Головна » 2012 » Вересень » 9 » Оголошується набір учасників програми «Факультет міжнародного співробітництва та молодіжної громадської дипломатії»
15:41
Оголошується набір учасників програми «Факультет міжнародного співробітництва та молодіжної громадської дипломатії»
 Оголошується набір учасників програми «Факультет міжнародного співробітництва та молодіжної громадської дипломатії». Програма проводиться за підтримки Державної служби молоді та спорту України.
Мета: підвищення рівня залучення соціально-орієнтованих українських НГО в міжнародну діяльність шляхом створення команди представників НГО, які беруть участь в програмах української громадської дипломатії та реалізації місцевих, національних та міжнародних проектів.
Учасники програми: молоді люди – керівники та лідери молодіжного руху, студентського самоврядування, молодіжних та студентських парламентів та організацій віком від 18 до 35 років.

Молодіжний дипломатичний корпус (МДК) - це пул активних представників НГО України, які володіють знаннями та навичками міжнародної комунікації, добре знаються на міжнародних відносинах, і які готові реалізовувати міжнародні проекти, спрямовані на вирішення нагальних проблем сьогодення, в тому числі формування позитивного образу України за кордоном, поширення української культури і мови в світі.

В рамках проекту передбачається:
1 етап (17 вересня – 30 жовтня 2012 року). Проведення одноденних тренінгів у 27 регіонах України. Кількість учасників тренінгу 30 – 35 осіб. В ході тренінгу учасники ознайомляться з принципами та системою роботи ПАРЕ, МПА СНД, ПА ООН, буде проведений відбір учасників для Молодіжного дипломатичного корпусу та ін. Графік тренінгів додається.
2 етап (9 – 25 листопада2012 року). Проведення двох навчальних модулів для членів Молодіжного дипломатичного корпусу та засідання Молодіжної міжпарламентської асамблеї України у м. Київ.
3 етап Міжнародний блок. Мультиплікація.(2012 – 2014 рр.)

В рамках цього етапу будуть освітні семінари для молодих парламентаріїв і молодіжних лідерів України під час сесії МПА СНД, ПА РЄ та ПА ООН. Мультиплікація: розробка та реалізація учасниками проектів, спрямованих на розвиток дружніх, партнерських, взаємовигідних відносин з громадськими організаціями іноземних держав, з міжнародними і міжурядовими інституціями.

Заявки на участь у програмі в електронному вигляді та проектна ідея (лише додаток 3), приймаються до 17! вересня 2012 року на електронну адресу. Одесса, Миколаїв, Херсон, Сімферополь та Севастополь до 10! вересня

Участь безкоштовна.

Контакти: 
Інтернет-сторінка
E-mail: mmpau@ukr.net
Тел.: (063) 467-69-21 Малюга Ганна 
Тел.: (063) 776-27-53, (099) 355-68-99 Данилова Ганна
Тел.: (044) 229-229-1 Оргкомітет 


