Головна » 2009 » Травень » 2 » 27 та 28 квітня 2009 року у київському готелі «Братислава» відбулась міжнародна конференція "Додаткові можливості "Східного Партнерства" для
11:16
27 та 28 квітня 2009 року у київському готелі «Братислава» відбулась міжнародна конференція "Додаткові можливості "Східного Партнерства" для

27 та 28 квітня 2009 року у київському готелі «Братислава» відбулась міжнародна конференція "Додаткові можливості "Східного Партнерства" для європейської інтеграції України і східних партнерів".  Учасники конференції мали можливість послухати доповіді представників з таких країн як Україна, Вірменія, Польща, Азербайджан, Молдова, Чеська Республіка та Швеція. Питання обговорювались в різних сесійних засіданнях. Головою кожного засідання призначався представник з іншої країни.
Робочі мови конференції: українська, російська та англійська.
Україна проходить надзвичайно складний період на шляху свого розвитку. Політичне економічне, соціальне…так хотілось би сказати процвітання та  піднесення, але, на жаль, факти залишаються фактами. Криза, яка охопила всі сфери життя нашої держави тільки прогресує. Згадується один анекдот: «Летить «криза» над США…каже: «Як же ш гарно я тут попрацювала…далі пролітає над Європою…: Як же ш гарно я тут попрацювала»…долітає до України...у здивуванні у «неї» аж мову відняло: Хто тут за мене встиг попрацювати???!!!!» Реалії українського буття  бажають кращого.
 Євроінтеграція-важливий і необхідний крок в геополітичному курсі України. Незважаючи на всі проблеми, наша країна повинна розвиватися і співпрацювати з усіма країнами світу і Європи, зокрема. Але перш за все, нашим високопосадовцям слід віддавати пріоритети протекціоністській політиці. Україна займає не останнє місце у Європі і споконвіків Україна обирала західний цивілізаційний шлях розвитку і йде по ньому і тепер. Так, в міжнародні та геополітичні справи держави відверто втручаються наші північно-східні сусіди, які, нагадаємо, ще з XII ст. стали на східний(деспотичний) шлях розвитку. Резонанс українських і російських шляхів відіграє неабияку у геополітичному житті наших країн.
Партнерство із Східною Європою, переконаний, є правильним курсом України, адже, як казав Генеральний Секретар політичної організації  «Пан’європейський союз»  Райнхард Клочек: «Europe is not completed without Ukraine». Чудові слова! Чи не так?!

Спеціальний представник Ліги «ДИПКОРПУС» у Національному університеті Києв-Могилянська академія
Шелепницький Андрій
 
Прес-реліз
Міжнародна конференція
«ДОДАТКОВІ МОЖЛИВОСТІ СХІДНОГО ПАРТНЕРСТВА ДЛЯ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ І СХІДНИХ ПАРТНЕРІВ»
27-28 квітня 2009 року, м. Київ
Рішенням Європейської Ради від 19-20 березня 2009 року затверджено новий формат політики ЄС на сході - Східного партнерства, офіційний початок якого буде наданий на Саміті Східного партнерства 7 травня 2009 року в Празі. Цією ініціативою Європейський Союз задекларував чіткий намір зробити відносини між ЄС і його сусідами тіснішими та просувати процеси їх європейської інтеграції. Східне партнерство має підняти ці відносини на новий рівень і сформулювати набагато амбіційніший порядок денний. Більш того, воно повинно визнати європейські ідентичність та прагнення східних країн-партнерів і прискорити демократичні і ринкові реформи, поглибити діалог між країнами-партнерами і ЄС та між ними самими на міжурядовому і громадському рівнях. Більшість країн-партнерів, до яких відносяться Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова і Україна, відносно стримано сприймають нову ініціативу ЄС. Значна кількість пропозицій, зроблених в рамках Східного партнерства, вже почала реалізовуватися в зазначених форматах або на двосторонньому рівні між Європейським Союзом і Україною та іншими країнами-партнерами.
Однак, в Комунікації Європейської Комісії сказано про нові додаткові цінності, які можуть отримати і ЄС, і країни-партнери. Країни-учасниці повинні максимально використати можливості, задекларовані в Східному партнерстві, для імплементації власних євро-інтеграційних амбіцій, що ставить перед ними ряд питань стосовно ефективності використання нового формату для посилення процесів європейської інтеграції країн-партнерів, стосунків між ними та з ЄС.
Міжнародна конференція "Додаткові можливості Східного партнерства для європейської інтеграції України і східних партнерів", яка відбулась 27-28 квітня 2009 року в Києві, надала можливість представникам урядових структур та неурядових організацій України, п’яти країн-партнерів, восьми країн-членів ЄС і Європейської Комісії оцінити додаткові можливості Східного партнерства у двосторонньому і багатосторонньому вимірах для реалізації інтеграційних і стабілізаційних процесів в Східній Європі. Конференція була проведена Українським незалежним центром політичних досліджень за підтримки Міжнародного фонду „Відродження”.
Виступи і дискусія в ході конференції ще раз підкреслили, що погляди на Східне партнерство різні не тільки у ЄС і східних-партнерів, але й між ними самими. Головною перешкодою для багатостороннього формату Східного партнерства є саме відмінність підходів до його наповнення у країн-учасниць. Позитивним фактором цього виміру учасники конференції відзначили необхідність і бажання всіх країн-партнерів та ЄС співпрацювати для вирішення спільних проблем і реалізації спільних проектів, які необов’язково мають залучати всіх учасників.
Двосторонній формат Східного партнерства, як неодноразово підкреслювалось під час проведення конференції, буде формулюватись індивідуально між кожною країною і ЄС. Індивідуальність двосторонніх стосунків має відображати інтереси не тільки Європейського Союзу, але й країни-партнера. Адже про наміри інтегруватись до ЄС офіційно заявляють тільки Україна, Молдова та Грузія. Інші три партнери, Азербайджан, Білорусь і Вірменія, демонструють тільки бажання до поглибленого взаємовигідного співробітництва з ЄС.
Проблематика, висвітлена на конференції напередодні Саміту Східного партнерства, та результати її обговорення ще раз наголосили на необхідності політичної волі й бажання всіх учасників нової ініціативи ЄС для досягнення задекларованих амбіційних цілей та реалізації намічених завдань і проектів.
Міжнародна конференція є складовим елементом аналітичного проекту „Ініціатива "Східного Партнерства" ЄС: оцінка та перспективи розвитку додаткових інтеграційних можливостей для України” за підтримки МФВ, в рамках якого передбачено публікацію аналітичної доповіді з врахуванням висловлених під час конференції поглядів і пропозицій. 
Контактна особа: Віталій Мартинюк, експерт із зовнішньої політики Українського незалежного центру політичних досліджень (тел./факс: (044) 234-38-61, 507-01-98, muvitalii@meta.ua)
Категорія: Повідомлення | Переглядів: 790 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0