Головна » 2008 » Грудень » 25 » Чи бути Україні з газом у 2009 році ?
08:51
Чи бути Україні з газом у 2009 році ?
Чи бути Україні з газом у 2009 році – про це точилася дискусія під час круглого столу, учасниками якого були: експерт з енергетчних питань Костянтин Бородін, радник Президента України з енергетичних питань Богдан Соколовський, заступник директора інституту світвої економіки та міжнародних відносин АН України Валерій Новицький, представник Центру політичних досліджень ім. О. Разумкова Володимир Омельченко.
На думку експертів, саме коріння щорічних проблем із газовими контрактами полягає у особливому характері партнерства України та Росії.
Країни Європи отримують газ за встановленою ще у 1960-х роках схемою, яка має наступну формулу ціноутворення: фіксована ціна за газ + коефіцієнт за транспортування в залежності від відстані до країни-споживача. Для України ж питання формування ціни завжди обумовлювалося політичними мотивами.
До того ж, як зазначив Б. Соколовський, українці ніколи не мали особливих вимог до якості газу – він надходив у вигляді різних сумішей, щоправда за значною знижкою. Зазвичай ціна сягала половини західноєвропейської, наприклад, цьогоріч європейский тариф склав 360 долл. за 1000 м куб., а Україна уклала угоди з розрахунку близько 179 долл.
Україна споживає загалом 75-77 млрд. м куб. газу на рік. З них 20 млрд. – власний видобуток. Рашта – це газ здебільшого туркменського походження. За нинішніх умов співпраця з новим керівництвом Туркменістану набуло чітких ринкових рис, отже зросла вартість блакитного палива.
Понад те, газ ми отримуємо через територію Російської Федерації. І транзитний шлях від туркменських родовища до українського кордону майже вдвічи більший, ніж увесь транзитний шлях по території України. Отже, будь-яке підвищення ціни за транзит газу українськими  трубопроводами може викликати симетричну реацію росіян – і відповідні підвищення ціни за транзит газу в Україну російською територією легко зведуть нанівець наші здобутки.
Скоротити споживання газу – себто залежість від його закордонних постачальників у 2007/8 році допосмогла тепла зима, у сезоні 2008/9 зменшення використання газу нам дала .. як недивно - економічна криза. Зупинка гігантів металургії, інших потужних підприємств (а Україна споживає цей газ вельми непродуктивно через надзвичайцно велику енергоємність вирорбництва та втрати при внутрішньому транспортування) може призвести до скорочення споживання газу до 40 млрд. м куб. на рік.
 
Повідомлення підготоване Інформаційним департаментом Ліги "ДИПКОРПУС" за підсумками участі представників Ліги у згаданому заході.
Категорія: Повідомлення | Переглядів: 746 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0