Головна » 2009 » Липень » 18 » Волонтери Оксфорду для громад, що постраждали від Чорнобильської катастрофи
22:21
Волонтери Оксфорду для громад, що постраждали від Чорнобильської катастрофи
Чорнобильська програма відродження та розвитку ПРООН, Українське товариство Університету Оксфорд та Національний університет «Києво-Могилянська Академія» запрошують українських студентів до участі у програмі «Оксфордські волонтери для громад, що постраждали від Чорнобильської катастрофи».
Мета: Подолання наслідків чорнобильської катастрофи шляхом розвитку громадянського суспільства, налагодження наукових контактів, культурного обміну, розвитку волонтерства та міжнародної відповідальності.

Завдання:
1. Привернути увагу міжнародної громадськості до сучасного стану та шляхів вирішення проблем на територіях, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
2. сприяти розвитку громадянського суспільства на постраждалих територіях, через культурний обмін та обмін досвідом з молоддю різних країн;
3. підвищити поінформованість та залучити міжнародну та українську молодь до подолання наслідків Чорнобильскої катастрофи;
4. налагодити співпрацю між іноземними та українськими студентами в рамках соціально-спрямованих досліджень;
5. поширити досвід ПРООН з методики розвитку громад;
6. популяризувати волонтерство серед української та міжнародної спільноти.

Короткий опис програми

У рамках програми 6 волонтерів університету Оксфорд, та 6 волонтерів Національного університету «Києво-Могилянська академія» та інших українських вузів протягом місяця (з 17 серпня по 12 вересня) приймуть участь у заходах спрямованих на розвиток громад та територій, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Волонтери приймуть участь у триденному семінарі на тему: «Розвиток громад – як метод подолання наслідків Чорнобильської катастрофи», відвідають Зону відчуження та проведуть 17 днів у громадах населених пунктів, що відносяться до радіоактивно забруднених територій надаючи посильну консультаційну, інформаційну та технічну підтримку діяльності громади.

Результатом роботи волонтерів стане:
- підготовка спільних досліджень студентами-волонтерами;
- проведення тренінгів, спрямованих на розвиток сільських громад;
- налагодження контактів між українськими та іноземними студентами, місцевими громадами та українськими експертами; а також
- підготовка рекомендаційних матеріалів щодо сприяння розвитку територій, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

 
Кожна команда волонтерів, що складатиметься з 1 міжнародного та 1 українського студента-волонтера під керівництвом українських експертів, працюватиме над однією з тем, що визначені ПРООН важливими для сталого розвитку постраждалих територій, а саме: 


Перспективи збереження біорізноманіття та заповідання територій
Волонтери аналізуватимуть можливість створення центру інформування про біологічне різноманіття у Рокитнівському районі Рівненської області, співпрацюючи з представниками молодіжних громад, Районної Державної Адміністрації, сільськими головами.

Розвиток зеленого туризму на Поліських територіях
Волонтери досліджуватимуть перспективи розвитку зеленого туризму в Ріпкинському районі Чернігівської області. Основні партнери – Любецький молодіжний центр, Замглайський молодіжний центр, сільські голови, Ріпкинська Районна Державна Адміністрація.
 
Роль приватного-державного партнерства для місцевого розвитку
Аналіз розвитку інституцій для подолання наслідків Чорнобильської катастрофи в Іванківському районі Київської області. Основні партнери: Іванківський центр соціально-психологічної реабілітації, Іванківський Бізнес-центр, Громадські організації, Іванківська Районна Рада.
 
Роль молодіжних центрів для місцевого розвитку
Розробка рекомендацій спрямованих на вдосконалення молодіжних центрів. Основні партнери: Лугинський молодіжний центр, Житомирська область.

Освітні програми про здоровий спосіб життя
Аналіз освітніх програм про здоровий спосіб життя на постраждалих територіях, напрацювання рекомендацій щодо їх покращення. Основні партнери: Києво-Святошинський та Бородянський Центри соціально-психологічної реабілітації, Національний центр радіаційної медицини.

Міжнародна допомога територіям, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Аналіз міжнародних проектів та програм, які надають підтримку населенню на постраждалих територіях. Основні партнери: сільські голови, громадські організації, Чорнобильська програма відродження та розвитку.

Для участі в програмі надішліть наступні документи на dzvinka.kachur@undp.org.ua з зазначенням теми «Oxford Volunteers for Chornobyl Scheme»:
- мотиваційний лист, з зазначенням однієї з запропонованих тем над якою Ви б хотіли працювати;
- резюме;
- заповнену аплікаційну форму.

! Усі учасники повинні володіти англійською мовою на високому рівні.

Кінцевий термін подачі документів – 1 серпня 2009

Участь у програмі безкоштовна. Вартість транспорту, проживання та харчування учасники покривають самостійно.
Інформація про партнерів:

Програма «Волонтери Оксфорду для громад, що постраждали від Чорнобильської катастрофи» організована Чорнобильською програмою відродження та розвитку ПРООН, Національним Університетом «Києво-Могилянська Академія» та Українським товариством Університету Оксфорд.

Чорнобильська програма відродження та розвитку ПРООН
( http://www.undp.org.ua/?page=projects&projects=14 )
Чорнобильська програма відродження та розвитку розпочала свою діяльність на основі рекомендацій Звіту “Гуманітарні Наслідки Аварії на Чорнобильській АЕС: Стратегія Відродження”, ініційованого агенціями ООН в лютому 2002 року. ЧПВР є третьою фазою Чорнобильської програми ООН, яка діяла в 1999-2002 роках. Метою діяльності ЧПВР є підтримка зусиль Уряду України щодо подолання довготермінових соціальних, економічних і екологічних наслідків Чорнобильської катастрофи, створення більш сприятливих умов життя та забезпечення сталого людського розвитку в регіонах, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

Національний університет «Києво-Могилянська Академія»
( www.ukma.kiev.ua )
Ще у ХVII ст. Києво-Могилянська академія стала першим вищим навчальним закладом, що відповідав запитам і потребам духовного життя українського народу в період радикальних світоглядних і суспільно-політичних змін, народно-визвольної боротьби, формування національної церкви і держави. Місія НаУКМА - сприяти самореалізації спудеїв, викладачів, працівників НаУКМА та творенню високоосвіченої, національно свідомої особистості, здатної незалежно мислити і діяти згідно з принципами добра й справедливості.

Українське товариство Університету Оксфорд
( http://users.ox.ac.uk/~ukrsoc/events.htm )
Українське Товариство Університету Оксфорд створене 2004 року об’єднує студентів з України, які навчаються в Оксфорді, а також всіх, хто цікавиться Україною. Головними напрямками діяльності товариства  є поширення  інформації про Україну та її політичне, економічне, культурне життя шляхом проведення відповідних академічних та культурних заходів, а також налагодження академічної та іншої співпраці між Українськими інституціями та Університетом Оксфорд.

За додатковою інформацією щодо проекту звертайтесь:

В Україні:
Дзвінка Качур
dzvinka.kachur@undp.org.ua
за тел. (8 044) 253 50 68, або 253 0708
вул. Інститутська 24/7, оф. 4, Київ, Україна
 

Джерело: http://www.mpravda.com/?lang=ru&pubId=44431

Категорія: Стажування | Переглядів: 836 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0