Головна » 2011 » Січень » 17 » Олдріх Андрисек почав здійснення повноважень Регіонального Представника Верховного Комісара ООН у справах біженців
18:33
Олдріх Андрисек почав здійснення повноважень Регіонального Представника Верховного Комісара ООН у справах біженців
Олдріх Андрисек та Павло Клімкін П. Олдріх Андрисек почав здійснення повноважень Регіонального Представника Верховного Комісара ООН у справах біженців та зустрівся із заступником Міністра закордонних справ України
13 січня 2011 року, Олдріх Андрисек, громадянин Нідерландів, який лише кілька днів тому прибув до Києва, передав свої вірчі грамоти Міністру закордонних справ України та розпочав здійснення повноважень Регіонального Представника Верховного Комісара у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні.
З п. Андрисеком зустрівся заступник Міністра закордонних справ п. Павло Клімкін. Під час зустрічі, у якій також узяв участь п. Сергій Кислиця, генеральний директор Департаменту ООН та інших міжнародних організацій МЗС України, обговорювалася низка найважливіших питань у сфері міжнародної співпраці задля захисту біженців, шукачів притулку та осіб без громадянства у контексті змішаних міграційних рухів.

Сторони повністю погодились на тому, що існує потреба більшої координації зусиль, тісно співпрацюючи у регіональному та європейському вимірах. Обидві сторони згадали успіхи минулого, зокрема – допомогу, надану Україні з боку УВКБ ООН у вирішенні проблем, які стояли перед раніше депортованими особами без громадянства у середині 90-тих. УВКБ ООН працює в Україні понад 15 років, і одним із перших завдань була допомога урядові у вирішенні проблем, які постали перед кримськими татарами, які поверталися на батьківщину після десятиліть вимушеного вигнання. Також було згадано, що Україна 2002-го року ратифікувала Конвенцію ООН про статус біженця 1951 року, - і відтоді УВКБ ООН спрямовує свої зусилля на те, аби допомогти українській владі чітко дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань у тому, що стосується захисту біженців.

П. Андрисек подякував за теплий прийом, який йому було надано. Регіональний Представник УВКБ ООН підтвердив, що розуміє, наскільки масштабні завдання стоять перед Урядом, і що попереду – ще дуже багато роботи. П. Андрисек заявив, що сподівається на тісну співпрацю з Урядом у рік, коли Агенція ООН у справах біженців відзначатиме свою 60-ту річницю, і привітав створення Державної Міграційної Служби – урядового Агентства, яке би відповідало за питання міграції та біженців. Він висловив сподівання, що УВКБ ООН зустріне той рівень співпраці, який є необхідним для координації відповідей на нагальні проблеми, аби допомогти Урядові України покращити відповідність його дій з Конвенцією ООН 1951 р.
Заступник Міністра наголосив на покращенні співпраці та запропонував, аби обидві сторони у стислі терміни розпочали спільний аналіз того, як потенціал та можливості УВКБ ООН можна використати найкращим чином, і як можна досягти того, аби теперішні механізми посилення співпраці, особливо у контексті відносин між Україною та ЄС, реалізували весь свій потенціал. Було погоджено, що в короткому часі буде організовано міждепартаментну зустріч, у якій візьмуть участь відповідні департаменти МЗС та УВКБ ООН, - і на якій розглядатиметься посилення співпраці у втіленні двох проектів в Україні, що їх фінансує Євросоюз. Обидва проекти розроблено для покращення захисту біженців та шукачів притулку, зокрема – через допомогу в місцевій інтеграції біженців, які мають потенціал прислужитися країні, в якій вони зараз живуть, а не залежати постійно від зовнішньої допомоги.
УВКБ ООН також продовжуватиме свою роботу у сфері попередження і скорочення безгромадянства. Хоча про цю проблему згадують нечасто, - тисячі чоловіків та жінок не можуть реалізувати свої громадянстві права і не можуть вести нормальне життя. Для того, аби діяти відповідно до ролі, наданої Агенції Генеральною Асамблеєю ООН, а саме – працювати над попередженням та скороченням без громадянства у всьому світі, - УВКБ ООН сподівається на відновлення плідної співпраці з Урядом України також і в цій галузі, а також на те, що Україна позитивно розгляне приєднання до двох Конвенцій ООН про безгромадянство.
 
