Головна » 2011 » Березень » 23 » Коментар Інформаційного відділу Представництва ООН в Україні щодо ситуації в Лівії
09:30
Коментар Інформаційного відділу Представництва ООН в Україні щодо ситуації в Лівії

 Як відомо, Статут Організації Об’єднаних Націй передбачає прийняття ефективних колективних заходів для запобігання та усунення загрози миру і протидії актам агресії та іншим порушенням миру.
18 березня 2011 року країни-члени Ради Безпеки ООН на підставі глави VII Статуту Організації Об'єднаних Націй прийняли Резолюцію 1973, згідно з якою Рада Безпеки: вимагає негайного припинення вогню та насильства щодо мирного населення в Лівії; вводить заборону на всі польоти над Лівією, крім гуманітарних польотів і спрямованих на евакуацію іноземців; а також польотів, дозволених в пунктах 4 і 8, і інших польотів, які держави, що діють на підставі пункту 8, вважають необхідними для безпеки лівійського народу»; санкціонує будь-які дії по захисту мирних жителів і населених ними територій, за винятком введення окупаційних військ; дозволяє інспекцію тих суден і літаків, на яких до Лівії можуть бути доставлені зброя і найманці; та ін.


Коментуючи прийняття Резолюції 1973 Генеральний секретар ООН Бан Кі-Мун зазначив: «Рада Безпеки прийняла історичне рішення. Резолюція 1973 чітко і недвозначно підтверджує рішення міжнародної спільноти виконати свій обов’язок захисту громадян від насильства їх власного уряду. Резолюція дає дозвіл на використання усіх необхідних заходів, включно з встановленням зони забороненої для польотів, для запобігання подальшим жертвам і загибелі невинних людей. Приймаючи цю резолюцію, Рада Безпеки врахувала заклик Ліги арабських держав до дій.

З огляду на критичну ситуацію в країні, я чекаю на негайні дії щодо впровадження положень резолюції. Я готовий виконувати свої обов’язки як передбачено резолюцією і буду тісно співпрацювати з державами-членами і регіональними організаціями з метою координації спільного, ефективного та своєчасного реагування.

Я ще раз, спільно з Радою, закликаю до негайного припинення вогню, нападів на цивільне населення та забезпечення повного доступу населення до гуманітарної допомоги. Ми будемо надалі продовжувати активні дипломатичні зусилля. Після поїздки в Тріполі, мій Спеціальний уповноважений зі справ Лівії сьогодні зустрівся з генеральним секретарем Ліги арабських держав у Каїрі. Він проінформує мене про результати зустрічі на цих вихідних. Я теж планую здійснити поїздку до регіону, щоб зміцнити наші спільні зусилля у цей критичний час».

Організації, що входять до складу ООН, спрямували свої зусилля для допомоги народу Лівії, адже за інформацію очевидців гуманітарна ситуація в країні залишається напруженою, не вистачає продуктів харчування, медикаментів, ціни на продовольство зростають, пересування між окремими регіонами країни обмежено.

Всесвітня продовольча програма ООН спрямувала 39,2 млн. дол США, для забезпечення продовольчої допомоги для більш ніж одного мільйона осіб в Лівії, Єгипті та Тунісі протягом 3-місячногоперіоду. 80 тонн високопоживного печива вже були доставлені на кордон Лівії й розповсюджені серед осіб, які перетинають кордон. Крім того, 380 тонн пшениці розміщені на кордоні Тунісу та Лівії для використання в Лівії, якщо доступ в країну буде надано.

Продовольча допомога надаватиметься уразливим групам всередині Лівії, а також мігрантам-робітникам, які залишають Лівію й прямують до Тунісу та Єгипту.

Також, близько 47 тонн поставок Дитячого фонду ЮНІСЕФ прибули на тунісько-лівійський кордон з метою задоволення потреб в сфері охорони здоров'я, захисту дітей, забезпечення харчування, водопостачання, санітарії та гігієни.


З повагою,

Інформаційний відділ Представництва ООН в Україні

Категорія: Повідомлення | Переглядів: 566 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0