Актуальність

Перспективи розвитку суспільства, успішність будь-яких суспільно-економічних і політичних перетворень в країні залежать від умов соціалізації та розвитку молодого покоління.
В Українському суспільстві молодь є найактивнішою частиною населення і її чисельність - не просто одна з характеристик вікового складу населення держави. По-перше, молодь визначає рівень народжуваності, тобто демографічні перспективи держави. По-друге, останні роки молодь стала значно активніше брати участь у суспільно-політичному житті країни.
Молодь сьогодні не стоїть осторонь тих процесів, які нині відбуваються в політичному, громадському житті суспільства. Вона намагається підвищити ефективність свого власного впливу на суспільне життя, прагне до самореалізації. Одним з прикладів такої активності молоді є самоорганізація у вигляді неурядових громадських об'єднань.
Через свою громадську активність, в першу чергу через свої громадські об'єднання, молодь не тільки створює умови для розвитку і самореалізації, а й активно включається в усі суспільні процеси. Саме молоді люди виступають провідником демографічного, соціально-економічного, політичного і духовного прогресу, визначальним фактором перетворень, що відповідають назрілим потребам сьогоднішнього дня. Від того, наскільки молоде покоління буде готове взяти на себе відповідальність за розвиток держави, як активно і конструктивно приєднається до суспільних процесів, наскільки ініціативно братиме участь у вирішенні невідкладних завдань, значною мірою залежить доля країни.
Можна констатувати і те, що саме залучення молоді до реалізації молодіжної політики, співпраця органів державної влади з неурядовими громадськими організаціями є невід'ємним атрибутом сучасної демократичної держави в питаннях регулювання соціальних відносин. Наявність і дієвість молодіжних громадських організацій різних рівнів, яких в Україні вже налічується більше п'яти тисяч, є, по суті, показником розвитку громадянського суспільства.
З листопада 2005 року значна кількість неурядових молодіжних та дитячих організацій в Україні об'єдналися і створили Український Молодіжний Форум. Ця спілка молодіжних та дитячих організацій у співпраці з державними органами влади здійснює свої завдання в контексті розвитку організованого молодіжного руху в Україні, а також його інтеграції в молодіжний рух Європи через Європейський молодіжний форум. Таким чином, сьогодні Україна здійснює реальні кроки з адаптації критеріїв національного розвитку у галузі молодіжної політики до загальноєвропейських і загальносвітових стандартів. 
Особливо актуальним це питання постає в епоху глобалізації, адже громадський рух вже де-факто включений та інтегрований в світові процеси. Не дивлячись на те, що зараз держави як і раніше залишаються головним актором у світовій політиці, потрібно враховувати появу нових суб'єктів міжнародного права, що вносять свій внесок в регулювання глобальних проблем і процесів. У зв'язку з тим, що багато неурядових громадських організацій стали серйозними акторами міжнародного суспільно-політичного життя, сформувавши так званий «другий рівень» дипломатичних відносин, виник новий для нас вид дипломатії - неурядова громадська дипломатія. Також, виникли ідеї про створення при Генеральній Асамблеї ООН другої палати, яка представляла б нових акторів і тим самим зрівняла б їх голос з нинішньою «палатою держав».
На даний момент людство увійшло в період свого розвитку, коли у взаємозалежному світі нові загрози і виклики не визнають національних кордонів, коли посилилася взаємозалежність держав, їх безпека і процвітання стали неподільні. На зміну традиційним викликам, а часом і до них, прийшли нові загрози безпеці та стійкому розвитку - міжнародний тероризм, поширення зброї масового знищення, організована злочинність, наркотрафік, екологічна деградація, масові епідемії, техногенні катастрофи. Виклики та загрози нового покоління сьогодні вже мають дійсно планетарний масштаб.
Нарешті, інтернет-революція та створення глобального віртуального простору повністю змінили стереотипи поведінки в світі.
Сьогодні ми можемо сказати, що відбувається процес формування свого роду глобальної політичної моралі, заснованої на принципах прав людини. Така мораль крок за кроком стає кидати виклик, як системі міжнародного права, так і ширше – всій Вестфальській моделі світу і інституту державного суверенітету як такому. Право державного суверенного управління ресурсами (людськими, природними і т.д.), що знаходяться на їх території стало поступово обумовлюватися глобальною ефективністю і відповідальністю управління ними. Мораль замість права та ефективність замість суверенітету - два основні та дуже непрості виклики сучасній світовій політиці.
Сьогоднішній світоустрій такий, що існуючий комплекс глобальної взаємодії інститутів є далеким від досконалості і посилення взаємозалежності основних акторів світової політики привело до необхідності вироблення більш комплексних і гнучких механізмів прийняття рішень на глобальному рівні. Щоб максимально забезпечити реалізацію всіх можливостей, що надаються новою епохою, і мінімізувати її негативні сторони, важливо сформувати дієву систему глобального управління, яка була б ефективна і репрезентативна. У цьому світлі необхідною є участь всього людства представленого різними державами, міжнародними організаціями, інститутами громадянського суспільства й окремими індивідуумами у формуванні нової справедливої демократичної системи світової політики, яка ефективно б виконувала свої регулюючі функції і була заснована на принципах співпраці і взаємної відповідальності. Важливим фактором у цій системі є демократичність глобального управління, яка проявляється в тому числі в більш активному залученні неурядових організацій в процеси глобального регулювання, шляхом формування нового виду дипломатичних відносин – «громадської дипломатії» та поступового створення «Глобального суспільства», а також формування дієвої і політично-значимої глобальної громадської думки. 
«Громадська дипломатія» як один з видів багатосторонньої дипломатії спрямована на досягнення порозуміння, побудову довірливих довгострокових взаємовідносин між народами і цивілізаціями. Значним ресурсом громадської дипломатії є міжнародне молодіжне співробітництво неурядових громадських організацій (НУО). У цьому зв'язку необхідно приділити особливу увагу підготовці молодих кадрів неурядових громадських організацій для реалізації цілей громадської молодіжної дипломатії. 
Молодіжний дипломатичний корпус (МДК) - це команда активних представників НУО України, які володіють знаннями та навичками міжнародної комунікації, добре знаються на міжнародних відносинах, і які готові реалізовувати міжнародні проекти, спрямовані на вирішення нагальних проблем сьогодення, в тому числі формування позитивного образу України за кордоном, поширення української культури і мови в світі.
Категорія: Стажування | Переглядів: 1239 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0