Головна » 2010 » Травень » 7 » Чому Маріуполь став епіЦЕНТРОМ Європи-2010?
20:23
Чому Маріуполь став епіЦЕНТРОМ Європи-2010?
На написання такої замітки в контексті підготовки до Всеукраїнського Дня Європи-2010 (29 травня ц.р.) у Маріуполі мене, як представницю Ліги "ДИПКОРПУС", наштовхнула стаття Оксани Казакової у газеті "Гривна". Справа у тому, що за традицією щорічний Всеукраїнський День Європи розділяють між собою 2 українські міста та, незмінно, Київ. На 2010 рік побратимом по Європі Маріуполя став Херсон. І у газеті описано презентацію інформації про всеукраїнський день Європи в Херсоні приблизно так: "Депутаты горсовета, которым вице-мэр обосновывал необходимость выделения дополнительных 37 тысяч гривен, аргументы слушали внимательно. Финансировать Дни Европы они не против, но только самый ленивый из избранников НЕ задался вопросом, чем же Херсон приглянулся Еврокомиссии." («Гривна».- №17 (798).- 22-29.04.2010.- стр.3)
Ну, добре, з відповіддю на питання: "Чому Херсон?" нехай розбираються у самому Херсоні. Ми поговоримо про Маріуполь і Європу.

Звісно, Маріуполь - півмільйонний мегаполіс, становий хребет української економіки , у якому створюється до 10% ВВП та до 8% валютної виручки від українського експорту. Контакти підприємств-гігантів Маріуполя налічують багато десятків країн світу. Це - загальновідомий бік справи. З іншого боку традиції зв'язків з народами Європи мають коріння, що йде у сиву давнину.
 

У сучасному Маріуполі мешкають представники понад 100 національностей. Маріуполь - унікальний центр компактного проживання найбільшої у світі грецької діаспори, що часто так і називається - "маріупольські греки". Вже у першому столітті нашої ери землі Приазов'я увійшли до Римської імперії - першого глобального державного утворення, провісника ідеї Євросоюзу. Згідно даних численних географічних карт пізнього середньовіччя у районі Маріуполя зазначено одразу кілька генуезьких чи венеціанських торгових поселень-емборій. Свого часу знаний мандрівник та дослідник
Тур Хейєрдал провів чимало досліджень, за наслідками яких вважав, що саме у Приазов'ї лежить коріння вікінгів. Землі Маріупольщини перебували у складі Готського королівства у перших століттях нашої ери (його столиця розташовувалася в Криму). Більша частина мешканців королівства під час Великого переселення народів пройшли крізь всю Європу, зробивши свій внесок в історію численних країн Західної Європи (особливо на Піренеях та Аппенинському півострові). А наприкінці 18 століття асимільовані нащадки кримських готів переселилися до Маріуполя разом з іншими представниками християнського населення Криму (як відомо, Кафайсько-Готфейська єпархія в Криму була ліквідована саме після виходу християн під проводом митрополита Ігнатія з Криму. На церковно-слов'янській мові готи називаються готфами,а у Старому Маріуполі і зараз є вулиця Готфейська (нарівні з вул. Грецькою та вул. Італійською). Саме з Приазовських степів навколо Маріуполя вирушили на Балканський півострів племена болгар під проводом хана Аспаруха. А наприкінці 8-го - на початку 9 століття на Приазовських землях мешкали племена угрів-пращури сучасних угорців. Усі ці факти поки що, нажаль, мало відомі сучасним європейцям.
Ще початку 20-го століття Маріуполь відігравав значну роль у міжнародних зв'язках тодішньої Російської імперії. У нас розташовувалися консульські установи Греції, Італії, Австро-Угорської імперії, Туреччини, Бельгії, Німеччини, Великобританії. Нажаль, буремні події 20-го століття змінили цю ситуацію. На разі в Маріуполі є Генеральне консульство Греції та Почесне консультво Републіки Кіпр. І сьогодні вельми відчутна потреба у розвитку співробітництва із більшою кількістю держав.
 

Але і це ще не все! Є і третя складова відповіді на питання: «Чому День Європи прийшов у Маріуполь?» Від 2001 року у Маріупольському державному гуманітарному університеті відбувається навчання фахівців за спеціальністю "Міжнародні відносини", працює профільна кафедра, ведеться потужна наукова робота. Молоді міжнародники потребували самовираження, бажали повсякденною діяльністю розвивати співпрацю Маріуполя з країнами світу, поширювати знання про міжнародні справи серед інших городян. Коли у 2003 році вперше у Києві пройшли Дня Європи у сучасному форматі, подію одразу взяяли на замітку. у 2003 році ж студенти створили Лігу політологів-міжнародників "ДИПКОРПУС", яка за всебічної університетської підтримки налагодила
співпрацю з Представництвом Євросоюзу України, посольствами іноземних держав і почала проводити власні заходи за взірцем всеукраїнських. Можливо, Вам доводилося бувати у Маріупольському Євромістечку у минулі роки, збагачуватися знаннями про ЄС та сувенірами різних країн, можливо, Ви навіть виступали на ЄвроСцені чи відчути Євротатуаж на власній шкірі. Тобто, основні елементи Всеукраїнського Дня Європи вже кілька років випробувані у Маріуполі. Поруч з цим майбутні дипломати кілька років вели потужну дипломатичну переписку, як з європейськими дипломатами, так і українськими можновладцями, лобіюючи кандидатуру Маріуполя як місця проведення офіційного загальнодержавного святкування Дня Європи.
 

Нарешті, у 2010 році всі козирі на користь Маріуполя перевершили критичну масу і ми маємо те, що маємо: надзвичайно піднесену атмосферу справжнього міжнародного свята. Навіть перелік загальноміських заходів до Дня Європи у Маріуполі сягає 3 сторінок тексту і вже активно проводяться. Попереду ж кульмінація - ЄвроМістечко та зіркова ЄвроСцена.
 

Отже, нині і Ви в курсі відповіді на питання "Чому Маріуполь 29 травня 2010 року стане центром Європи"! Не проґавте нагоди "євроінтегруватися" в теплій компанії представників понад 20 країн нашого континенту!

Доценко Світлана Олександрівна
Директор Департаменту євроінтеграції
Ліги політологів-міжнародників "ДИПКОРПУС"
тел.: (050) 059-52-19
е-пошта: dipcorpus-mdgu@ukr.net  
www.dipcorpus.at.ua  
Категорія: День Європи - Маріуполь - 2010 | Переглядів: 1115 | Додав: dipcorpus | Рейтинг: 0.0/0