Головна » 2010 » Березень » 26 » Відбувся інформаційний круглий стіл «ДИПЛОМАТИЧНІ ВІДНОСИНИ УКРАЇНА-ЄС: НА ПОРОЗІ ВЕЛИКИХ РЕФОРМ».
21:23
Відбувся інформаційний круглий стіл «ДИПЛОМАТИЧНІ ВІДНОСИНИ УКРАЇНА-ЄС: НА ПОРОЗІ ВЕЛИКИХ РЕФОРМ».

26.03.2010 р. у Комітетах Верховної Ради України за ініціативи Ліги політологів-міжнародників "ДИПКОРПУС" та за підтримки Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції і Програми сприяння парламенту України відбувся інформаційний круглий стіл «ДИПЛОМАТИЧНІ ВІДНОСИНИ УКРАЇНА-ЄС: НА ПОРОЗІ ВЕЛИКИХ РЕФОРМ».
Метою заходу було ознайомлення народних депутатів України з перебігом процесу реформування Європейського Союзу, що стартував з набуттям чинності Лісабонської Угоди у листопаді 2010 р., а також із впливом реформування на взаємини Україна-ЄС.
З інформацією на круглому столі виступили Голова Комітету Тарасюк Б.І., Посол Євросоюзу в Україні Ж.-М. Пінту Тейшейра та заступник директора департаменту ЄС Міністерства закордонних справ Праведник А.І. Кожен з виступів був насичений актуальною інформацією без "кліше".
Голова Комітету Борис Тарасюк у вступному слові зазначив, що Комітет завжди підтримує ініціативи неурядових організацій, спрямовані на поглиблення знань стосовно процесів, які відбуваються у взаєминах між Україною і ЄС, Україною і НАТО, а також з питань нових аспектів діяльності та взаємодії між Україною і ЄС в контексті набуття чинності Лісабонською угодою.
Б.Тарасюк підкреслив, що для нього, як для співголови Комітету парламентського співробітництва України і ЄС, важливим є те, що з набуттям чинності Лісабонською угодою значно більше повноважень набуває Європейський парламент. "Враховуючи, що Європарламент є найбільше проукраїнськи налаштованим інститутом ЄС, ми не можемо не відзначити позитивної перспективи діяльності ЄС в умовах Лісабонської угоди", - наголосив він.
Голова Комітету також зауважив, що від України багато в чому залежатиме, наскільки вона скористається перевагами, що з´явилися з набуттям чинності Лісабонською угодою, наскільки буде послідовною у запровадженні реформ, які потрібні, перш за все, українському суспільству. Він зазначив, що "мало просто скористатися статтею 49 Лісабонської угоди, яка надає право вступу до ЄС будь-якій європейській країні, що відповідає Копенгагенським критеріям набуття членства в ЄС, треба зробити все, щоб запровадити в Україні глибокі системні реформи, які мають наблизили нас до цих критеріїв".
На думку Б.Тарасюка, останнім часом багато говорять про запровадження безвізового режиму для України, "але Україна нічого не робить, щоб цей режим запровадити". І якщо ситуація залишиться такою, якою вона була досі, зауважив голова Комітету, "ніякого безвізового режиму ми не будемо мати". За його словами, для позитивних зрушень у цьому напрямку необхідно, зокрема, "здійснити елементарні речі, які роками не виконуються: запровадити загальнодержавну міграційну службу, прийняти закон про захист персональних даних, ратифікувати відповідні конвенції Ради Європи, а також розпочати видачу паспортів з біометричними даними".

Свій погляд на проблеми та перспективи співпраці ЄС представили також бл. двох десятків експертів державних та неурядових аналітичних інституцій та центрів, наукових установ та національних навчальних закладів, що готують фахівців у сфері міжнародних відносин.
Загальною думкою що панувала в ході обговорення була впевненість у тому, що зміни у Європейському Союзі не матимуть суттєвого впливу на перебіг взаємин з Україною. Вже зараз наша державна торує незворотній шлях поглиблення співпраці з ЄС.
Немає жодних юридичних перепон навіть для подання заявки про вступ до Євросоюзу, проте, перш за все, потрібна кропітка робота всередині країни.
Щодо безпосередніх першочергових ініціатив Україна-ЄС, то на часі напрацювання спільного бачення вільного руху робочої сили та послуг. Також зараз зараз ведуться переговори по угоді про спільний авіапростір з ЄС - це перша секторальна угода що надасть змогу українським суб'єктам позиватися до інституції ЄС - Євросуду.
У підсумку була підтримана пропозиція на постійній основі продовжувати експертний моніторинг перебігу реформування ЄС та відносин Україна-ЄС. Така аналітична в експертному середовищі цілком відповідатиме статусу України як лідера Східного партнерства.
Орієнтовно наступним майданчиком для обговорення стане павільйон публічних дебатів у Євромістечку м. Маріуполя під час святкування Всеукраїнського Дня Європи, що проходитиме тут за ініціативи Ліги «ДИПКОРПУС», підтриманої Кабінетом Міністрів України та Посольством ЄС в Україні.

Категорія: Конференції, семінари, тренінги | Переглядів: 754 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0