Головна » 2009 » Червень » 19 » 6-та Асамблея Громадської Ліги Україна-НАТО
18:06
6-та Асамблея Громадської Ліги Україна-НАТО
16 червня 2009 року за сприяння Фонду «Демократичні ініціативи» у готельному комплексі «Президент» відбулася 6-та Асамблея Громадської Ліги Україна-НАТО. 
Громадське об’єднання «Громадська Ліга Україна-НАТО» є всеукраїнською спілкою громадських організацій, що поділяють євроатлантичні цінності, підтримують курс на набуття Україною повноцінного членства в НАТО. Громадська ліга «Україна-НАТО» заснована 26 вересня 2003 року і об’єднує представників 69 громадських організацій України і планується вступ ще 4-х організацій. 20 жовтня 2003 року відбулась 1-а Асамблея «Україна - в НАТО: діємо разом», почесним делегатом якої був Генеральний секретар НАТО Дж. Робертсон.

 Головними завданнями Об’єднання є:
- популяризація ідей євроатлантичної інтеграції України;
- сприяння підвищенню рівня обізнаності громадськості щодо діяльності НАТО;
- сприяння розвитку співпраці між неурядовими організаціям, державними органами України та НАТО;
- організаційна та практична підтримка заходів, які проводяться в Україні під егідою НАТО;
- сприяння консолідованому представництву та просуванню громадських інтересів України на міжнародному рівні;
- розробка Громадської стратегії «Україна-НАТО» та ін.

6-та Асамблея Громадської Ліги Україна-НАТО складалась із 5 сесій:
1. «Національна інформаційна стратегія з питань євроатлантичної інтеграції України. Рекомендації Громадської Ліги Україна-НАТО».
2. «Осмислення розширення НАТО та ЄС в широкому міжнародному контексті».
3. «Виклики щодо безпеки для громадського суспільства: реальні виміри».
4. «Енергетична та фінансова безпека у Чорноморському регіоні»
5. «Презентація фонду «Демократичні ініціативи» та продовження обговорення питання Україна-НАТО».
Вступ України до НАТО, або хоча б отримання права на ПДЧ є, на мою думку, одним з найважливіших питань у геополітичному курсі України, і тому не даремно вже 6 років поспіль відбуваються Асамблеї Громадської ліги Україна-НАТО. Надворі XXI століття, століття шалених темпів розвитку науки та техніки. З кожним днем стає все більше і більше нових відкриттів. Набувають розмаху дослідження і у військовій сфері. Держави, які не відмовилися від ядерної зброї( на мою думку, зробили дуже правильно) зараз займаються потужними розробками та впровадженнями. Для кожної країни ( і це правильно!) на першому місці повинна стояти протекціоністська політика: захист в першу чергу громадян, захист територіальної цілісності та кордонів держави, захист  ринку ( і всіх його суб’єктів). Нині Україна переживає чи не найскладніші часи за роки свої незалежності: прогресуюча рецесія, від’ємне торговельне сальдо, інфляція, безробіття. Питання- чому? Відповідь проста: За всі роки незалежності України не було сформовано чіткої стратегічної фінансово-економічної та протекціоністської політики. Тому питання щодо вступу в НАТО, в блок, який до речі, з військового вже трансформується в більш економічний та політичний повинно стояти на першому місці.
Всі 5 сесій 6-ої Асамблеї  Громадської Ліги Україна-НАТО були надзвичайно цікавими, насиченими та корисними.  Дискусію модерували голова Громадської ліги Україна-НАТО Сергій Джердж, в.о. Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Анатолій Мураховський, директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Мішель Дюре, Посол Королівства Норвегії в Україні Олав Берстад, директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін, віце-президент Атлантичної ради України Олег Кокошинський та інші провідні українські та іноземні експерти. Міжнародним досвідом інформування населення про проблеми безпеки ділилися  дипломати посольств Норвегії, Польщі, Словацької Республіки, Естонії, Латвії та інших посольств країн-членів НАТО.
Вперше в Україні була відкрита дискусія з приводу Громадської стратегії сприяння євроатлантичній інтеграції України, яка в подальшому значно підвищить ефективність просування України в євроатлантичні структури.
 На мою думку, такі заходи повинні проводитися якнайчастіше в Україні, адже питання НАТО є важливим і досить складним і поспішних рішень робити не потрібно, але й зволікати ні в якому разі не можна, адже 2017 рік вже не за горами…

Шелепницький Андрій,
спеціальний представник Ліги політологів-міжнародників «ДИПКОРПУС»

Категорія: Повідомлення | Переглядів: 642 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0