Головна » 2010 » Жовтень » 18 » ЄВРОСОЮЗ ТА РАДА ЄВРОПИ ПОПЕРЕДЖАЮТЬ ДІТЕЙ ПРО НЕБЕЗПЕКУ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ
18:57
ЄВРОСОЮЗ ТА РАДА ЄВРОПИ ПОПЕРЕДЖАЮТЬ ДІТЕЙ ПРО НЕБЕЗПЕКУ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ
14 жовтня 2010, Кам‘янець-Подільський – Більше 50 вчителів та методистів з усіх регіонів України обмінялися досвідом та найкращими практиками у проведенні уроків та організації виховних заходів з питань попередження торгівлі людьми, кіберзлочинності та інших форм насильства у рамках семінару, організованого Міністерством освіти і науки України у співпраці з проектом Ради Європи «Зміцнення і утвердження прав жінок і дітей в Україні». Проект фінансується спільно Європейським Союзом і Радою Європи та виконується Радою Європи.
Щоб допомогти вчителям в обговоренні з дітьми та молоддю проблем торгівлі людьми, були розроблені методичні рекомендації з проведення у навчальних закладах «Уроку з попередження торгівлі людьми» та організовано цикл семінарів. Методичні рекомендації включають в себе практичні поради для дітей, зокрема, щодо працевлаштування чи навчання закордоном, одруження з іноземцями, безпечної поведінки в Інтернеті. Декілька шкіл вже включили цю тему до навчальних планів та провели уроки, присвячені попередженню торгівлі людьми.
Торгівля людьми – це сучасна форма рабства. Вона включає в себе протизаконну торгівлю дорослими та дітьми в цілях комерційної сексуальної експлуатації або примусової праці. За даними Міністерства внутрішніх справ у 2009 році було зареєстровано 332 випадки продажу людей у рабство. А за останні 18 років жертвами торгівлі людьми стали 100 тисяч українців. Жертвами торгівлі людьми стають не лише жінки, але й чоловіки та діти. Жертв серед дітей часто експлуатують сексуально або ж змушують жебракувати. Україна вважається джерелом, транзитним пунктом та в меншій мірі – країною призначення для чоловіків, жінок та дітей, яких незаконно перевозять з метою продажу задля сексуальної експлуатації та примусової праці.
«Торгівлю людьми можливо попередити, – вважає Данута Вішнєвська-Казалс, представниця Ради Європи, Генерального директорату з прав людини та юридичних питань Ради Європи. – З одного боку, потрібно мати політичну волю, а з іншого – донести людям інформацію про те, на що вони повинні звертати увагу, коли виїжджають за кордон. І третій важливий момент – це рівність між чоловіками й жінками і серйозний підхід до захисту прав дітей».
Наприкінці вересня нинішнього року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми». Ратифікуючи Конвенцію, Україна взяла на себе зобов’язання захищати права людини, жертв торгівлі людьми, а також розробити відповідні структури захисту і допомоги жертвам і свідкам, забезпечити ефективне розслідування й кримінальне переслідування, а також сприяти міжнародному співробітництву в боротьбі з торгівлею людьми.
За даними Державного департаменту Сполучених Штатів[1], щороку через міжнародні кордони перевозять приблизно від 600,000 до 820,000 чоловіків, жінок і дітей, приблизно 70% з них – жінки та дівчата і до 50 % – неповнолітні.
Згідно з Міжнародною організацією праці (МОП), приблизно два з половиною мільйони людей стають жертвами торгівлі людьми кожного року на світовому рівні. МОП підрахувала, що є принаймні 12,3 мільйони дорослих і дітей, що виконують примусову працю, невільну працю і комерційні сексуальні послуги в будь-який час. З кількості цих жертв, принаймні 1,39 мільйони – жертви сексуальної експлуатації. Згідно з даними МОП, 56 % усіх жертв примусової праці – жінки і дівчата.

Додаткова інформація: Анастасія Троцька, менеджер зі зв’язків із громадськістю проекту ЄС «Права жінок та дітей в Україні – комунікаційний компонент»:
тел: (+38 044) 278 3376 / 288 2726,
моб.: +38 095 139 93 52;
ел. адреса: pr@cwrights.com.ua
 

[1] Державний департамент Сполучених Штатів, Звіт про торгівлю людьми, служба моніторингу і боротьби з торгівлею людьми, 2009 р.; http://www.state.gov/g/tip/rls/tiprpt/2009/123123.htm
Категорія: Повідомлення | Переглядів: 585 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0