Головна » 2009 » Листопад » 18 » Агенція ООН у справах біженців закликає владу України утриматися від повернення 8 громадян Афганістану
19:50
Агенція ООН у справах біженців закликає владу України утриматися від повернення 8 громадян Афганістану

Агенція ООН у справах біженців закликає владу України утриматися від повернення 8 громадян Афганістану, затриманих в аеропорту „Бориспіль”, допоки їх потреби у захисті не будуть розглянуті
Управління Верховного комісара ООН у справах біженців занепокоєно долею восьми громадян Афганістану, які були затримані сьогодні в аеропорту „Бориспіль”, під час транзиту до Лондону. Серед них 5 дітей (4-10 років), один підліток та дві жінки, одна з яких похилого віку (65 років). Зараз вони чекають в аеропорту Бориспіль на повернення.

Ця група осіб повідомила прикордонників України, а також Агенцію ООН у справах біженців, що не може повернутися до рідної країни через загрозу переслідування та загальну небезпечну ситуацію. Відповідно до інформації, отриманої Агенцією ООН у справах біженців безпосередньо від цих осіб, вони заявили про своє бажання просити статус біженця в Україні. Зараз співробітники УВКБ ООН намагаються отримати доступ до цієї групи осіб, щоб оцінити їх потреби у захисті.

УВКБ ООН переконано, що цих осіб не можна повертати до країни, де їм загрожуватиме небезпека. Право на притулок є одним з основних прав людини, викладених у Загальній декларації з прав людини. Відповідно, особам, які просять статус біженця, має бути дозволено перебування в країні та забезпечена справедлива процедура визначення статусу їх статусу. Повернення шукачів притулку становить порушення „принципу невислання”, передбаченого Женевською Конвенцією щодо статусу біженців 1951 року. Україна приєдналася до цієї Конвенції без будь-яких застережень, взявши на себе, таким чином, зобов’язання щодо міжнародного захисту біженців.

Контактна особа: Наталія Прокопчук, УВКБ ООН +380 44 288 9710, prokopch@unhcr.org

Категорія: Повідомлення | Переглядів: 866 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0