Головна » 2009 » Листопад » 13 » Заступимося за моряків! І без всяких піратів наші знову в небезпеці!
17:44
Заступимося за моряків! І без всяких піратів наші знову в небезпеці!
В Конго затримане судно "Island of Luck", на борту якого перебуває 15 українських моряків, у їхньому числі - четверо маріупольців. Троє маріупольців заарештовані.
Родичі моряків написали відкриті листи на адресу міністра закордонних справ України Петра Порошенко й уповноваженого Верховної Ради України з правах людини Ніни Карпачьовій.
"Ми хочемо привернути до цього факту увагу держави та громадськості. Ми хочемо гарантій того, що судно не буде виведено з порту до врегулювання інциденту, і наші близькі не будуть кинуті напризволяще влади Конго. Ми просимо всіх, кому небайдужа доля співгромадян за межами нашої держави, поставити свій підпис під листами, які ми адресуємо офіційним особам", - звернулася до сайту дружина капітана "Island of Luck" Ірина Янбаєва.

Просимо долучити Ваш підпис під петицією до Петра Порошенка тут:
http://www.petition.org.ua/?action=view&id=239269
 
Просимо долучити Ваш підпис під петицією до Ніни Капрпачової тут:
http://www.petition.org.ua/?action=view&id=239074

Відповідне звернення родичів українських моряків вже передане Прем'єр-міністрові України під час її візиту до Маріуполя. Сподіваємося, що прохання про допомогу будуть почуті.
Моряки з Маріуполя виявилися заручниками міжнародного судноплавного скандалу. Четверо маріупольчан з 20 жовтня затримані на грецькому судні Island of Luck (екіпаж - 23 особи: 15 українців, 4 росіянина, по одному жителю Індії та Гани, а також два матроси з М`янмb) у берегів Конго.
Влада африканської країни звинувачує моряків у тому, що вони викинули за борт чотирьох нелегальних пасажирів (зайці-аборигени регулярно пробираються на борт транзитних судів, щоб плисти у Бразилію), а один із цих нещасних нібито не зміг доплисти до берега й потонув.
Нашого земляка, капітана Рустама Янбаєва, і ще двох членів екіпажу (серед них матрос із Маріуполя Валерій Сергєєв) місцева поліція вже кинула у в'язницю. Інші моряки коштують на рейді й не можуть вийти з порту, тому що влада заарештували їхні документи.
«Зараз переговори ведуть російські й українські дипломати, тому що ні з нами, ні із власником судна з Греції місцева влада контактувати не бажають. Місцеве населення налаштоване стосовно наших хлопців дуже вороже. Аборигени плавають на човнах поруч із судном і загрозливо проводять пальцем по шиї - мол, буде «сокир башка», - підкреслив виконуючий директор агентства «Айнатрейдінг» (ця компанія наймала моряків на судно в Маріуполі) Микола Мартиненко.
Від африканського трактування правосуддя й місцевих вдач просто холоне кров у жилах у родичів наших моряків.
«Знаєте, як вони показали нашим хлопцям тіло «зайця», якого наші моряки нібито кинули за борт? Прив'язали труп мотузкою до човна й «нарізали» кілька кіл навколо судна, а потім відразу закопали й відмовляються проводити ексгумацію. Від дипломатів я одержала звіт про зустріч із конголезцями. Там написано, що на наступному тижні буде «суспільний суд» над моїм чоловіком і ще двома хлопцями. Що таке цей суд, навіть боюся собі представити», - розповіла дружина капітана Ірина Янбаєва.
Ірина разом з іншими дружинами затриманих моряків направила лист із проханням допомогти в МЗС і омбудсмену Ніні Карпачьовій. Правда, поки ніякої реакції від влади в Маріуполі не дочекалися.
За матеріалами: http://ngo.donetsk.ua
Категорія: Новини Ліги "ДИПКОРПУС" | Переглядів: 693 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0