Головна » 2008 » Грудень » 29 » Вихід з кризи - погляд Асоціації українських банків
18:36
Вихід з кризи - погляд Асоціації українських банків

25 грудня 2008 року Асоціація українських банків вустами свого президента - Олександра Сугоняка презентувала "Звернення до Нацбанку, Кабміна та Верховної Ради щодо неправильності дій під час фінансово-економічної кризи в країни".
Сам О.Сугоняко визначає основні проблеми наступним чином:
- курс, що на 70% визначається структурою економіки та станом торгівального балансу, на 30% - діями Нацбанку. Нацбанк, у свою чергу, не є незалежним від наслідків поітичного курсу влади. На курсі відзеркалюється і дисбаланс між експортом і імпортом.
За умов курсу 8 грн. населенню буде важко повернути кредити банкам. А 53% кредитів банківської системи вимірюється саме у доларах.
Граничною прийнятною меею курсу є 6,3 грн.
- проблеми в економіці України створені не банками, а невмілою експортно-імпортною політикою влади (курсові коливання, стимулювання споживання у борг, падіння промислового виробництва).
- держава, на відміну від інших європейських країн, не надає інституційної допомоги бківській системі - отримані 40 млрд.пішли на покриття відтоку депозитів. Проте, варто відзначити кращу готовність української банківської ситеми до кризи, ніж європейських колег.
- відсутність системних пошуків виходу з кризи.
- необхідність створення державного фонду проблемних кредитів, який може викупити у банків іпотечні, знявши проблему їх неповернення.
- обмеження СОТ не можуть бути застосовані за умов надзвичайно кризової ситуації, слід вживати екстраординарних методів.
- під час кризи універсального характеру, дії органів державної влади мають приватний характер, оскільки здійснюються в локальних інтересах.

Серед ключових претензій банківської спільноти до Верховної Ради України - схвалення пакету законопроектів, спрямованих на підтримку інтересів боржників за рахунок банків та їх кредиторів. Асоціація українських банків не відкидає потреби захисту соціально незахищених верств позичальників, проте пропонує здійснити такі кроки за рахунок держави, яка мустиме викупити та реструктуризувати такі борги.
Дії Нацбанку Асоціація теж вважає неадекватними - оскільки НБУ не підтримав змін до Закону України "Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи", що дозволили б Нацбанку вводити мораторій на дострокове повернення депозитів фізичним особам. Тепер банки наразилися на хвилю судових позовів вкладників.
Непрогнозовані дії НБУ на валютному ринку створили некеровану ситуацію у визначенні курса гривні до іноземних валют і призвели до лавини спекулятивних операцій.
Підтримка Нацбанком комерційних банків була здійснена за непрозорої схеми, порушуючи рівні умови доступу до рефінансування.
Асоціація очікує на подальше узгодження дій Нацбанку з системою комерційних банків. Достатньо рволюційно звучить вимога до Нацбанку з тимчасового пом'якшення вимог до виконання банками економічних нормативів.
Звернення до Уряду Асоціація починає з констатації спаду ВВП (14,4%) та промислового виробництва (15,2), негативного сальдо зовнішньоекономічної діяльності (за жовтень 2008 - 2 млрд. дол. США) та великого (більше 100 млрд. дол. США) зовнішнього боргу країни.
Асоціація вважає невірним формулюваня про вплив світової кризи на населення. На думку О.Сугоняка населення потерпає вже від власне української економічної кризи. Україна більше купує, ніж продає, більше споживає, ніж виробляє. Проте, до початку ризи не існувало чіткого заклику від влади проти споживацької політики.
Сутність економічної політики споживання у борг обернулася незмогою населення та підприємств обслуговувати власні борги. Асоціація ще з кінця 2007 року передбачала проблеми для банків з кредитуванням населення.
На разі криза ставить перед Урядом питання, що вимагають чіткої відповіді: що банки мають кредитувати у реальному секторі економіки? які сегменти економіки Уряд розглядає, як локомотиви по виведенню економіки з кризи? які сегменти потребують підтримки?
Асоціяція розглядає проекти малого та середнього бізнесу потенційними першочерговими об'єктами капіталовкладень держави та банків, здатними зменшити напругу у суспільстві за рахуок створення нових робочих місць.
У сільському господарстві пропонується посилити державне сприяння малим фермерським та колективним господарствам.
У розвитку громадської інфраструктури пропонується не концентруватися виключно на великих проектах, а і направити кошти до місцевих бюджетів на здешевлення відсотків за кредитами на завершення будівництва житла, облаштування місцевих доріг.
Асоціація протестує проти провокування позичальників не обслуговувати свої борги перед банками.
 
Повідомлення підготоване Інформаційним департаментом Ліги "ДИПКОРПУС" за підсумками участі представників Ліги у згаданому заході.
Категорія: Повідомлення | Переглядів: 1314 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 5.0/1