Головна » 2009 » Серпень » 5 » Консультації з технології проведення журналістських розслідувань
22:33
Консультації з технології проведення журналістських розслідувань
Українські журналісти отримали можливість звертатися до експертів Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) та Асоціації медіа юристів (АМЮ) за методично-консультативною та юридичною підтримкою при проведенні ними журналістських розслідувань.
Після первинних консультацій у деяких випадках ІРРП зможе організувати консультації фахівців інших галузей (наприклад, аудиторів, науковців, програмістів тощо) з метою отримання експертних висновків.    
Консультації надаються в рамках проекту навчання журналістів України проведенню журналістських розслідувань з питань корупції, виконавцем якого є Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) у партнерстві з Асоціацією медіа-юристів (АМЮ).

ІРРП надає консультації журналістам, які взяли участь у базових семінарах в рамках даного проекту протягом липня 2007 – вересня 2008 року або іншим журналістам, які проводять журналістські розслідування на тему корупції.

Консультування не є тотожним дистанційному навчанню базовим навичкам журналістського розслідування. Проте ІРРП є відкритим для звернень журналістів і заохочує всіх журналістів, яким цікава тематика проведення журналістських розслідувань, звертатися за консультаціями.

За умов великої кількості звернень ІРРП надаватиме перевагу запитам з приводу журналістських розслідувань з питань корупції у чотирьох пріоритетних сферах Порогової програми:

судова система,

 система надання державних послуг та етика в органах влади,

 регулятивна реформа,

 заклади вищої освіти.

Для отримання консультації просимо заповнити форму і надіслати її у письмовому вигляді до ІРРП на адресу електронної пошти expert@irrp.org.ua, або на факс (044)2890725, або на поштову адресу Київ 01601, Печерський узвіз 3, каб. 404.

Просимо чітко та зрозуміло формулювати запити.

У якості експертів виступають практикуючі журналісти та тренери Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) (коротка інформація про них наведена нижче) та/або юристи Асоціації медіа-юристів.

Відповіді на додаткові запитання щодо порядку надання консультацій ви можете отримати за телефоном 067  547 22 33.

Форма запиту. Запит на отримання консультації з технології проведення журналістських розслідувань має містити таку інформацію:

дату звернення,
прізвище та ім’я журналіста, який звертається,
його/її посаду та назву ЗМІ,
контактну інформацію (телефони, адресу електронної пошти, місто, область),
тему розслідування та суть питання, з яким журналіст звертається,
орієнтовну терміновість розгляду питання.
Якщо журналіст уявляє, до кого саме з названих експертів він хоче звернутися, це так само можна вказати у запиті.   

Конфіденційність. ІРРП та консультанти, які беруть участь у проекті, зобов’язуються зберігати конфіденційність звернень конкретних журналістів та обговорюваних аспектів. Типові запитання та відповіді можуть оприлюднюватися на веб-сайті ІРРП без посилань на прізвища і міста журналістів, що надіслали запити.   

Зворотний зв’язок та результати. Після надання консультацій ІРРП розраховує підтримувати зворотний зв’язок із журналістами, які їх отримали, дізнаватися, якої саме допомоги потребує журналіст, чи завершено та оприлюднене певне розслідування, отримати примірник оприлюднених матеріалів.

Навчання та консультування журналістів відбувається в рамках проекту „Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні „Гідна Україна” (www.pace.org.ua), який реалізує компанія Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI)  за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (АМР США) та Міжнародної корпорації «Виклики тисячоліття» (МСС).

 

Список журналістів-експертів, які будуть надавати консультації:

 

Лариса Артеменко, кореспондент газети „Кременчуцький Телеграф”, автор багатьох журналістських розслідувань, серед яких: «Більшість аптек, розташованих у лікарнях, належить родині начальника міського відділу охорони здоров’я» (2004), «Щоби посадити громадянина за грати, кременчуцький ВБНОН використовує підставних понятих» (2005), «До шкільних їдалень завозять найдорожчі у місті продукти» (2005), «Скромний міліцейський бізнес» (2006), «Небезпечний автобус» (2006), «Велике переселення» (2007), «Афера року: кременчуцькі  сліпі будуватимуть дев’ятиповерхівку з підземними гаражами» (2007), співпрацює з міжнародним проектом SCOOP (Данія) з підтримки журналістських розслідувань.

 

Катерина Іванова , сертифікований тренер з журналістики з м. Рівне, працювала випусковим редактором, редактором та журналістом кількох видань ВД „ОГО”, пройшла Тренінг для тренерів з журналістики, кілька шкіл та коротких тренінгів програми IREX У-Медіа, проводила тренінги в рамках Шкіл молодих журналістів IREX У-Медіа та Асоціації „Незалежні Регіональні Видавці України”, „Висвітлення виборів”, Сучасної школи журналістів газет спільно з ГО „Рівненський прес-клуб”.

