Головна » 2010 » Червень » 14 » Круглий стіл «Безпека: чия відповідальність?»
11:46
Круглий стіл «Безпека: чия відповідальність?»
 Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» провів круглий стіл з питань безпеки в Україні. Головна теза була висловлена Арсенієм Петровичем щодо Закону України «Про основи внутрішньої та зовнішньої політики» який був прийнятий з політичних мотивів та не відображає реальної потреби України у реалізації оборонної політики.
Арсеній Петрович зазначив що основними проблемами у сфері безпеки для України є наступні: у результаті неприєднання України до НАТО існує загроза перетворення України на буферну зону між ЄС та Росією, нейтральний статус можуть собі дозволити тільки ті країни які мають значний оборонний бюджет та в змозі самостійно забезпечити всі складові системи безпеки держави.
Нейтралітет та багатовекторність політики не дадуть можливості рівноправної співпраці із жодним з основних акторів міжнародної політики.
Експерти висловили думку що не варто повністю покладатися на Будапештський меморандум та навіть Раду Безпеки ООН які повинні забезпечити безпеку від зовнішнього втручання, тому що як показує досвід ці інструменти не можна вважати ефективними та дієвими. Також виступаючий наголосив що питання безпеки потрібно розуміти у широкому контексті, а не тільки того що стосується військової сили. До нього можна додати питання продовольчої безпеки, недопущення пандемії, загрози тероризму та ін.
 

Руслан Пейтер
Експерт з міжнародних відносин та безпеки
11.06.2010
Категорія: Повідомлення | Переглядів: 640 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0