Головна » 2009 » Квітень » 9 » Історико-патріотична вікторина «Військова історична спадщина України»
17:55
Історико-патріотична вікторина «Військова історична спадщина України»
Всеукраїнський інформаційно-аналітичний журнал «Камуфляж», Міністерство освіти і науки України, Головне управління освіти і науки м. Києва та Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941--1945 років запрошують учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів взяти участь в історико-патріотичній вікторині «Військова історична спадщина України», присвяченій 64-й річниці Перемоги у Другій світовій війні.
Для участі у вікторині потрібно до 15 квітня поточного року надіслати на поштову або електронну адресу редакції журналу (max@kit.com.ua) листа з відповідями на поставлені запитання з обов’язковим посиланням на першоджерела (в темі електронного листа обов’язково необхідно зазначити: “Вікторина “Камуфляжу”). Колективні відповіді не розглядатимуться.

Переможці вікторини будуть заохочені призами, а їхні прізвища журнал «Камуфляж» надрукує в травневому номері.

1. Військово-морські сили незалежної України були створені в 1992 р. Однак ще з вибухом революції 1917 р. у Росії українці, які у великій кількості служили на царському флоті, почали організовувати на кораблях військові ради та піднімати жовто-блакитні прапори...

Запитання:
За часів якого гетьмана та в якому році був створений український Чорноморський флот?

2. Із середини 1940-х до кінця 1950-х років на західноукраїнських землях комуністичний режим зосередив майже третину своїх внутрішніх військ для боротьби з націоналістичним підпіллям і Українською повстанською армією (УПА). Сторінки цієї історичної драми відтворені ще не до кінця. Прикладом цього можуть слугувати обставини загибелі голови Генерального секретаріату Української головної визвольної ради (УГВР) і голови Проводу ОУН в Україні. Йдеться про людину, яку є всі підстави називати професіоналом, яка сім років очолювала антикомуністичний рух Опору на західноукраїнських землях, що успішно протистояв потужним радянським спецслужбам.

Запитання:
Назвіть ім’я та прізвище, а також військове звання цієї людини.

3. Відома поетеса, літературний критик, діяч української культури народилася в інтелігентній напівбілоруській-напівукраїнській родині. Її мати була донькою православного священика. Батько -- знаним фахівцем, гідротехніком-практиком: працював на головних водних артеріях -- Москві-ріці, Волзі, Клязьмі, Сіверському Донці, був одним із авторів проекту зрошення 500 тис. десятин Голодного степу поблизу Ташкента. З 1918 р. мешкає і навчається в Києві, в 1925 р. емігрує до Чехії. У жовтні 1941 р. повертається в окупований Київ, де очолює <…> та видає <…>. У київському гестапо перебувала у камері № 34. Тоді ж відбулася її зустріч із сестрою Лесі Українки, з якою вдалося обмовитися кількома фразами. На сірому гестапівському мурі залишився її останній автограф: тризуб і напис під ним: «Тут сиділа і звідси йде на розстріл <…>».

Запитання:
Назвіть ім’я та прізвище цієї жінки, а також заповніть місця пропусків у тексті.

4. Другого вересня 1945 р. на борту американського лінкора «Міссурі» було підписано Акт про беззастережну капітуляцію Японії. Відоме фото, на якому радянський генерал-лейтенант (у роки незалежної України -- Герой України) розчерком пера поставив крапку в Другій світовій війні, облетіло всю планету. Його заслуги перед Батьківщиною було відзначено високими військовими нагородами. У 37 років він став генералом, а Другу світову війну закінчив кавалером полководчих орденів -- Суворова, Кутузова, Богдана Хмельницького.

Запитання:
Назвіть ім’я людини, яка увійшла в світову історію, поставивши крапку від імені СРСР у Другій світовій війні.

5. Дванадцятого вересня 1941 р. поблизу с. Анастасіва Роменського району Сумської області відбувся жорстокий повітряний бій. Семеро ворожих «мессерів» оточили радянський літак Су-2. У нерівному поєдинку один літак супротивника був підбитий. Інші, набравши висоту, знову пішли в атаку. Коли закінчилися боєприпаси, і літак запалав, пілот пішов на таран. За штурвалом Су-2, як з’ясувалося згодом, була жінка. Її посмертно нагороджено орденом Леніна. І тільки 5 травня 1990 р. присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Це єдина жінка-льотчиця в історії світової авіації, яка здійснила повітряний таран. Після війни астрономи Кримської астрофізичної обсерваторії назвали її ім’ям планету.

Запитання:
Назвіть прізвище, ім’я та по батькові відважної льотчиці, яка віддала власне життя в оборонних боях за Україну.