Загальна інформація:
• Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців було створено 14 грудня 1950 року, і почало працювати 1 січня 1951 року.
• УВКБ ООН працює в Україні від березня 1994 року. Від 1996 до 2010 рр. УВКБ ООН надало Україні, у різних формах, понад 32 мільйони доларів США. Програми УВКБ ООН протягом багатьох років збільшили можливості низки урядових і неурядових організацій і надали допомогу, яка допомогла підтримати життя, тисячам осіб (пряма допомога у вигляді харчів та інших предметів першої необхідності, житла, медичної допомоги або щомісячних виплат 2010 року досягла 600000 доларів США).
• УВКБ ООН за час свого функціонування надало навчальну та матеріальну підтримку у вигляді обладнання (комп’ютери, автомобілі, ремонт приміщень) низці урядових інституцій (Державному Комітетові у справах національностей і релігій, Обласним міграційним службам, Прикордонній Службі) на суму бл. 2,5 мільйонів доларів США.
• Згідно зі статистичним звітом 2009 року, натепер в Україні перебуває 1996 шукачів притулку, 2334 визнаних біженців та 6490 осіб без громадянства , включно з 4500 колишніми депортованими особами у Криму та приблизно 5000 абхазькими біженцями війни. У Білорусі та Молдові – двох країнах, які перебувають під керівництвом Регіонального Представництва УВКБ ООН у Києві, проживають 119 шукачів притулку, 716 визнаних біженців та 9743 осіб без громадянства, яким надають різні форми допомоги та захисту, включно із наданням документів та захистом від свавільного арешту чи різних форм експлуатації, які нерідко є проблемою для людей, що належать до вразливих верств суспільства.

• 2011 року, вартість програм трьох країн (Білорусь, Молдова та Україна), що ними керує Регіональне Представництво УВКБ ООН у Києві, досягла 4,7 мільйона доларів США.
• УВКБ ООН надає захист біженцям та іншим переміщеним особам на неполітичній та гуманітарній основі. Воно також намагається знайти постійні рішення для тих, хто залежить від міжнародного захисту і хто, у разі неможливості повернутися до країни походження, повинні мати можливість інтегруватися там, де вони живуть, за сприятливого оточення.
• Натепер в усьому світі існує 43 мільйони вимушених переселенців, переважною більшістю з яких опікується УВКБ ООН (15,2 мільйони біженців, 27, 1 мільйона людей, які були змушені переселитися в межах однієї країни, 983000 шукачів притулку).
• За деякими оцінками, у світі нараховують до 12 мільйонів осіб без громадянства. УВКБ ООН вдалося встановити 6,6 мільйона з них у 60 країнах.
• Протягом останніх 60 років УВКБ ООН вдалося врятувати мільйони життів, залучаючи кошти донорів та міжнародну політичну волю до вирішення проблем біженців у масштабах, небачених до його заснування.
• Крім порятунку життів, УВКБ ООН допомогло мільйонам людей відбудувати свої життя, безпечно повернутися додому чи знайти нові домівки.
• Внесок УВКБ ООН у підтримання миру було відзначено двома Нобелівськими преміями миру – 1954 і 1981 років.
• 2011 рік є особливим для УВКБ ООН, оскільки саме цього року відзначають кілька річниць, надзвичайно важливих для біженців та осіб без громадянства в усьому світі. 60-та річниця Конвенції ООН про статус біженців 1951 року та 50-та річниця Конвенції ООН про скорочення безгромадянства 1961 року стали двома ключовими моментами в історії після Другої Світової війни у розвитку та утвердження стандартів прав людини. Ці річниці надають можливість усім, включно із УВКБ ООН та Урядом України, серйозно покращити співпрацю задля біженців, шукачів притулку та осіб без громадянства, які заслуговують на те, аби жити у безпеці та з гідністю.
 

