Головна » 2012 » Жовтень » 22 » Тренінг для маріупольської громади від Програми сприяння Парламенту України: "Це додає натхнення братися за роботу з подвоєним ентузіазмом!"
17:26
Тренінг для маріупольської громади від Програми сприяння Парламенту України: "Це додає натхнення братися за роботу з подвоєним ентузіазмом!"
Тренінг "Доступ громадськості до процесу прийняття рішень"/"Доступ громадськості до законотворчості" 20 жовтня 2012 року у Маріуполі відбувся семінар-тренінг "Доступ громадськості до прийняття рішень”. Цей тренінг продовжив прекрасну традицію громадсько-політичного просвітництва активу маріупольської громади, започатковану семінарами Програми сприяння Парламенту України-ІІ "Доступ громадськості до законотворчого процесу” у 2009 та 2010 роках, які несли маріупольцям відомості про призначення Верховної Ради та процесів лобіювання народних інтересів в парламенті.
Далеко не завжди серед місцевого громадського активу знайдеться фаховий політолог чи юрист (вони здебільшого, нажаль, використовують свої знання або для обходу законів, або для пристосуванства до обставин). І тут на допомогу простим соціально небайдужим українцям приходять цікаві та корисні семінари від Програми сприяння Парламенту. 
Їх головний позитив – за кілька годин навчання людина отримує та легко засвоює відомості про Верховну Раду: від повноважень до тонкощів Регламенту та розгляду законопроектів, навіть, маючи практично нульові початкові уявлення про неї. 

Другим важливим елементом участі у тренінгу є компонент, спрямований на групування громади навколо спільних проблем, які визначаються, формулюються, намічаються можливі шляхи розв’язання. 

Третьою значущою ознакою можна вважати ознайомлення учасників з логікою роботи державних структур та образом мислення представників органів влади, що дозволяє в майбутньому вибудовувати конструктивну та плідну взаємодію влади та громади, що ґрунтується на розумінні політики як науки та мистецтва державотворення, а не брудних інтриг чи банальної боротьби за владу.

Під час третього маріупольського семінару програма була спланована таким чином: після визначення принципів роботи та з’ясування очікувань учасників від заходу мова зайшла про фактори та чинники, що стають на перешкоді доступу громадян до прийняття рішень на регіональному та центральному рівнях. 

Згодом учасників посвятили у всі подробиці законотворчого процесу. Завдяки ретельно підібраним інструментам та схемам достатньо складні та заплутані регламентні норми перетворилися на чіткі та зрозумілі кожному схеми -  етапи ініціювання та розробки законопроектів, консультації, розгляд у парламентському Комітеті відповідно до предметів відання, розгляд на сесії, процедури доопрацювання та внесення пропозицій, ухвалення, підписання та набуття чинності віднині не спантеличать кмітливих громадян, які знатимуть, і як правильно скласти проект Закону, і як та коли реагувати в разі, якщо якийсь з наявних законопроектів викликає їх суттєві зауваження. 

Відтак учасники перейшли до знайомства з контрольними функціями Парламенту, які нерідко стають єдиною чи останньої надією для громадян, аби пробити бюрократичні перепони чи байдужість можновладців різних рівнів до певних проблемних питань. 

Аби закріпити впевненість у своїх силах та про стимулювати бажання застосувати набуті знання у реальному житті, учасників семінару ознайомили з конкретними механізмами участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики. 

Важливим сегментом семінару стало практичне ознайомлення учасників з джерелами офіційної інформації про діяльність органів державної влади, що супроводжувалося майстер-класом з навігації інтернет-сайтами. Варто зазначити, що масив доступної інформації вразив учасників – вони не сподівалися, що інформацію, котру, здебільшого вони отримували в чутках або через заангажовані засоби масової інформації, насправді ж є цілком відкритою та без проблем може бути особисто ними перевірена. 

З таким солідним інтелектуальним вантажем учасники разом з тренерами проекту перейшли до фінальної стадії заходу – обговорення актуальних проблем міста та можливих форм їх розв’язання через законотворчі ініціативи, гуртування громадянського активу в мережу з дієвою комунікацією та підвищення правової культури населення.

Тренери проекту Марія Савіна та Яна Вертеба відзначили, що практично кожен з присутніх казав про те, що має кількох однодумців-побратимів, яким ці знання стали б в нагоді, а тому маріупольці сподіватимуться на нову зустріч з тренерами Програми сприяння парламенту. Ще одним висновком стала очевидна потреба у проведенні подібного семінару у Донецьку та/або в котромусь з великих міст півночі Донеччини – громадські активісти прочувши про маріупольський захід проявили зацікавленість, проте на перешкоді участі стали солідні відстані між населеними пунктами.

Залишається лише подякувати Програмі сприяння Парламенту України-ІІ (ПСП) за вірність традиції проведення таких семінарів, що дарують можливість українцям відчувати себе свідомою громадою, а не статистичним населенням. З питань співпраці у проведенні таких заходів зацікавлені можуть звертатися до менеджера тренінгових програм та заходів ПСП – Лесі Нечипоренко (nechyporenko@iupdp.org)
Категорія: Новини Ліги "ДИПКОРПУС" | Переглядів: 652 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0