Головна » 2009 » Липень » 15 » Участь у Форумі громадянського суспільства Східного партнерства
21:09
Участь у Форумі громадянського суспільства Східного партнерства
Східне партнерство – Форум громадянського суспільства
Громадянське суспільство та неурядові організації відіграють важливу роль у розробці політики, підтримці нових ініціатив та контролі за підзвітності уряду у своїх країнах.
Вони можуть бути активними учасниками просування демократичних та ринкових реформ, заснованих на спільних цінностях, зокрема, повазі до демократії та прав людини, верховенстві права, належному врядуванні, принципах ринкової економіки й сталого розвитку. Всі ці поняття також складають цінності та цілі Європейської політики сусідства, в тому числі й новоствореного Східного партнерства.
У повідомленні в грудні 2008 року Європейська Комісія запропонувала «підтримувати подальший розвиток організацій громадянського суспільства (ОГС)» та, зокрема, «заснувати Форум громадянського суспільства Східного партнерства з метою сприяти налагодженню контактів між ОГС та їх діалогу з органами влади».

Для того щоб забезпечити прозорість формування Форуму громадянського суспільства, всі зацікавлені сторони були запрошені висловити свої думки. Консультації розпочались 25 березня та були закриті 25 квітня. Таким чином вдалось отримати 40 пропозицій, здебільшого від організацій громадянського суспільства з країн Східного партнерства, проте також було отримано кілька пропозицій від організацій з країн ЄС. Аналіз отриманих пропозицій можна знайти у Результатах консультацій з ОГС та НУО.

У спільній декларації про Східне партнерство, так званій Празькій декларації, від 7 травня 2009 року, сказано: «учасники Празького саміту запросили Європейську Комісію розробити та запропонувати моделі формування Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства». Отже Єврокомісія запропонувала наступний концептуальний документ.

29 червня Єврокомісія запросила всі зацікавлені сторони, зокрема, широке коло організацій, профспілки, організації роботодавців, професійні асоціації, НУО, мозкові центри, неприбуткові організації, національні та міжнародні ОГС та мережі, а також інші організації громадянського суспільства висловити зацікавленість щодо участі у Форумі громадянського суспільства Східного партнерства, використовуючи таку форму.

Кінцевий термін подання заяви щодо зацікавленості – 31 серпня 2009 року.

Подання заяви щодо зацікавленості – це необхідний крок у процесі відбору учасників Форуму громадянського суспільства. Безпосередньо участь буде підтверджено пізніше відповідно до прозорих критеріїв, вказаних у запрошенні.

Європейська Комісія, спільно з Головуванням ЄС та Європейським економічно-соціальним комітетом організує відкриття Форуму громадянського суспільства Східного партнерства в середині листопада 2009 року в Брюсселі.
 
Категорія: Конференції, семінари, тренінги | Переглядів: 645 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0