Головна » 2008 » Червень » 20 » Конференція ЩО ДІЄТЬСЯ НА КОРДОНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ?
18:56
Конференція ЩО ДІЄТЬСЯ НА КОРДОНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ?
Презентація результатів дослідження пунктів перетину кордону між Європейським Союзом та сусідніми державами 24 червня 2008 року, 10-00 – 12-00, Конференц-зал Міжнародного фонду «Відродження», Вул. Артема, 46
 
 

У другій половині 2007 року Фундація ім.. Стефана Баторія у співпраці з сімома інституціями з семи держав-членів Європейського Союзу: Болгарії (Європейський Інститут), Естонії (ЄвроКоледж Університету в Тарту), Фінляндії (Фінський інститут міжнародних справ), Угорщини (Фонд досліджень сучасності), Польщі (Центр міграційних досліджень Варшавського університету), Румунії (Фонд «Desire») та Словаччини (Дослідницький центр Асоціації зовнішньої політики Словаччини) здійснили моніторинг пунктів пропуску на кордонах Європейського Союзу. Загалом було досліджено 19 прикордонних пунктів на кордонах з сусідами Європейського Союзу – Білоруссю, Македонією, Молдовою, Росією, Сербією, Туреччиною та Україною. Основним предметом дослідження були умови руху осіб виключно у тих відтинках кордону, які перебувають під контролем держав Європейського Союзу. Моніторинг допоміг оцінити якість прикордонної інфраструктури, час очікування у пунктах перетину та рівень черг, доступ до інформації стосовно перетину кордону, поведінку представників прикордонної та митної служб у вимірі поваги до прав людини, професійні стандарти персоналу та проблему корупції у пунктах перетину кордону.  

Загалом було вивчено 6 пунктів перетину на кордоні Європейського Союзу з Україною – Медика-Шегині і Зосін-Устилуг (на кордоні з Польщею), Вишнє Нємецке-Ужгород і Велике Слеменце-Малі Слеменці (на кордоні зі Словаччиною), Тісабеч-Вилок (на кордоні  з Угорщиною) і Сігету Мармаціей-Солотвино (на кордоні з Румунією).

 

Головна мета цього дослідження – звернути увагу на проблеми якості обслуговування подорожуючих на зовнішніх кордонах Європейського Союзу, особливо враховуючи, що дискусії навколо кордонів концентруються передусім на безпекових питаннях. Дослідивши всі вищевказані аспекти, Фундація ім. Стефана Баторія підготувала аналітичний звіт «Моніторинг пунктів перетину кордону Європейського Союзу». Враховуючи наявність спільних кордонів між Україною та Європейським Союзом, прагнення України стати частиною європейської спільноти та існуючу тенденцію до організації спільного прикордонного контролю, результати цього дослідження мають бути дуже цікавими і корисними як для державних органів, діяльність яких пов’язана з функціонуванням пунктів перетину державного кордону, так і для представників громадськості, особливо неурядових організацій та журналістів України.

 

Фундація ім.. Стефана Баторія пропонує презентацію результатів свого дослідження саме в Україні. По закінченню презентації передбачається дискусія по проблемах кордонів України та Європейського Союзу, якості роботи прикордонних пунктів та можливих шляхів покращення ситуації.

 

Контакти з організаторами:

Контактна особа: Наталія Пархоменко (Центр миру, конверсії та зовнішньої політики України)

Тел./факс: 238-68-43, 230-83-76

Електронна пошта: parkhomenko@cpcfpu.org.ua

Категорія: Конференції, семінари, тренінги | Переглядів: 735 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0