Головна » 2010 » Серпень » 13 » Крим вшановує Архипа Івановича Куїнджі
16:32
Крим вшановує Архипа Івановича Куїнджі
Ліга "ДИПКОРПУС" протягом 2010 року, який є меморіальним роком геніального українського художника, сина грецького народу Архипа Івановича Куїнджі, підтримує низку проектів, спрямованих на краще ознайомлення сучасних українців з творчим доробком славетного маріупольця.
Очікуваним підсумком меморіального року має стати давно заслужене утвердження у народній свідомості образа Архипа Куїнджі як титульного національного художнього майстра так, як з поняттям "український поет" асоціюється Тарасом Шевченком, а "український прозаїк" - з Іваном Франком. Такі сміливі побажання абсолютно виправдані і світовим визнанням художника, і революційною технікою малювання, і кількістю пейзажів, що зображують краєвиди нашої Вітчизни.
В той час, як наближається кульмінація вшанування митця - серія заходів на батьківщині - в м. Маріуполі, Ліга "ДИПКОРПУС"зверталась до різних інстанцій, установ та організацій по всій державі із закликом проводити власні меморіальні заходи на честь художника. На превелику нашу утіху, звернення мало потужний відголос.
На разі пропонуємо до Вашої уваги інформацію про події на вшанування пам'яті Куїнджі в Автономній Республіці Крим (з листа Міністра культури та мистецтв О.Єрмачкова на адресу Ліги "ДИПКОРПУС"):
Керівникам міських і районних органів управління освітою в Автономній Республіці Крим , республіканським навчальним закладам рекомендовано провести тематичні заходи, присвячені життю та творчості Архипа Куїнджі. У художніх музеях Криму відбудуться вечори пам'яті і лекторії, присвячені художній спадщині українського живописця. У Сімферопольському художньому музеї у постійній експозиції виставлені всі роботи А.І.Куїнджі, включаючи найвідоміше полотно "Ніч на Дніпрі". З метою ознайомлення широких мас населення із цією картиною в 2009 році протягом декількох місяців вона експонувалася у Лівадійському палаці-музеї.
 

Згаданим відомостям можна лише радіти, особливо беручи до уваги те, як любив Архип Іванович Кримський півострів, скільки полотен присвятив йому. Сподіваємося, решта регіонів України теж не відставатиме у славному почині із вшанування пам'яті художника із світовим ім'ям Архипа Івановича Куїнджі.
Категорія: Новини Ліги "ДИПКОРПУС" | Переглядів: 705 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0