Головна » 2012 » Жовтень » 26 » Ольга ГРИЦЕНКО - лауреат міжнародного конкурсу наукових робіт на польську тематику ім. Єжи Гедройца
10:52
Ольга ГРИЦЕНКО - лауреат міжнародного конкурсу наукових робіт на польську тематику ім. Єжи Гедройца
заступник посла Республіки Польщі в Україні Даріуш Гурчинський вручає диплом студентці Маріупольського державного університета, співочільниці Ліги "ДИПКОРПУС" Ользі Гриценко Починаючи з 2006 року Посольство Республіки Польщі в Україні проводить конкурс імені Єжи Гедройця на краще наукове дослідження, присвячене історії і сучасності Польщі, питань польсько-українських відносин. Єжи Гедройц - відомий польський політик, вчений, публіцист, засновник і редактор журналу «Культура» - центру суспільно-політичної думки польської еміграції в 1940-1980-х рр..
Однією з переможців конкурсу стала студентка історичного факультету Маріупольського державного університету, член Секретаріату Ліги політологів-міжнародників "ДИПКОРПУС" Ольга Гриценко, яка навчається в магістратурі за спеціальністю «Міжнародні відносини». Її бакалаврська робота «Образ Польщі в українських ЗМІ» (науковий керівник - кандидат історичних наук, доцент Сергій Пахоменко) зайняла 2-е місце, випередивши 20 дипломних і магістерських робіт, представлених студентами університетів України та Польщі.

Конкурс вже завоював популярність серед молодих вчених і випускників вузів України. У цьому році його учасниками були представники провідних українських і польських університетів - Національного університету «Києво-Могилянська академія», Львівського національного університету імені Івана Франка, Львівського католицького університету, Національного університету «Острозька академія», Університету Марії Склодовської-Кюрі (Люблін, Польща) та інших.

Ольга Гриценко: «Коли зачитували список університетів, які представляли конкурсанти, з подивом виявила, що я єдина учасниця з вузу зі сходу України. Більш того, більшість хлопців працювали над своїми дослідженнями разом з польськими науковими керівниками. Тому мені було подвійно приємно, що мою роботу з науковим керівником з нашого університету так високо оцінили. Також рада, що вдалося особисто поспілкуватися з заступником посла Даріушем Гурчинським і обговорити проблеми польсько-українських відносин ».

Наукові дослідження конкурсантів оцінювало професійне міжнародне журі, до складу якого входили вчені з України та Польщі: Олександра Гнатюк, Наталія Яковенко, Богуміла Бердиховська, Микола Рябчук та ін

Урочиста церемонія нагородження проходила 13 жовтня в Посольстві Республіки Польщі в Києві. Журі високо оцінило роботу Ольги Гриценко, назвавши її «самостійною і зразковою», а заступник посла Республіки Польщі в Україні Даріуш Гурчинський відзначив велике практичне значення роботи маріупольської студентки. Дійсно, ЗМІ відіграють одну з ключових ролей у формуванні іміджу тієї чи іншої держави в очах широкої громадськості. І природно, що кожна держава, Польща не виняток, прагне до того, щоб цей імідж був позитивним, оскільки це впливає на весь комплекс двосторонніх відносин. Звідси і такий інтерес поляків до того, як презентована їх країна в інформаційному просторі України - країни близькою як географічно, так і культурно-історично.

У своєму дослідженні студентка визначила, що в останні роки українські медіа різної політичної спрямованості посилили позитивну тональність щодо Польщі. Це пов'язано з спільним проведенням футбольного чемпіонату і з тим, що для кожної політичної влади в Україні вона виступає ключовим посередником у діалозі з ЄС. Польща в наших ЗМІ зараз оцінюється як активний учасник європейської політики, як країна, що зробила в останні 20 років потужний ривок у своєму економічному та демократичному розвитку. Критика Польщі в ряді статей заснована на тому, що вона недостатньо активна в політиці «Східного партнерства» з Україною і допускає деякі проблеми для українців у візових питаннях. Західноукраїнські ЗМІ досить чутливі до польської трактуванні історичних подій в цьому регіоні.

На фото: заступник посла Республіки Польщі в Україні Даріуш Гурчинський вручає диплом студентці МГУ Ользі Гриценко.

Категорія: Новини Ліги "ДИПКОРПУС" | Переглядів: 1088 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0