Для отримання детальнішої інформації – будь ласка, звертайтесь до Максима Буткевича, Регіонального Радника з питань громадської інформації УВКБ ООН. Тел.: (+380-)50-334-8780. E-mail: butkev@unhcr.org. Веб-сайт: http://www.unhcr.org.ua  

БІОГРАФІЧНА ІНФОРМАЦІЯ
Ім’я Олдріх АНДРИСЕК
Дата народження 3 січня 1960 р.
Громадянство
Королівство Нідерланди/Чеська Республіка
Родинний стан Розлучений (двоє дітей)
Навчання
1980 - 1985 Facultas iuridica, Universitas Carolina, Прага, Чеська Республіка, Міжнародне публічне право. Ступінь Магістра Права.
1988 - 1990 Університет Утрехта, Утрехт, Нідерланди. Підготування дисертації на отримання ступеня Доктора філософії
Володіння мовами
Чеська, англійська, російська, голландська, словацька, французька, німецька, польська
Робота в УВКБ ООН
2008 - 2010 Голова секції, Секція оперативного захисту та юридичних консультацій, Департамент міжнародного захисту, штаб-квартира УВКБ ООН, Женева
2007 Юридичний експерт (Дослідження в галузі інтеграції), Представництва УВКБ ООН в Україні, Київ
2006 Старший радник з інспекцій, Директорат Генерального інспектора, штаб-квартира УВКБ ООН, Женева
2002 - 2006 Голова секції, Секція інформації з юридичного захисту, Департамент міжнародного захисту, штаб-квартира УВКБ ООН, Женева
1998- 2002 Голова місцевого офісу, потім – Представник Верховного Комісара, Представництво УВКБ ООН у Кишиневі, Молдова
1994 - 1996 Заступник Регіонального Представника (із питань захисту), Регіональне Представництво УВКБ ООН у Відні, Австрія
1991 - 1994 Головний радник територіального підрозділу, потім – Голова територіального підрозділу, Регіональне Бюро Європи, штаб-квартира УВКБ ООН, Женева


Інша професійна діяльність
1996 - 1998 Старший радник з питань біженців, Міжнародна Федерація Товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, Женева
1990 - 1991 Радник з прав людини, Центр прав людини, Відділ комунікації, Секретаріат ООН, Женева
1987 - 1990 Старший дослідник з юридичних питань, International Humanist and Ethical Union, Утрехт, Нідерланди
1986 - 1987 Дослідник, Humanististisch Studie Centrum, Амстердам, Нідерланди
1985 - 1986 Редактор, Radio Prague, Прага, Чехословаччина
1982 - 1985 Перекладач (free-lance), Міжнародна Організація Журналістів, Прага, Чехословацька Республіка
 
Вибрані публікації
- Report on the Definition on Minorities, SIM Special No. 8, 1989;
- The position of non-believers in national and international law ...., Рада Європи 1989;
- Переклад чеською мовою European Convention for Human Rights and Fundamental Freedoms, Social Charter та Penitentiary Rules (для Ради Європи);
- Non-believers: A New Aspect of Religious Intolerance? Conscience and Liberty,. 2/1990;
- The Policies of UNHCR in Central and Eastern Europe, Helsinki Monitor, Vol. 4/1. 1993;
- Group and Collective Rights. Prava I Slobode, Belgrade. Human Rights Centre, 1995;
- Gaps in International Protection and the Potential … , IJRL, Vol., 9. 1997;
- Chapters on Torture and Trafficking in Persons, Encyclopaedia of Public International Law, Max Plank Institute, Vol. IV (Q-Z) 2000;
- The link between the 1951 Convention and the ECHR ... , Chisinau 2000;
- Protecting Refugees and Persons in Refugee Like Situations at the turn of the Millennium, Festschrift, (у International Human Rights Monitoring Mechanisms, pp. 343-355, 2001;
- Unworthy Partner: the schools issue as an example of human rights abuses in Transdniestria, (Helsinki Monitor, Vol. 14/2, pp. 101-116, 2003;
- Local Integration of Refugees in Belarus, Moldova and Ukraine/Місцева інтеграція біженців у Білорусі, Молдові та Україні, EU 2007.
Категорія: Повідомлення | Переглядів: 1162 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0