Головна » 2010 » Вересень » 18 » Лідери ЄС хочуть зміцнити зовнішню політику Союзу
18:53
Лідери ЄС хочуть зміцнити зовнішню політику Союзу
16 вересня у Брюсселі відбулося засідання Європейської Ради – саміт голів держав та урядів країн ЄС. Засідання було сфокусоване на відносинах ЄС із його стратегічними партнерами. У своєму коментарі після події Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей був гранично відвертим. «Коли вісім місяців тому я обійняв цю посаду, то зауважив розчарування, що домінувало після Копенгаґенського саміту. Загальне сприйняття було таким, ніби ЄС виключили з гри».
Тоді «ми почали розуміти, що економічна міць нових світових гравців перетворюється на реальну політичну силу», і що «нові гравці не завжди поділяють наші інтереси та наше бачення світу». Ці нові проблеми вимагають від ЄС говорити на міжнародній арені одним голосом, вважає Ромпей. Серед найближчих пріоритетів ЄС – зробити так, аби «те, що робиться з Брюсселя та те, що робиться у столицях держав ЄС, йшло в одному напрямі».
Одна з відповідей має полягати в регулярному обговоренні зовнішньополітичних питань на зустрічах Європейської Ради. «Це засідання є одним із перших у низці зустрічей, присвячених зовнішній політиці», - говорить Ромпей, додаючи, що зовнішня політика має бути на порядку денному майже кожної зустрічі Європейської Ради.
За підсумками саміту лідери ЄС ухвалили висновки, у яких наголошується на ролі зовнішньої політики ЄС та співпраці з ключовими партнерами.
«Найближчі саміти з Україною (у листопаді) та з Росією (у грудні) треба використати для поглиблення співпраці у сферах взаємної вигоди, аби привнести більше стабільності та передбачуваності до цих двох важливих стосунків, а також для підтримки прав людини», - йдеться у висновках.
«Зокрема, саміт з Україною має принести поступ до перемовин щодо Угоди про асоціацію, зокрема щодо глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі, та підкреслити роль ЄС в економічних та демократичних реформах цього важливого сусіда», - наголошують лідери Союзу.
Вони також говорять про важливість ролі Союзу як «ефективного всесвітнього гравця», зокрема у стосунках із країнами-сусідами ЄС. Союз «відіграє ключову стабілізувальну роль у країнах-сусідах. Він забезпечив стабільність у країнах Західних Балкан, надавши країнам регіону Європейську перспективу», - підкреслюється у висновках Європейської Ради.
Для підвищення світової ролі ЄС, лідери Союзу говорили про потребу «зробити справжню вагу Європи відчутною на міжнародній арені». Це вимагає «ясної ідентифікації стратегічних інтересів та цілей» Європейського Союзу та «посилення координації між інституційними гравцями, аби ліпше інтегрувати всі відповідні інструменти й політики, а також ефективніше використовувати саміти з країнами з-поза меж ЄС». Ключову роль у стосунках з країнами з-поза меж ЄС мають відігравати зони вільної торгівлі.
«Ми маємо здійснити конкретні кроки для створення зон вільної торгівлі, забезпечити більший доступ європейського бізнесу до ринків та поглибити регуляторну співпрацю з головними торгівельними партнерами».
 
Відео події можна переглянути чи завантажити у високоякісному форматі (MPEG4) на сайті: http://tvnewsroom.consilium.europa.eu/.
 
Українські телеканали чи інформаційні веб-сайти можуть безкоштовно використовувати це відео у своїх репортажах, за умови посилання на прес-службу Європейської Ради.
 
Переглядів: 563 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0