Головна » 2010 » Листопад » 22 » 2 Форум громадянського суспільства Східного Партнерства (м. Берлін) очима Ліги "ДИПКОРПУС"
13:53
2 Форум громадянського суспільства Східного Партнерства (м. Берлін) очима Ліги "ДИПКОРПУС"
Завершив свою роботу другий Форум Громадянського Суспільства Східного Партнерства, що проходив цього тижня у Берліні у стінах Міністерства Іноземних Справ Німеччини і зібрав справжніх «акул» громадянського суспільства Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови, України, а також багатьох країн ЄС.
 У якості спостерігача на ньому була присутня Ганна Базіло, Керуюча справами Київського департаменту Ліги «ДИПКОРПУС». Для Ліги «ДИПКОРПУС» участь у даному заході була важливим компонентом роботи у напрямку сприяння євроінтеграції України та розвитку громадянського суспільства. До того ж, як стипендіат Інститут Відкритого Суспільства і Маастрихтського університету, Ганна досліджує питання ролі ЄС у розвитку громадянського суспільства в України. Одним із складових її дослідження є саме робота Форуму Громадянського Суспільства у рамках Східного Партнерства.
 
Базіло Анна Миколаївна, Керуюча справами Київського департаменту Ліги "ДИПКОРПУС"Підбиваючи підсумки, можна сказати, що Форум пройшов з усією пишністю, притаманною заходам, організованим під егідою Європейської Комісії. Так чи можна говорити про його змістовне багатство? Вдруге збираються представники громадянського суспільства Європи для обговорення і прийняття рекомендацій для Європейської Комісії та урядів країн Східного Партнерства, але продуктивність Форуму блокується низкою недопрацьованих організаційних та стратегічних моментів.
 
Серед інших звучать питання щодо того, для кого має працювати Форум і які мають бути його короткострокові і довгострокові завдання? Як осягнути прогрес чи регрес у виконанні рекомендацій? Яким чином налагодити доступ до необхідної інформації і діалог з урядами? А найголовніше – яким чином підвищити відповідальність самих учасників Форуму? Як було зазначено одним із представників Білорусії, більшість сприймає Форум як одноразовий захід, тоді коли ефективність роботи вимагає постійної роботи учасників протягом усього року у своїх країнах.
 
Делегації Азербайджану, Білорусі та Вірменії приїхали до Берліну не тільки з успішно створеними національними платформами громадянського суспільства Східного Партнерства, але і з розробленими конкретними пропозиціями і «дорожніми картами». Національні платформи, або подібні до них утворення були засновані Грузії і Молдові. Україна ж у цьому питанні поки що пасе задніх – чи то через відсутність бажання самих учасників, чи то через надлишок вже існуючих платформ і асоціацій, діяльність і ефективність яких можна поставити під великий знак питання. Саме тому наступний рік стане достатньо важливий для вирішення даного питання. Незважаючи на те, що Форум має на меті залучення широкого спектру організацій громадянського суспільства, самі його учасники говорять про недоліки репрезентації.
 
Ще одним спостереженням стала робота чотирьох робочих груп Форуму, серед яких Ганна сконцентрувала свою увагу на четвертій групі «Контакти між людьми». Минулого року група запропонувала 16 рекомендації, які у своїй більшості були проігноровані урядами. Саме тому координатори намагалися по максимуму скоротити кількість рекомендацій і перевести їх у русло конкретики. Їхнім результатом стали 10 офіційних рекомендацій. Також, серед учасників групи, було визначено організації, які будуть протягом наступного року проводити моніторинг і аналіз запропонованих рекомендацій і відзвітують про прогрес їх виконання у своїх країнах.
 
Підсумовуючи, можна говорити про те, що Форум є надзвичайно важливим формуванням для країн Східного Партнерства, але досягнення ефективності його роботи – довгий процес наполегливої роботи і персональної відповідальності кожного учасника громадянського суспільства цих країн.
 
Базіло Ганна Миколаївна
 
 
 
 
 
Категорія: Новини Ліги "ДИПКОРПУС" | Переглядів: 656 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0