Головна » 2009 » Квітень » 11 » Легати "ДИПКОРПУСУ" взяли участь у міжнародній конференції щодо зони вільної торгівлі між Україною та ЄС
16:31
Легати "ДИПКОРПУСУ" взяли участь у міжнародній конференції щодо зони вільної торгівлі між Україною та ЄС
10.04.2009 року легати "ДИПКОРПУСУ" взяли участь у міжнародній конференції щодо  зони вільної торгівлі між Україною та ЄС як інструменту європейської інтеграції та внутрішніх реформ.
 Конференцію організовано Комітетом з питань європейської інтеграції Верховної Ради України спільно з Українсько-Європейським дорадчим центром з питань законодавства та Інститутом законодавства Верховної Ради України за сприяння проекту Tacis "Приєднання до/та імплементація Україною міжнародних угод та конвенцій у галузі транспорту", а також проекту технічної допомоги ЄС "Імплементація зобов´язань України в рамках СОТ та Європейської політики сусідства в аграрному секторі" (широкий секторальний підхід).

У заході взяли участь народні депутати України, представники виконавчої влади, експерти переговорного процесу нових країн-членів Європейського Союзу.

Як зазначив голова парламентського Комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк, тема конференції є дуже важливою, оскільки "створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС є стратегічною метою".

Під час конференції обговорено питання щодо створення зони вільної торгівлі як етапу економічної інтеграції на прикладах європейського досвіду. Зокрема, зроблено порівняльний огляд Договору про асоціацію як плану ЄС щодо державного управління та політики для країн-партнерів, розглянуто досвід переговорів та питання імплементації в Боснії та Герцеговині договорів про стабілізацію та асоціацію з країнами Західних Балкан як новий вид договірних відносин ЄС. Також обговорено роль парламенту в процесі імплементації Договору про асоціацію та Договору про вступ на прикладах нових держав-членів ЄС.

Зокрема, заступник голови Комітету у європейських справах Сейму Республіки Литва Пятрас Ауштравічюс ознайомив присутніх із досвідом роботи Комітету у європейських справах литовського Сейму. Він висловив свою думку щодо необхідності здійснення парламентського нагляду за переговорами щодо Угоди про асоціацію та вступу до ЄС, проведення політичних дебатів під час ратифікації та голосування за або проти ратифікації, здійснення політичного нагляду за перебігом процесу адаптації законодавства.

Під час конференції йшлося про очікувані наслідки майбутньої Угоди про асоціацію (та її ключового елементу - поглибленої зони вільної торгівлі) для України в сферах внутрішнього ринку, енергетики, довкілля, транспортної політики та сільського господарства (безпеки продуктів харчування).

Промовці також наголошували, що захід став продовженням обговорення в Україні нових договірних відносин з ЄС, яке розпочалося в рамках інших форумів, зокрема, ініціативи Ялтинської європейської стратегії та Світового Банку у 2008 році.

Категорія: Новини Ліги "ДИПКОРПУС" | Переглядів: 662 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0