Головна » 2012 » Квітень » 27 » Громадська рада при МЗС презентувала ГРОМАДСЬКІ ДИРЕКТИВИ Президентові України до чергового Саміту НАТО в Чикаго
18:09
Громадська рада при МЗС презентувала ГРОМАДСЬКІ ДИРЕКТИВИ Президентові України до чергового Саміту НАТО в Чикаго
 ГРОМАДСЬКІ ДИРЕКТИВИ ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ В.Ф. ЯНУКОВИЧУ ЩОДО ФОРМУВАННЯ ІНІЦІАТИВ ТА ПРОПОЗИЦІЙ НА САМІТІ НАТО В ЧИКАГО (США) 20-21 ТРАВНЯ 2012 РОКУ 

ВСТУП
З перших років своєї Незалежності Україна стала на шлях співпраці з міжнародними організаціями безпекового спрямування, що діють на європейському і євроатлантичному просторі. Співпраця України з НАТО формувалась як пріоритетний напрям в системі міжнародних зв’язків України. 

20 років тому, 22-23 лютого 1992 року відбувся перший візит Генерального секретаря НАТО Манфреда Вернера до Києва – це був перший контакт на найвищому рівні між Українрю та НАТО. 8 червня 1992 року Президент України Леонід Кравчук здійснив перший в історії України візит до штаб-квартири НАТО у Брюсселі. 

15 років тому, 30 травня 1997 року Україна виступила співзасновником Ради Євроатлантичного партнерства (РЄАП), а 9 липня 1997 року на Мадридському саміті НАТО була підписана Хартія про особливе партнерство між Україною та НАТО. Хартія стала каталізатором посилення та систематизації процесу відносин України з НАТО.

Згідно із Законом України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» від 1 липня 2010 року, в нашій державі проголошено позаблоковість у зовнішній політиці. Водночас, сучасні зовнішньополітичні реалії засвідчили, що країни, які дотримуються політики позаблоковості, не залишаються осторонь процесів регіонального та глобального співробітництва та беруть дедалі активнішу участь у міжнародних заходах із врегулювання криз, підтримки та зміцнення миру. Україна повинна використовувати усі можливі механізми, в тому числі і можливості НАТО для захисту власних національних інтересів. 

Головним інструментом двостороннього та багатостороннього співробітництва, спрямованим на стимулювання внутрішніх реформ, на наближення України до критеріїв, які забезпечують високі стандарти у політичній, економічній, соціальній, безпековій та інших суспільних сферах, є Річна Національна програма співробітництва Україна-НАТО (РНП). Стратегічне партнерство України з НАТО передбачає реформування та модернізацію не лише збройних сил та сектору безпеки держави, а й сприяє змінам в українському суспільстві, адже РНП є по-суті програмою реформування країни.

Укази Президента України «Про забезпечення продовження конструктивного партнерства України з Організацією Північноатлантичного договору» № 1039 від 18 листопада 2010 року та «Про питання партнерства України з Організацією Північноатлантичного договору» № 266 від 3 березня 2011 року визначають конструктивне партнерство України та НАТО як пріоритетний напрямок безпекової зовнішньої політики нашої країни, продовжують подальше виконання взятих Україною на себе міжнародних зобов’язань як прогнозованої держави та надійного партнера.

20-21 травня 2012 року в Чикаго відбудеться 25-й саміт НАТО. Надзвичайно важливою для утвердження нашої держави як країни, що веде власну безпекову політику, є участь Президента України Віктора Януковича у цьому саміті. Саміт в Чикаго – це початок нового відліку часу для НАТО, це подія, яка буде використана для визначення нової мети й пріоритетів регіональної й глобальної безпеки на перспективу. 

Згідно обговорюваного в НАТО порядку денного, на саміті буде розглянуто ряд питань, зокрема виконання рішень, ухвалених на Лісабонському саміті в листопаді 2010 року, коли була прийнята Нова Стратегічна концепція НАТО, процес її застосування та виконання, а також розвиток основних напрямів політики Альянсу та підтвердження трансатлантичного зв’язку, як основи функціонування НАТО.