Зоряна Іленко, журналіст, автор кількох журналістських розслідувань, член Незалежної медіа-профспілки, член Спілки журналістів України. Оглядач представництва Британської телерадіомовної корпорації на Україні (Бі-Бі-Сі), у журналістиці з 1989 року, постійно співпрацює з київськими редакціями, керівник прес-центру та інформаційного відділу Українського дому під час Помаранчевої революції, брала участь у численних тренінгах з журналістики міжнародних та українських організацій. У кінці 90-х відстоювала доступ до інформації силових структур Львівщини, зокрема, ЦГЗ УМВСУ у Львівській області. У 2000 році зазнала замаху на життя. У жовтні 2002 році, будучи в.о. редактора Інтернет-сайту «Антитерор», після опублікування інформації щодо порушення кримінальної справи проти президента України стала заручником львівських міліціонерів. Під час минулої передвиборної кампанії після низки спецрозслідувань була побита невідомими. Має досвід захисту честі і гідності в суді та представництва у судових засіданнях. Журналістське розслідування смерті відомого українського композитора Ігоря Білозора опубліковане у документальній книжці «Ігор Білозір: недоспівана пісня». Дві нагороди.


Катерина Кириленко, журналіст газети „Независимый курьер”, Вінниця, автор кількох журналістських розслідувань, у т.ч. «Стадниця – уповільнена бомба під Вінницею», співрацює з міжнародним проектом SCOOP (Данія) з підтримки журналістських розслідувань.

 

Тетяна Ріхтун - автор кількох журналістських розслідувань, заступник головного редактора “Севастопольской газеты”, співпрацює з міжнародним проектом SCOOP (Данія) з підтримки журналістських розслідувань, член міського комітету Незалежної медіа-профспілки м. Севастополя «Репортер».

 

Євген Рибка, автор кількох журналістських розслідувань, контент-редактор ИАЦ «ЛігаБізнесІнформ» (www.liga.net ), член групи фрілансерів Незалежної медіа-профспілки, співпрацює з міжнародним проектом SCOOP (Данія) з підтримки журналістських розслідувань, головний редактор всеукраїнського передвиборного додатка до регіональних газет України „Твій вибір” (2004), працював у „Газеті по-київські”, головним редактором „Мелитопольских ведомостей” (2000-2003).

 

Оксана Рябчун, сертифікований тренер з журналістики, головний редактор регіонального випуску „Газети по-українськи” м. Вінниця, працювала редактором газети „Событие” (Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ), головним редактором „РІА плюс” (Тернопіль), редактором та журналістом кількох видань медіа-корпорації „РІА” (Вінниця) та журналістом газет у Житомирі, пройшла Тренінг для тренерів з журналістики, кілька шкіл та коротких тренінгів програми IREX У-Медіа, проводила тренінги в рамках Шкіл молодих журналістів IREX У-Медіа.

Валентина Самар – сертифікований тренер з журналістики (ВВС World Service Trust), кореспондент в АР Крим газети «Зеркало недели», директор Інформаційного прес-центру (Сімферополь), з 1993 року працює для української служби Бі-Бі-Сі, проводила тренінги з практичної теле та радіожурналістики, працювала кореспондентом в АРК „Нового каналу” (2002-2205), кореспондентом ТСН на “1+1” (1997-2000), у ТРК «Черноморская»  програмним директором радіо «АСсоль», шеф-редактором служби новин „Волна”, автором і ведучою програми «Прозрачная власть» (1996-2001), кореспондентом у ТК  «Нова мова» (1994-1998), автором та ведучою теле та радіопрограм ГТРК «Крым» (1992-1995).

Олег Хоменок, голова правління ГО „Інститут розвитку регіональної преси”,  радник з питань друкованих ЗМІ Internews Network, є сертифікованим медіа-консультантом та тренером з журналістики з багаторічним досвідом у медіа-галузі, автором кількох посібників з журналістики та навчання журналістиці та регіональним координатором міжнародного проекту SCOOP (Данія) з підтримки журналістських розслідувань. Він працював журналістом та редактором у кількох газетах та інформагентствах, очолював прес-службу Кримського парламенту у 1994-1997 роках, був регіональним кореспондентом Європейського медіа-інституту, став директором Кримського Інформаційного прес-центру IREX ПроМедіа у 1997 році і радником з питань друкованих ЗМІ IREX У-Медіа з 2005 року.
 
Джерело: http://www.irrp.org.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=64

Категорія: Повідомлення | Переглядів: 875 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0