Головна » 2008 » Червень » 4 » Набір заявок на участь у програмі стажувань у Верховній Раді України
16:53
Набір заявок на участь у програмі стажувань у Верховній Раді України

Верховна Рада України, Програма сприяння Парламенту України університету Індіани запрошують Вас взяти участь у конкурсі на участь у найпрестижнішій в Україні Програмі “Помічник Голови Комітету Верховної Ради України” (2008 - 2009)

 

Програма заснована в 1995 році Асоціацією колишніх конгресменів США спільно з Верховною Радою України. З листопада 2000 року адміністрування Програми здійснює університет Індіани через Програму сприяння Парламенту України, що впроваджує Програму демократичного становлення Парламенту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Від початку заснування Програми її учасниками стали 785 осіб з усіх регіонів України. Учасники Програми (інтерни) протягом 10 місяців проходять стажування в секретаріатах комітетів ВР та управлінь апарату  ВРУ. Протягом періоду стажування інтерни співпрацюють з постійними працівниками апарату, помічниками-консультантами народних депутатів України, народними депутатами України.

Обов’язки інтернів. До обов’язків інтернів входить допомога у підготовці законопроектів та інших актів законодавчого характеру, підготовка інформаційних та аналітичних матеріалів згідно предметів відання комітетів, написання аналітичних та інформаційних звітів з проблематики чинного та проектного законодавства, дослідження окремих питань на виконання завдань парламентського комітету чи  управління апарату, виконання іншої діяльності, спрямованої на підвищення ефективності роботи секретаріатів комітетів Верховної Ради України та підтримання зв’язків із представниками громадських організацій, що співпрацюють з відповідним комітетом/управлінням. Цього року до обов’язків інтернів буде додано роботу над веб сторінками комітетів. Інтерни зобов’язані відвідувати щотижневі зустрічі із політиками та громадськими діячами, брати участь у тренінгах та навчальних семінарах. У своїй роботі інтерни керуються чинним законодавством України та Положенням «Про учасника програми «Помічник Голови Комітету Верховної Ради України».

Успіх Програми. Програма дозволяє реально оновлювати кадровий склад апарату Парламенту, відкривати двері до політики та державної служби молодим фахівцям. Так, наприклад, інтернами Програми були народний депутат України Остап Семерак, Перший заступник Міністра з питань сім’ї, молоді, спорту та туризму Ілля Шевляк, заступник Голови  ЦВК Андрій Магера. Щороку від 60 до 100 осіб проходить стажування у комітетах та управліннях апарату ВР. Стажування в Парламенті є потужним професійним поштовхом для випускників Програми, під час стажування молоді фахівці вчаться на практиці застосовувати свої знання, вивчають процес законотворення, отримують неоціненний досвід прийняття юридичних і політичних рішень. Все це допомагає випускникам Програми впевнено продовжувати  професійну кар’єру або наукову діяльність. Щороку близько третини випускників Програми залишається працювати в органах державної влади України, багато хто зараховується до кадрового резерву Апарату ВР.

 

Програма передбачає такі форми стажування:

 

1) “Повний робочий день” – розрахована як на тих, хто проживає поза межами Києва так і на мешканців столиці. Інтерни повного робочого дня працюють з 9.00 до 18.00 як працівники секретаріатів комітетів Верховної Ради України, тому студентам і аспірантам рекомендується перейти на навчання за індивідуальним графіком. Інтерни щомісяця отримують стипендію.

УВАГА: Фінансові умови підтримки інтернів будуть повідомлені пізніше. На жаль, у Програми сприяння Парламенту України університету Індіани (ПСП) поступово зменшуються можливості надалі підтримувати цю надзвичайно успішну Програму стажування на попередньому рівні. Зараз Програма сприяння Парламенту шукає українського донора для підтримки Програми парламентського стажування.

Якщо учасники Програми проживають поза межами Києва і продовжують навчання, вони мають право від’їжджати для складання іспитів зимової та літньої сесій не більше 2 разів на рік (по 2 тижні). В 2007-2008 рр. стажування деякі інтерни  з інших міст були забезпечені гуртожитками, але сплачували за них самостійно. Питання вирішення забезпечення інтернів гуртожитками буде вирішуватися Верховною Радою і буде повідомлено додатково.

Будь-яка інша діяльність (окрім навчання), не повязана з участю у Програмі, у тому числі професійна, не допускається.

            2) “Неповний робочий день” – розрахована на мешканців Києва або інших міст, які навчаються у Києві. Інтерни працюють по 4 години в робочі дні і отримують відповідну стипендію. Допомога на оплату житла не надається. Учасники Програми не мають права бути відсутніми на стажуванні під час складання сесійних іспитів.

3) “Волонтери” – розрахована на бажаючих працювати в єдиному законодавчому органі України певну кількість годин на тиждень безоплатно.

 

Відбір здійснюється на конкурсній основі у два тури:

 

Перший тур - це конкурс анкет (останній термін їх надходження  15 липня 2008 року). Кожна анкета кодується і розглядається трьома експертами відповідно до затверджених ПСП та ВР критеріїв відбору за анкетами. Критерії розміщенні на веб сторінці Програми інтернів. Відбір півфіналістів здійснюється відповідно до рейтингу. Тільки після цього анкети розкодовуються  і конкурсантам повідомляються результати.

Другий тур – індивідуальна співбесіда з відібраними кандидатами та (факультативно) перевірка рівня володіння іноземними мовами (орієнтовно середина вересня 2008 року). Відбір на співбесіду та остаточний відбір учасників Програми здійснюється Відбірковою комісією, до складу якої входять працівники Програми сприяння Парламенту України та апарату Верховної Ради України. Комісія створюється відповідно до Розпорядження Керівника апарату Верховної Ради України. Комісія приймає рішення колегіально, відповідно до заявок комітетів.

