Головна » 2010 » Червень » 25 » Інститут світової політики під керівництвом Альони Гетьманчук продовжує ознайомлювати громадськість з процесами сучасних міжнародних відноси
20:55
Інститут світової політики під керівництвом Альони Гетьманчук продовжує ознайомлювати громадськість з процесами сучасних міжнародних відноси
 24 червня 2010 р. Інститут провів дискусію за участю посла Сполучених Штатів Америки в Україну Джоном Теффтом на тему «Огляд відносин України та США».
Запрошених на дискусію було не більше 30 осіб, але серед присутніх були експерти з інших аналітичних установ та професійні журналісти. Саме тому дискусія носила глибокий пізнавальний характер як для аудиторії, так і для Посла.
Це був перший публічний виступ Посла за 6 місяців роботи в Україні. У своїй промові пан Теффт повідомив, що Сполучені Штати Америки зацікавлені бачити Україну сильною процвітаючою державою. Коментуючи поліпшення відносин Росії та США, збільшення взаємного інтересу країн, пан Теффт запевнив, що це не відіб’ється на відносинах з Україною. Взагалі, Сполучені Штати не підтримують політику покращення відносин з однією державою за рахунок інтересів іншої.
 

Також пролунало твердження про те, що Україна та США повинні продовжувати співпрацю в сфері ядерних досліджень. Посол впевнений, що Україна негайно потребує економічних реформ, тому зі схваленням ставиться до реформ сучасного уряду, але розцінює їх як доволі амбіційні.
 

Важливою проблемою на сьогоднішній день Посол вважає проблему свободи слова в Україні. Він впевнений, що свобода преси грає ключову роль у становленні демократичного суспільства, а Україна, на його думку, може бути тільки демократичною країною.
 

Коментуючи головні напрями співпраці обох країн, пан Теффт назвав економічну співпрацю, торгівлю, сферу енергетики. А стратегічне партнерство України та США в першу чергу має орієнтуватися на:
- досягнення домовленостей між МВФ та Україною про відновлення кредитування та відновлення здатності України виконувати свої зобов’язування. США обіцяють допомогти Україні та МВФ досягнути домовленостей;
- посилення демократії та свободи преси. Посол закликав не повертатися до часів цензури та здійснення давлення на ЗМІ. Також, пан Теффт наголосив на необхідності проведення судової реформи в Україні, забезпечення винесення справедливих судових рішень та їх виконання, зокрема відносно журналістів та медіа;
- торгівля. В цій сфері, на думку Посла, Україні явно не вистачає прозорості, що значно знижує привабливість країни для іноземних інвесторів та торгівельних партнерів;
- енергетика. Україна споживає енергетичні ресурси в 3 раз менш ефективніше, ніж будь-яка країна Європейського Союзу. Тому Україна потребує значних інвестицій в енергетичний сектор для його реформування. До того ж співпраця обох країни в цій сфері має перш за все ґрунтуватися на зменшення загроз у поводженні з ядерними компонентами;
- боротьба з корупцією, адже це чи не найбільша суспільна проблема в Україні. Тому США підтримують такі заходи в Україні, як введення незалежного зовнішнього оцінювання з метою подолання корупції в вузах тощо.
 

Також Посол запевнив, що США не залишаються осторонь проблем в Україні і коли вони бачать певні труднощі, то зразу звертаються до керівництва держави та пропонують своє бачення їх вирішення.
 

Що стосується майбутнього візиту Держсекретаря Сполучених Штатів Хіларі Клінтон в Україну, то, нажаль, Посол не може чітко повідомити точну дату прибуття пані Клінтон та мету її візиту, адже графік пані Клінтон ще формується.
 

Такими були повідомлення Посла США в Україну Джона Теффта під час його першого публічного виступу в Україні.
Слід віддати належне дипломатичності висловлювань пана Теффта. Недарма його називають важкоатлетом світової дипломатії.
 

Юлія ГОРОВЕЦЬКА
Заст. директора Київського територіального департаменту Ліги "ДИПКОРПУС"
dipcorpus-kyiv@ukr.net
Категорія: Повідомлення | Переглядів: 938 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0