6. У вересні 1939 р. він привітав телеграмою Сталіна з приводу возз’єднання України. Улітку 1941 р. надіслав привітання Гітлеру з перемогами. Напередодні вступу німців до Львова, 28 червня, приймав львівського рабина, а 1 липня в посланні до глави проголошеної Української держави Ярослава Стецька висловлював надію на мудрість і справедливість держави і на опіку всіх її громадян, незалежно від національності та соціального походження. У серпні 1942 р. він написав листа до Папи Пія ХІІ: «Щонайменше вже від року немає дня, у якому не звершувалися б найогидніші злочини: вбивства, грабунки, грабежі, конфіскати й насильства. Першими жертвами є євреї».

Запитання:
Хто був автором цих листів, яку посаду обіймав у роки окупації України?

7. Жодна подія в історії Радянського Союзу не залишила після себе такої колосальної нагородної спадщини, як Друга світова. У роки війни та післявоєнний період указами Президії Верховної Ради СРСР було засновано 9 орденів і 23 медалі для відзначення масового героїзму та мужності захисників Вітчизни.

Нагороди, яких удостоєні учасники Другої світової, можна умовно поділити на три групи, відповідно до хронології заснування цих відзнак:

• перша група -- нагороди, засновані до початку війни;
• друга -- нагороди, встановлені під час війни;
• третя -- нагороди, запроваджені в післявоєнний час.

Побутує думка, що ідея встановлення цього ордена належить видатному діячеві української культури О. П. Довженку. Пропозицію щодо нового ордена підтримав М. С. Хрущов і керівництво СРСР. Відібрали проекти українських митців М. Г. Дерегуса, В. Г. Литвиненка та О. С. Пащенка.

Запитання:
1. Про який орден йдеться, коли і в ході яких подій він був заснований?
2. Яка медаль за героїчну оборону Києва була заснована найпізніше і чому так сталося?
 

8. Підсумовуючи свій бойовий досвід, він зазначив: «Взагалі кожен бій – найвище напруження нервів у короткий період часу, де виявляються відвага, кмітливість, мужність, ініціатива. Іноді після польоту доводилось гімнастерку викручувати, вся була мокра. У бою, як і в будь-якій роботі, потрібна майстерність. Хто вміло володів машиною, міг злитися з літаком, витримати граничне перевантаження, той залишався в небі господарем становища».

Починаючи з березня 1943 р., упродовж фронтового життя здійснив 330 бойових вильотів, провів 120 повітряних боїв і особисто збив 62 літаки ворога.

Запитання:
Назвіть прізвище, ім’я та по батькові, військове звання на період завершення війни та найвищі воєнні нагороди цієї людини і дати їх присвоєння.

9. У роки Другої світової 11,5 тис. радянських воїнів були удостоєні звання Героя Радянського Союзу. Повними кавалерами ордена Слави стали близько 2500 осіб. Проте чотири герої війни були удостоєні ордена Слави трьох ступенів і мали звання Героя Радянського Союзу.

Запитання:
Назвіть прізвища та звання цих героїв. Хто із них були українцями?

10. Восени 1943 р. розпочалася одна з найепічніших і трагічних битв за Україну. На шляху бійців з’явилася найбільша природна водна перешкода, долаючи яку війська зазнали величезних втрат. У ході цих боїв одними з перших відзначилися воїни 60-ї армії Центрального фронту під командуванням одного з 300 визначних воєначальників Другої світової війни, уродженців України. Він народився в с. Оксанина (поблизу м. Умані), що на Черкащині. У роки війни очолював дивізію, корпус, армію, фронт.
Війська під його командуванням брали участь в оборонних боях на території Прибалтики, у Курській битві, визволенні України, Білорусії, Литви, боях у Східній Пруссії, особливо відзначилися під час визволення Києва, Мінська, Вільнюса, Кенігсберга. Помер у 39-річному віці 18 лютого 1945 р. внаслідок тяжкого поранення.

Запитання:
Назвіть прізвище, ім’я та по батькові цієї людини. Яких нагород його було удостоєно за війну.

11. Враховуючи те, що запеклі бої із загарбниками в Україні велися подекуди із перемінним успіхом, можна назвати принаймні 335 населених пунктів нашої держави (у тому числі міста, обласні та районні центри, селища міського типу, села та залізничні станції), які були захоплені та визволені від ворога двічі, тричі і навіть чотири рази. Найбільша кількість таких випадків у Харківській (148), Ворошиловградській (нині Луганській) (27), Донецькій (28), Київській (25), Сумській (24) і Житомирській (21) областях.

Запитання:
Назвіть населені пункти України, які під час Другої світової війни були неодноразово захоплені ворогом та визволені Червоною армією? Вкажіть дати їх окупації, а також коли і військами яких фронтів їх було звільнено.

Категорія: Конкурси та вікторини | Переглядів: 2496 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0