Головна » 2010 » Жовтень » 26 » Нове життя старого друга або архітектурний Ренесанс Маріуполя
21:19
Нове життя старого друга або архітектурний Ренесанс Маріуполя
Життя дуже рідко дає нам другий шанс, та трапляються унікальні випадки, коли  доля дарує можливість все виправити або покращити. Так, маріупольці вже давно змирилися із сумною долею Старого міста, історія якого була втрачена, а майже всі пам’ятки архітектури перетворено на банки або магазини одягу. 
Але залишився один будинок, якого майже не торкнулась рука ХХІ ст. – колишній ПК «Азовсталь» (а ще раніше, у 1880 році, це був найвідоміший готель під назвою «Континенталь»). Він стояв вже кілька років під замком, забутий і нікому не потрібний. Та нещодавно його доля змінилася, зробила стрімкий ривок у майбутнє, але не втративши при цьому свою сутність: 23 жовтня 2010 року пройшла церемонія урочистого відкриття цієї перлини, що відтепер носить назву Палац культури «Молодіжний».
Ініціативна молодь міста вже давно шукала прихисток, де б можна було втілювати свої яскраві проекти, збиратися на наради, тому на зустрічі з міським головою було озвучено ідею створення спеціального центру. Палац культури "Молодіжний", фото www.0629.com.ua
Приємно вразило, що відреставрований палац не став ще однією жертвою модних тенденцій, а навпаки, повернувся до свого початкового стану (принаймні приблизно). Почесний житель міста Аркадій Проценко у свої привітальній промові дуже правильно відзначив: « Мне многие говорили, что, заходя сюда, они ощущают какую-то особую благородную ауру. Это благодаря тем известным артистам, композиторам, писателям, которые побывали здесь в разные времена». Це було так казково: кришталеві люстри, оксамитові завіси, мармурові сходи, картини відомих маріупольських митців та зовсім юних талантів, жива музика у паркетному залі, але найголовніша окраса події – це молодь, яка може вільно поспілкуватися з елітою міста.
Аби вже зараз показати себе у всій красі нові господарі «Континенталю» влаштували виставку стендів різних організацій. Ліга «ДИПКОРПУС» стала родзинкою виставки, зуміла просто оживити її, прикрасивши найяскравішими світлинами з історії організації.
Приємно вразив і концерт. Міська влада не оминула своєю увагою цей захід, та ще й прийшла із теплими словами та подарунками. Мер міста Юрій Хотлубей, вручаючи символічний ключ від палацу, побажав «аби ця будівля не перетворилася на місце політичних дискусій», на що Дмитро Візенков (директор «Молодіжного») сказав, що тепер тут «будуть грати різними барвами молодість і таланти».
Не забули подякувати і ініціаторам за цей чудовий задум та допомогу у його реалізації, будівельним командами, які виконували роль чарівників з казки про Попелюшку.
А потім колективи Маріуполя своїми яскравими виступами підтвердили головний девіз палацу, що: «Молодь Маріуполя – майбутнє України».
Вітм, архітектурний Ренесанс Маріуполя лише набирає ходи. І влада, і городяни докладають зусиль до утвердження міста у якості нового культурного центру України. Неподалік від вулиці Харлампієвської, де нині милує око «Молодіжний»-«Континенталь» - на вул. Георгіївській повним ходом ідуть останні приготування до відкриття Художнього музею ім. Архипа Куїнджи (відкриття заплановане на 29 жовтня 2010). Ще одна архітектурна перлина Старого Маріуполя – столітній маєток Василя Гіацинтова, маріупольського просвітителя, повертає собі творчу атмосферу, що геть повивітрилася за радянську добу, коли у будівлі розташовувався медичний склад. Залишається сподіватися що незабаром дбайливих господарів і кращу долю дістануть і решта унікальних будинків, що розкинулися в серці Маріуполя на понад 200 гектарах площі Старого міста.

Фотогалерея відкриття Маріупольського палацу культури "Молодіжний": http://picasaweb.google.com/dipcorpus/vqkZlC 

Текст: Гордана Крутій
Фото: Юлія Телешова, Анастасія Шестакова
Інформаційний департамент Ліги «ДИПКОРПУС»
dipcorpus@ukr.net
Категорія: Новини Ліги "ДИПКОРПУС" | Переглядів: 724 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0