Головна » 2008 » Грудень » 5 » Зареєстровано проект Закону України "Про громадські організації"
21:37
Зареєстровано проект Закону України "Про громадські організації"
Цей законопроект розроблений на основі положень статті 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 4 листопада 1950 р.  та відповідно до  статті 36 Конституції України.
 Також у законопроекті враховано досвід законодавчого забезпечення функціонування неурядових організацій у провідних європейських країнах, в тому числі положення Рекомендацій Комітету Міністрів Ради Європи державам - членам стосовно правового статусу неурядових організацій у Європі, прийнятих Комітетом Міністрів 10 жовтня 2007 року.

Новелою законопроекту є підхід до діяльності громадських організацій без обмежень за територіальною ознакою (тобто без поділу громадських організацій на місцеві, всеукраїнські та міжнародні у розумінні чинного Закону України), що дасть можливість громадським організаціям вільно здійснювати свою діяльність на всій території України без перереєстрації.

У зв’язку з цим передбачена нова концепція легалізації громадських організацій, а саме Міністерством юстиції України та його територіальними органами. Легалізація громадських організацій здійснюватиметься шляхом: письмового повідомлення про заснування; реєстрації як юридичної особи; акредитації філії або представництва іноземної неурядової організації.

Державна реєстрація громадських організацій здійснюватиметься органом легалізації відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців" з урахуванням особливостей, передбачених законопроектом.

Крім того, згідно з законопроектом громадська організація, зареєстрована у порядку, передбаченому цим законопроектом, може отримати статус “всеукраїнська” або відмовитись від нього за спрощеною процедурою.

З метою забезпечення державних органів, громадян та юридичних осіб достовірною інформацією про громадські організації, легалізовані в Україні, Міністерство юстиції України веде Обліковий реєстр громадських організацій. Інформація Облікового реєстру громадських організацій є відкритою для ознайомлення і розміщується на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України.

Законопроектом суттєво змінено підхід до контрольних повноважень держави щодо діяльності громадських організацій, а саме, орган легалізації (Міністерство юстиції та його територіальні органи) матиме право, не частіше одного разу на рік, перевіряти діяльність громадської організації на відповідність законодавству про громадські організації.

До того ж, прикінцевими та перехідними положеннями законопроекту пропонується передбачити безоплатну процедуру внесення змін до статутів громадських організацій протягом двох років від дати набрання чинності Законом, які пов’язані з набранням чинності цим Законом.

Ознайомитися із законопроектом можна в додатках
Контакти
Ільюченко Віра Миколаївна
завідувач секретаріату
ilyuchenko@rada.gov.ua
255-21-46; 255-20-72
 
Джерело: www.gurt.org.ua
Категорія: Повідомлення | Переглядів: 757 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0