Головна » 2013 » Березень » 2 » Відкрите звернення громадських організацій щодо укладання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС
18:09
Відкрите звернення громадських організацій щодо укладання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС
Президенту України Віктору Януковичу 
Прем’єр-міністру України Миколі Азарову 
Голові Верховної Ради України Володимиру Рибаку 
Головам депутатський фракцій та комітетів Верховної Ради України  

2013 рік без перебільшення може стати історичним та вирішальним для євроінтеграційних прагнень українського суспільства. У листопаді відбудеться саміт «Східного партнерства», під час якого можливим є підписання Угоди про Асоціацію України з Європейським союзом, заснованої на принципах політичної асоціації та економічної інтеграції включно з глибокою та всеосяжною зоною вільної торгівлі.

Водночас, як про це йдеться у висновках Ради ЄС по Україні від 10 грудня 2012 року та резолюціях Європейського парламенту щодо ситуації в Україні від 24 травня 2012 та 13 грудня 2012 року, перспектива підписання Угоди щодо Асоціації залежить від того, чи зможе українська влада продемонструвати рішучі дії та відчутний прогрес у трьох сферах: реформа виборчої системи та встановлення остаточних результатів парламентських виборів у п’ятьох проблемних одномандатних виборчих округах; розв’язання питання вибіркового судочинства та уникнення цих проблем у майбутньому; виконання реформ, що були визначені в спільно погодженому Порядку денному асоціації Україна-ЄС.

Ми вітаємо ухвалення Кабінетом Міністрів України Розпорядження «Про затвердження Плану першочергових заходів щодо інтеграції України до Європейського Союзу на 2013 рік»

Ми виходимо з того, що досягнення критеріїв, викладених у Висновках Ради ЄС по Україні від 10 грудня 2012 року відповідає інтересам українського суспільства і за своїм змістом не є чимось новим, а лише нагадуванням про ключові зобов’язання, які були давно і публічно взяті на себе українською владою.

Українське суспільство очікує негайних дій стосовно:

· запровадження гідної довіри виборчої системи, заснованої на Виборчому кодексі та на чітких правилах щодо збалансованого доступу конкурентів на виборах до засобів масової інформації. Реформа виборчого законодавства має відбуватися відповідно до рекомендацій місії ОБСЄ/БДІПЛ та з залученням усіх парламентських сил та громадськості, з метою покінчити із дискредитуючою Україну практикою, коли виборчий закон переписується щоразу під кожні нові вибори виходячи з політичної доцільності.

· невідкладного проведення перевиборів в п’яти виборчих округах, де ЦВК не змогла встановити результати виборів у жовтні 2012 року

· розв’язання питання вибіркового, політично вмотивованого судочинства щодо лідерів опозиції та інших громадян, та усунення від судової діяльності політично заангажованих суддів та створення запобіжників від повторення подібних випадків у майбутньому;

· якнайшвидшого та повного виконання всіх рішень Європейського суду з прав людини;

· забезпечення права на медичну допомогу та гуманні умови утримання ув’язнених осіб, відповідно до рекомендацій Ради Європи;

· ефективної імплементації нового Кримінально-процесуального кодексу, законодавства про адвокатуру, Національного превентивного механізму проти тортур;

· всебічного перегляду – у тісних консультаціях з Радою Європи та Венеціанською Комісією – закону про прокуратуру, Кримінального кодексу, ролі Вищої ради юстиції, законів про судову систему та про статус суддів;

· виконання зобов’язань України як члена Європейського енергетичного співтовариства;

· реформи органів внутрішніх справ;

· ефективного просування в боротьбі проти корупції, виправлення деформацій та заповнення прогалин у законодавстві та державній програмі з питань протидії корупції, державних закупівель;

· реформи управління державними фінансами, зокрема розширення повноважень Рахункової палати;

· рішучих дій для покращення бізнесового та інвестиційного клімату.

Реформи, передбачені Порядком денним асоціації та Планом дій з візової лібералізації мають проводитися послідовно з тим, щоб ані в суспільстві, ані в партнерів з боку ЄС не складалося стійке враження щодо того, що українська сторона лише «робить вигляд», що проводить реформи, тоді як на практиці ухвалені нормативні акти нерідко не відповідають європейським стандартам.

