та подолання упередженого ставлення  та стереотипів до ромів.  Земфіра Кондур переконана: «Одесити завжди були вдячними і вимогливими глядачами, тому зможуть оцінити виступ наших артистів. Ми прагнемо більше розповісти молоді  про ті культури національних меньшин, які споконвіку живуть в Україні, і про ті нові національні меньшини, наприклад африканські, які гармонійно співіснують в культурному просторі України».

 

Серед учасників міжнародного молодіжного фестивалю: професійні колективи і солісти з України, Молдови, Македонії; представники національних громад, представники Ради Європи, МОМ, ООН, представники  Європейської Комісії, різних міністерств України.

 

Нагадаємо, раніше, щоби відсвяткувати Міжнародний день Ромів, Рада Європи запросила школи з України взяти участь в Шкільному конкурсі малюнків “Малюнки проти стереотипів ” з наступним повідомленням: продемонструйте свої креативні можливості та створіть творчий малюнок, який сприяв би подоланню стереотипів та упередження щодо ромів.(www.dosta.org).

Також в рамках «Доста!» Рада Європи організувала «Освітню Медіа-сесію» у травні 2009 року у Києві за фінансової підтримки Програми Ради Європи/Європейського Союзу. Тренінг для українських журналістів провела Пані Кеті Буртон, Голова Кампаній Дирекції Комунікацій, Рада Європи. Організатори ставили на меті навчити журналістів не дискримінаційнім підходам у матеріалах щодо Ромів; інформувати журналістів про культуру і традиції Ромів.

Загалом Кампанію успішно здійснено в деяких Європейських країнах-членах Ради Європи, у тому числі Албанії, Боснії і Герцеговині, Чорногорії, Сербії і колишній Югославській Республіки Македонії.  Починаючи з 2008 р. кампанія впроваджується в Хорватії, Латвії, Італії, Румунії, Словенії, також в Молдові і Україні під об'єднаною програмою РЄ/ЄС.


Постери кампанії українською мовою можна завантажити за адресою:

http://www.coe.int/t/dg3/romatravellers/Dosta/Ukraine/posterliving.pdf

Перепрошую, якщо цей лист потрапив до Вас двічі.

З повагою та симпатією,
Ольга Веснянка,
+38 050 334 66 04
+38 098 491 18 55

 

Категорія: Повідомлення | Переглядів: 713 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0