Головна » 2011 » Січень » 21 » З 1 січня 2011 року Республіка Угорщина перейняла від Бельгії на шість місяців головування у ЄС
19:22
З 1 січня 2011 року Республіка Угорщина перейняла від Бельгії на шість місяців головування у ЄС
 З 1 січня 2011 року Республіка Угорщина перейняла від Бельгії на шість місяців головування у ЄС, яке у другому півріччі 2011 року перейде до Польщі.
Згідно з Лісабонською угодою роль та функціонування головування в ЄС змінилися. Зокрема, за кордоном ЄС представляє Високий представник/ Віце-президент Баронесса Кетрін Ештон за допомогою Європейської служби зовнішньої дії. У зв'язку з цим Представництво ЄС в Україні було засновано1 грудня 2009 року, коли Лісабонська угода набула чинності. Таким чином в Україні, як і в будь-якій іншій третій країні, лише Посол ЄС та Голова Представництва ЄС представляє Європейський Союз.
Головування країн в ЄС продовжує відігравати важливу роль всередині ЄС, спрямовуючи процеси подальшої європейської інтеграції. Таким чином, країна ЄС, яка має піврічне головування, продовжує координувати всі напрямки політики ЄС, окрім зовнішньої політики.
 

Для привітання та представлення головування в ЄС Угорщини Представництво ЄС в Україні організувало прес-конференцію 21 січня 2011 р. Й.В. Пан Жозе Мануел Пінту Тейшейра, Посол, Голова Представництва ЄС в Україні, та Й.В. Пан Мігай Байер, Надзвичайний та повноважний Посол Республіки Угрщина, провели брифінг для представників місцевих та міжнародних ЗМІ щодо завдань та викликів, які протягом наступних шести місяців чекають на країну, що головує в ЄС.
 
У своєму брифінгу Посол Байер зазначив, що перше півріччя 2011 р. буде наповнене стратегічними та комплексними завданнями. З девізом "Сильна Європа" Угорщина, третій член іспансько-бельгійсько-угорського тріо, має продовжувати пошуки шляхів виходу з економічної кризи, боротися з її наслідками, закладати основи для майбутнього розвитку, розпочинати нові форми співпраці та забезпечити краще оснащення Європи для попередження криз у майбутньому. Саме тому увагу буде зосереджено на зміцненні економічної координації, створення Європейського механізму стабільності та зміцнення контролю над фіскальною дисципліною.
 
 
Криза та ті рішення, які країни ЄС прийняли для її подолання, вказують, що відповіддю на сучасні виклики епохи повинно бути більше, а не менше Європи. Метою головування Угорщини є допомога створити економічно, соціально, політично та інституційно сильнішу та більш привабливу Європу, яка здатна швидко реагувати на нові виклики. Це вимагає міцної та стабільної співпраці серед всіх інституцій ЄС. Сильна Європа передбачає, що сильні інституції та сильні країни-члени працюють разом задля спільної мети.
 

Програма головування в ЄС засновується на людському факторі; найголовнішою метою головування Угорщини є служіння Європи її громадянам, переорієнтація напрямків політики на людське обличчя європейської інтеграції, приведення Європи ближче до її громадян. Необхідно досягнути значного прогресу у цьому напрямку задля того, аби продемонструвати, що ЄС може ефективно покращувати життя своїх громадян.
 

Програма головування заснована на чотирьох основних сферах пріорітетів: (1) Сильніша Європа – будувати на основах та захищати майбутнє, (2) Союз, який є ближчим до своїх громадян, (3) Зростання, зайнятість та соціальна залученність, (4) Відповідальне розширення та глобальне залучення.
 

У рамках сфер пріорітетів ключовими завданнями для головування Угорщини в ЄС є наступні:
• Економічне управління
• Європейський семестр
• Енергетична політика
• Спільні напрямки політики (Спільна аграрна політика, Спільна політика єдності)
• Інтеграція ромського населення
• Розширення
• Шенґен
• Східне Партнерство
 

Що стосується останнього пункту сфер пріорітетів, які наведено вище, головування Угорщини хоче досягти спільного порозуміння між країнами ЄС та його східними сусідами, таким чином забезпечуючи успіх Другого саміту Східного Партнерства наприкінці травня 2011 року, що стане спробою надати належну можливість для зміцнення східного виміру зовнішніх відносин ЄС.
 

Що стосується Східного Партнерства нашою метою є зміцнення відносин між ЄС та шістьма країнами, які не є членами ЄС, а також демонстрація диференційованого підходу, що ґрунтується на потребах та можливостях країн-учасниць. Нашою метою також є допомога учасникам здійснити в рамках політики співробітництва конкретні програми та проекти.
 

Повністю усвідомлюючи засади Лісабонської угоди, головування Угорщини в ЄС матиме конструктивну роль у підтримці дій відповідних гравців ЄС та готове взяти на себе відповідальність, яка з цим пов'язана.
Категорія: Повідомлення | Переглядів: 1333 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0