Головна » 2008 » Вересень » 27 » "ДИПКОРПУС" представляє Україну на Економічному форумі у Криниці
10:10
"ДИПКОРПУС" представляє Україну на Економічному форумі у Криниці
Ліга "ДИПКОРПУС" за своєю природою покликана об'єднувати молоду українську національну еліту, сприяти включенню молоді до просування інтересів нашої держави на світовій арені.
Цілком у контектсті цих намірів полягає участь легатів та наших партнерів у щорічному Економічному форумі у м. Криниця (Польща), який називають "Східноєвропейським Давосом".
У 2007 році Україну та Лігу, наряду з іншими яскравими представниками вітчизняної еліти представляла директор Інформаційного департаменту Маріупольської штаб-квартири Ліги "ДИПКОРПУС" Олена Іванців.
У 2008 році естафету підхопив Сергій Юхимчук, що представляє інтереси Ліги на Рівненщині. Докладніше про цей візит - у викладенні рівненської обласної щотижневої громадсько-політичної газети "ЗАМОК":
  

Нещодавно, а саме з 10 по 13 вересня, у польському місті Криниця пройшов XVIII Міжнародний Економічний форум. Участь у ньому взяли представники практично зі всього світу. І там же побував наш земляк – дубенчанин Сергій Юхимчук. 20-річний Сергій зараз є студентом 4-го курсу – вивчає міжнародні відносини слов’янських країн, віце-президентом громадської організації Дубенська Муніципальна Гвардія.

- Сергію, розкажи, як же ти потрапив на цей Форум?

- Протягом літа в Україні та Польщі відбувався спільний освітній українсько-польський проект «Академія демократії», який був організований двома громадськими організація з Луцька та Любліна за підтримки Міністерства закордонних справ Польщі. Я знайшов цю програму, подав заявку і пройшов по конкурсу. Суть даного проекту – навчання молодих лідерів з України демократичним європейським цінностям. Сама «Академія Демократії» передбачає три сесії. Одна пройшла в Мукачево у другій половині липня, друга – в Любліні у кінці серпня, а третя, як бонус, – ось цей економічний форум.

- Розкажи про цей форум

  
- Взагалі, я був присутнім на двох таких заходах. Перший – це Економічний форум для молодих лідерів Європи у м. Новий Сонч, де були представники 34-ох країн Європи (всього 200 чоловік). З України нас було близько 30-ти (Волинська, Рівненська, Закарпатська області та Київ). Тут піднімалися геополітичні та економічні теми світу. І, паралельно з цим, проводився XVIII Економічний форум у м. Криниця, де вже було близько 2000 представників з усього світу. Тож ми приділяли по півдня кожному з цих заходів. Так як відстань між містами складає 30 км., то нас возили із Нового Сонча до Криниці автобусом.

А взагалі, тут була присутня практично вся еліта світу – як не перші особи країни, то другі. Було з півтора десятка президентів, багато екс-президентів, прем’єр-міністрів, депутатів Європарламенту, представники з Ради Європи, Єврокомісії, тощо.  Робота Форуму проходила по сесіях, кожна з яких зачіпала різні теми, але базувалася на питаннях економіки та політики. Тут були голови національних і європейських банків, які розглядалися питання економічної кризи у світі. Також на Форумі прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск вперше офіційно заявив, що через кілька років їхня країна прийме валюту євро. І тут же йому вручили відзнаку «Людина року-2008», що дуже почесно.

- А хто був з України?

- Тут було багато наших політологів, економічних експертів, всі ті люди які ми дивимося щовечора по телебаченню. (це якось гарніше напиши...) З депутатів з якими встиг поспілкуватися це Андрій Шкіль, Микола Катеринчук, Володимир Яворівський, голова наглядової ради Національного банку України Петро Порошенко та багато інших. А взагалі, на Форумі чи не найбільше уваги приділялося України і Грузії. Бо ж буквально за два тижні до його початку розпочалися грузинські воєнні події. І за цей час геополітична ситуація в світі практично повністю змінилася.

Що ж до України, то варто відзначити, що нас дуже поважають, знають і хочуть бачити в Європі. Наша країна є дуже інвестиційно-привабливою, але ця привабливість стоїть під знаком питання – існує ризик політичної нестабільності. Це підтвердилося ще й ситуацією в парламенті, коли буквально за кілька днів до Форуму розпалася коаліція.

-        Сергію, що найбільше там сподобалося?

-  Цей Форум – це своєрідна площадка, де світова еліта та представники різних країн можуть спілкуватися між собою, підписувати контракти, укладати угоди, представляти свої технічні новинки. Я, наприклад, за один день зміг поспілкувався з прем’єр-міністром Грузії, президентом Шрі-Ланки, міністрами економіки й освіти Польщі,  та багатьма іншими впливовими людьми. Розмовляв з польським екс-президентом Олександром Кваснєвським, який сказав, що Польща нас всіляко підтримує, але, щоб Україні приєднатися до НАТО і ЄС, потрібно виробити єдину національну політику, а не наполовину прозахідну, наполовину – просхідну, як це маємо зараз.

Була в мене і цікава розмова була із екс міністром економіки Німеччини  Вольгангом Кліментом. Справа в тому, що вступ України до Євросоюзу і НАТО затримують дві країни – Франція і Німеччина. От я і питав у нього, як зарадити ситуації. Він же відбувся загальними фразами, на кшталт, «борітеся поборете...». Крім того, спілкувався з президентом Шрі-Ланки Махінді Раджапаксе, яка мене дуже вразила своєю освіченістю і компетентністю не лише у світових геополітичних питаннях, а й у внутрішньо-державних.

Вдалося домовитися з Петром Порошенком про підтримку молодіжних інноваційних проектів. У Петра Олексійовича є благодійний фонд, завдяки якому наприклад в цьому році 120 дітей з малих сіл україни безкоштовно вступили в провідні Вузи України. Тому до кінця жовтня маю надіслати йому свій проект на розгляд.

Взагалі атмосфера на форумі неймовірна – вертольоти привозять ВІП-гостей, усюди секюріті, близько 200 представників ЗМІ з усього світу. 

-        Ну а негативні враження?

- На третій день роботи Форуму я зайшов на сесію, де обговорювались питання України та Грузії. І там представник нашої країни, депутат Партії регіонів Леонід Кожара заявив, що Україні не потрібна інтеграція до Євросоюзу, як і не потрібен вступ у НАТО. Всі присутні, чесно кажучи, були просто шоковані. Європейські ЗМІ зреагували на різку позицію, відразу по виступу у залі була маса піднятих рук із запитаннями. Позаду мене сидів голова Народного Руху України Борис Тарасюк, в минулому міністр закордонних справ (до речі, єдина людина, яку в Європі дійсно знають як прозахідну), який не витримав тієї мови, і між цими двома політиками зав’язалася перепалка. На тому сесія й закінчилася.

- Дорого тобі обійшлося перебування на цьому Форумі?

- Свої гроші пішли лише на кишенькові витрати, решта (дорога, проживання та харчування) фінансувалася Міністерством закордонних справ Польщі та польськими фундаціями. А взагалі, за час перебування на Економічному форумі я відвідав 6 сесій (по дві кожного дня), і враження, які звідти привіз – ні з чим порівняти.      

 

 

Олена Цундра, Замок

Категорія: Новини Ліги "ДИПКОРПУС" | Переглядів: 893 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0