ГРОМАДСЬКІ ДИРЕКТИВИ 
Участь у Саміті
Надзвичайно необхідною і важливою є участь Президента України Віктора Януковича в саміті НАТО в Чикаго 20-21 травня 2012 року та безпосередній прямий діалог з лідерами країн-членів Альянсу.  Площадку, яку для цього надає НАТО, необхідно використати для відстоювання національних інтересів. В очах міжнародної спільноти Україна має перетворитися з претендента на місце у системі спільної безпеки на активного будівника цієї системи. 

Безпекова політика держави
Головною метою партнерства на середньострокову перспективу має стати зближення України з НАТО до максимально можливого рівня співпраці, який дозволяє статус позаблокової країни-партнера.
Афганістан
Запропонувати участь України в проведенні навчань та підготовки афганських збройних сил та поліції, участь у гуманітарному розмінуванні територій, а також участь в економічній розбудові цієї країни (зокрема, в поставках військової та іншої техніки, в енергетичних і будівельних проектах тощо). 
Близький Схід
Відстоюючи принципи загальноєвропейських підходів до врегулювання конфліктів та їх причин, беручи до уваги рішення ООН та політику НАТО щодо Близькосхідного регіону, активно підтримати такі формати партнерства як Стамбульська ініціатива співпраці та Середземноморський діалог, дотримуючись при цьому засад, викладених у Статуті ООН та утримуючись від підтримки рішень, що надають тимчасові односторонні переваги будь-якій стороні. 
ПРО в Європі
Заявити про позитивне ставлення України до розгортання та розвитку Протиракетної оборони НАТО в Європі. 
Заявити про неможливість для України бути поза оборонною протиракетною системою Європи.
Висловити готовність долучитися до європейської ПРО на засадах, що не суперечать Конституції України та інтересам всіх суб’єктів євроатлантичного простору.
Запропонувати повернутися до питань можливої науково-технологічної і промислової кооперації України з країнами-членами НАТО в окремих сегментах розвитку європейської ПРО та до можливого використання Севастопольскої станції попередження про ракетний напад після її модернізації за участі партнерів.
Україні, як державі, яка є лідером щодо зменшення ядерної загрози в світі, ініціювати обговорення питань щодо скорочення ядерних сил. 
Розумна оборона
Зважаючи на зменшення витрат на оборону країн-учасниць Альянсу, для збереження безпекових можливостей НАТО, з огляду на застосування «розумної оборони», запропонувати країнам-членам НАТО та країнам-партнерам економічно ефективні пропозиції українського військово-промислового комплексу, зокрема із серійного виробництва військово-транспортних літаків, бронетанкової техніки, кораблебудування, високоточної зброї, радіолокаційної та ракетної техніки.
Домагатися більш високого рівня кооперації українських оборонних підприємств з компаніями країн-членів НАТО. 
Антипіратська операція «Океанський щит»
Підтвердити готовність України до участі у антипіратській операції НАТО «Океанський щит».
Культура безпеки 
Заявити про прихильність України до побудови системи безпеки, побудованій на спільності цінностей, позицій в оцінках загроз, готовності протидіяти їм; системи, в якій поєднуються принципи її ефективності та демократичного контролю. 
Заявити, що Україна зобов’язується дотримуватися балансу між демократичними принципами та ефективністю діяльності силових структур та розраховує на зустрічні кроки євроатлантичної спільноти зі сприяння її руху до європейських стандартів.
Запропонувати Альянсу вдосконалити переваги, які надає країнам-партнерам механізм консультацій на випадок загрози – шляхом залучення до консультацій не лише країни, яка відчуває загрозу, але й країни (країн), від якої (яких) ця загроза походить, а на наступних раундах консультацій – і інших ключових гравців, чиїх інтересів торкається можливий конфлікт.
Підтвердити зацікавленість України в отримання допомоги від Альянсу в забезпеченні безпеки проведення Євро-2012.
Категорія: Повідомлення | Переглядів: 752 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0