Напрям європейських реформ у цілому вимагає якісної координації із чіткою та прозорою системою відповідальності, звітності та контролю. Виходячи з цього, ми виступаємо за належне інституційне забезпечення та координацію європейської політики України на рівні Кабінету Міністрів із визначенням чіткого кола відповідальних осіб, наділених повноваженнями та відкритих до співпраці з громадськістю.

Часові рамки для необхідних змін є обмеженими. Не в листопаді, напередодні саміту, а вже у травні-червні інституції ЄС та країни-члени здійснять оцінку ситуації в Україні і формуватимуть свою думку щодо прогресу України відносно критеріїв, сформульованих Радою ЄС 10 грудня 2012 року. За наслідками цієї оцінки ухвалюватиметься політичне рішення щодо долі Угоди про Асоціацію.

Якщо Угода не буде підписана у листопаді цього року, історичний шанс буде втрачено, а переговори у майбутньому доведеться вести вже про іншу угоду, що відображатиме інші реалії.

У зв’язку з цим, закликаємо українську владу виявити політичну волю та в найкоротші терміни здійснити зазначені вище кроки, які би засвідчили бажання України дотримуватись засадничого, ціннісного боку Угоди про Асоціацію із ЄС, включаючи повагу до принципів демократії, прав людини, фундаментальних свобод та верховенства права.

Ми висловлюємо вимогу всього українського громадянського суспільства, щоб будь-які реформи готувалися з конструктивним залученням як уряду та парламентської опозиції, так і громадянського суспільства, яке має значний експертний потенціал та висловлює суспільний інтерес з тих питань, які стоять на порядку денному відносин України і ЄС.

Закликаємо владу та опозицію, всі парламентські фракції продемонструвати здатність до компромісу заради здійснення європейського покликання України, підтримуваного більшістю її громадян.

Ми оголошуємо про початок незалежного моніторингу виконання умов, потрібних для підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Ми надаватимемо регулярну публічну оцінку прогресу у виконанні цих завдань, щоб українське суспільство могло чітко знати, хто і як відповідає за успіх або провал у реалізації його європейських прагнень.

 

СПИСОК НУО, ЯКІ ПІДТРИМАЛИ ЗВЕРНЕННЯ

Організації-учасниці Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, які висловились «ЗА»:

Інститут Євро-Атлантичного співробітництва
Центр правових і політичних досліджень «СІМ»
Лабораторія законодавчих ініціатив
Інститут демократії ім. П. Орлика
Центр прав людини "Древо життя"
Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень
МБФ "Академія Української преси"
Творчий Центр ТЦК
Міжнародна Асоціація Інституцій Регіонального Розвитку «МАІРР»
Екологічний клуб "Край"
Міжнародна асоціація охоронців Дністра "Eco-Tiras"
ГО "Людина і Суспільство"
Чернівецький осередок Української асоціації європейських студій
Громадська організація "Союз Конотопської громади"
Донецька обласна організація ВГО "Комітет виборців України"
Фонд "Європа ХХІ"
Конфедерація вільних профспілок України
УЕА "Зелений світ"
НГО "Європейський вибір"
Український незалежний центр політичних досліджень
Громадська ініціатива "Європа без Бар'єрів "
Інститут економічних досліджень та політичних консультацій
Центр глобалістики "Стратегія XXI"
ВОГО "Громадська студія"
МБО Інформаційний центр "Зелене досьє"
Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ
Аналітичний центр регіонального співробітництва
Чернігівський Центр Прав Людини
ВЕГО «МАМА-86»
РОГО "Рівненський медіа-клуб"
ГО "Вибір"
Сіверський інститут регіональних досліджень


Інші НУО, які підтримали звернення: 

Аналітичний центр «Відкрита політика»
Інститут системного аналізу громадянського суспільства
МГО "Інтерньюз-Україна"
ММГО «Екоклуб»
Організація випускників зарубіжних університеті
Фундація "Відкрите суспільство"

Джерело: http://ucipr.org.ua/publications/vidkrite-zvernennia-gromadskikh-organizatcii-shchodo-ukladannia-ugodi-pro-asotciatciiu-mizh-ukraiinoiu-ta-es
Категорія: Повідомлення | Переглядів: 904 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0