Головна » 2010 » Листопад » 19 » 22 листопада у Брюсселі відбудеться саміт Україна-ЄС
14:18
22 листопада у Брюсселі відбудеться саміт Україна-ЄС
22 листопада у Брюсселі відбудеться 14-й саміт ЄС-Україна. ЄС на саміті представлятиме Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей та Президент Європейської Комісії Жозе Мануел Баррозу. Українську делегацію очолить Президент України Віктор Янукович. Саміт також відвідає Високий представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Кетрін Ештон.
Очікується, що одним із головних акцентів саміту, що відбудеться невдовзі після українських місцевих виборів 31 жовтня, буде підтримка процесу реформ та демократизації в Україні.
На саміті лідери обох сторін обговорять три головні теми:
-- Проведення реформ в Україні: головний акцент буде зроблено на макроекономічній стабільності (зокрема виконанні угоди стенд-бай з Міжнародним валютним фондом та наданні макрофінансової допомоги з боку ЄС); енергетичних питаннях; місцевих виборах 31 жовтня та рішенні Конституційного Суду; шануванні прав людини та принципів демократії; громадянському суспільстві, розвитку медіа та міжлюдських контактах.
-- Відносини між ЄС та Україною, зокрема План дій до безвізового режиму; досягнення поступу в рамках переговорів щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС; реформа енергетичного сектору; поглиблення співпраці та конвергенція в зовнішній та безпековій політиці; Спільна ініціатива співпраці щодо Криму.
-- Регіональні питання, зокрема Придністровський конфлікт та Місія допомоги ЄС на українсько-молдовському кордоні EUBAM; відносини з Білоруссю.
 
Нагадаємо, що від розширення 2004 року Україна стала безпосереднім сусідом Європейського Союзу та пріоритетним партнером у рамках Європейської політики сусідства. Відносини між Україною та ЄС ґрунтуються на Угоді про партнерство та співробітництво (УПС), що набула чинності 1998 року. Угода націлена на розвиток політичного діалогу, торгівлі та інвестицій, а також економічній, соціальній та культурній співпраці. Європейський Союз також обіцяє «підтримувати зусилля України щодо зміцнення її демократії».

Нині між ЄС та Україною тривають перемовини щодо нової Угоди про асоціацію, яка має замінити Угоду про партнерство та співробітництво. Для полегшення набуття чинності Угоди про асоціацію у листопаді 2009 року було ухвалено новий документ – Порядок денний асоціації між Україною та ЄС. Перелік пріоритетів на 2010 рік включає в себе зміцнення демократичних інституцій, боротьбу проти корупції, розвиток торгівельних відносин та забезпечення прав людини.

Європейський Союз продовжує бути найбільшим донором для України: від 1991 року обсяг допомоги, що його надали тільки інституції Європейської Спільноти, перевищили 2,5 мільярдів євро. Обіцяно Україні загалом понад 3 мільярди євро.

У рамках Європейського інструменту сусідства та партнерства (ENPI) на 2011-2013 роки Україна отримає 470 мільйонів євро.

Крім того, ЄС є головним торгівельним партнером України, на якого припадає приблизно 30% усієї української торгівлі. У травні 2008 року, за підтримки ЄС, Україна вступила до Світової організації торгівлі і відразу почала переговори про створення глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі з ЄС.
 
Категорія: Повідомлення | Переглядів: 600 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0