Рішення Відбіркової Комісії остаточне, пояснення рішень не надаються. Координатори Програми не приймають та не розглядають скарги та апеляції щодо результатів конкурсного відбору, не вступають в листування та не пояснюють причин відхилення документів, поданих на конкурс.

Тривалість Програми (орієнтовно) – 20 жовтня 2008 року – 15 липня 2009 року.

 

Кандидат на участь у Програмі повинен відповідати таким вимогам:

·        бути громадянином України і вільно володіти українською мовою;

·        мати принаймні незакінчену вищу освіту (закінчити третій курс) та бути академічно успішним (успішною);

·        володіти щонайменше однією іноземною мовою;

·        мати досвід роботи з найбільш поширеним програмним забезпеченням ПК – MS Word, MS Excel, MS Access, Internet Explorer/Netscape Communicator тощо;

·        мати активну політичну позицію і громадську активність;

·        бути віком до 29 років на момент надходження анкети;

·        не брати участь у Програмі в минулому;

·        не бути штатним/позаштатним помічником-консультантом народного депутата України, штатним/позаштатним працівником апарату Верховної Ради України.

 

Інформація щодо підготовки аплікаційного пакету

 

Інформація, подана в анкеті, відіграє дуже важливу роль протягом усього процесу відбору. Належним чином оформлена анкета, правдиві та вичерпні дані, вказані у ній, допоможуть Відбірковій Комісії адекватно оцінити Вас як претендента на участь у Програмі.

Будь-ласка, подбайте, щоб анкетні дані можна було легко прочитати і зрозуміти. Інформація повинна бути викладена так, щоб її можна було швидко опрацювати.

Свої досягнення, вміння та таланти демонструйте якнайповніше, але не перебільшуйте. Інколи претендентам дуже важко оцінити свої знання іноземних мов чи володіння комп’ютером. Будьте об’єктивні! Якщо Ви вказуєте, що вільно володієте мовою, подумайте, чи це відповідає дійсності.

Конкурс на участь у Програмі дуже високий, тому, будь-ласка, відповідально поставтеся до заповнення анкети та підготовки супровідних документів. В минулому році Програма отримала на конкурс близько 300 заявок, а до складу учасників Програми було зараховано 64 особи.

Для участі у конкурсі необхідно до 15 липня 2008 року заповнити та надіслати аплікаційну форму з електронною фотокарткою та резюме на адресу interns@iupdp.org Будь ласка, у темі повідомлення зазначте «Parliamentary Internship application». Конкурсантам буде надіслано підтвердження про отримання заявки протягом двох робочих днів з моменту отримання. Якщо Ви не отримаєте підтвердження – звертайтесь до Марини Руденко ел. поштою: rudenko@iupdp.org  або за телефоном: (044) 278 1225, 8 050 971 3807.

Анкету можна заповнювати на комп’ютері або від руки (в такому випадку її необхідно буде зісканувати і надіслати). Анкети минулорічних зразків до конкурсу не прийматимуться. Результати першого туру будуть повідомлені всім конкурсантам письмово на зазначену адресу (орієнтовно 20 – 25 серпня).

Кандидатам запрошеним взяти участь у співбесіді необхідно буде організаторам Програми надіслати такі документи до 10 вересня:

1.      2 рекомендаційні листи від викладачів, керівників організацій, в яких Ви працювали чи проходили стажування тощо;

2.      Завірена копія диплому вузу, якщо Ви вже закінчили навчання;

3.      Завірена копія додатку до диплому або виписка із залікової книжки;

4.      2 фотокартки розміром 3 x 4 (зі зворотного боку має бути написане прізвище та ініціали);

5.      До аплікаційного пакету Ви можете додати копії документів, що підкреслюють Ваші здібності, засвідчують академічні та професійні досягнення (публікації, дипломи тощо).

6.      2 ксерокопії всіх документів зазначених вище.

7.      1 ксерокопію паспорту (1-3 стр., прописка) та ідентифікаційний код.

До цих документів необхідно буде зробити титульний лист де зазначити прізвище, ім’я по-батькові та форму стажування на яку Ви подавали документи.

 

Додатки складені не в зазначеній вище послідовності не приймається до розгляду! У цьому випадку претендент не буде повідомлений про те, що його документи не взяті до розгляду.

УВАГА:

·                    Копії дипломів вузів та додатків до них,  копію залікової книжки можна завірити нотаріально або в деканаті факультету чи навчальній частині вузу, що видав диплом та додаток до нього. Дипломи, видані іноземними мовами, повинні бути перекладені на українську, а переклад завірений в бюро перекладів або на кафедрі іноземної філології вузу.

·                    Рекомендаційні листи можуть подаватися на запропонованому Програмою бланку або на бланку організації, в якій працює людина, що дає рекомендацію. В обох випадках рекомендації мають обов’язково містити контакти особи, яка надає рекомендацію.

·                    Фото та документи, надіслані на участь у Програмі, не повертаються, тому необхідно надсилати лише копії Ваших дипломів, додатків до дипломів та публікацій.

 

В другому турі документи надсилати лише на абонентську скриньку Програми, адреса скриньки буде повідомлена пізніше.

 

Контактні координати:

тел/факс (044) 278 1225, 8 050 3584764

(координатор Програми – Ольга Стефурак, асистент Програми – Марина Руденко)

e-mail: interns@iupdp.org

web-site: www.interns.org.ua

 

Бажаємо успіху!
 
Категорія: Стажування | Переглядів: 1137 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0