Головна » 2009 » Вересень » 16 » «Велике переселення народів. Історія неспокійної епохи 4-5 ст. н.е.»
20:23
«Велике переселення народів. Історія неспокійної епохи 4-5 ст. н.е.»
Презентація українського перекладу книги Маґдалени Мончинської «Велике переселення народів. Історія неспокійної епохи 4-5 ст. н.е.» та відкрита лекцію на тему «Археологія раннього середньовіччя» за участі проф. Маґдалени Мончинської та проф. Анджея Коковського 21 вересня 2009 року (понеділок), Київ, 14.00 (Організатори - Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000», Український центр розвитку музейної справи, Польський Інститут у Києві)
Книга «Велике переселення народів. Історія неспокійної епохи IV та V століть», витримала 4 видання у Європі і стала класичним посібником з історії Великого переселення. Українською мовою праці опубліковано у рамках програми «Музейна бібліотека» Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» та Українського центру розвитку музейної справи, за підтримки Польського Інституту в Києві та фонду „Відродження”.
Автор книги - одна з найвідоміших європейських археологів, керівник кафедри епохи бронзи та заліза Інституту археології Лодзинського університету проф. д-р Магдалена Мончинська.

Видання є унікальним для України, оскільки вперше на високому науковому рівні знайомить читачів з історією двох століть, що зіграли ключову роль у формуванні етнічної та політичної карти сучасної Європи, але фактично не висвітлюються у вітчизняних шкільних та університетських курсах. Спеціально для українського перекладу автор проаналізувала археологічні знахідки останніх років, що робить книгу найактуальнішою серед європейських видань з цієї теми. Безсумнівною перевагою української версії також є ілюстративний матеріал: кожен народ, про який йдеться у курсі лекцій, проілюстровано найяскравішими археологічними комплексами, окремі з яких публікуються вперше.

Голова Наглядової Ради МБФ «Україна 3000» пані Катерина Ющенко, у вступному слові до книги зазначила:

«Після знайомства з книгою для мене особисто несподіваним відкриттям стало відчуття, що тодішній світ для людей, котрі в ньому жили, не був надто великим. Адже цілі народи рухалися крізь континент зі швидкістю, яка вражає і зараз! А стилістичні зв’язки у прикрасах, одязі, предметах побуту свідчать, що між дуже віддаленими землями в ті часи існувало тісне спілкування».

 

Презентація проходитиме у форматі двох відкритих лекцій для студентів історичних спеціальностей, музейних працівників, пам’яткоохоронців та мистецтвознавців з різних регіонів.

Лекція «Ще до „із варягів у греки”. Шлях готів в Україну та далі» - проф. д-р Магдалена Мончинська, автор книги.

Лекція «Вандальський шлях крізь Європу» - директор Інституту археології Університету ім. М. Кюрі-Склодовської в Любліні проф. д-р Анджей Коковський.

Меценати проекту: Голова Наглядової Ради ЗАТ «Мандарин Плаза» п. Вагіф Алієв, керівник «Музею історичних та культурних реліквій родини Шереметьєвих» п. Олексій Шереметьєв.

Місце проведення заходу: головний корпус Київського національного університету культури і мистецтв (Київ, вул. Щорса, 36, аудиторія 224, 2 пов.)

Детальніше:

Український центр розвитку музейної справи, Олена Скорикова 8 (044) 467-67-80

Максим Левада 8 (097) 161-01-50

Польський Інститут у Києві (044) 288-03-04
(+38 044) 235-82-74

Факс

(+38 044) 246-37-05

Категорія: Повідомлення | Переглядів: 2468 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 5.0/2